Történelmi vébéarannyal íródott tovább a Hosszú-sztori

Hosszú Katinka
Windsor, 2016. december 8. Hosszú Katinka az aranyérmével a windsori rövidpályás úszó-világbajnokság női 200 méteres pillangóúszásának eredményhirdetésén 2016. december 7-én. (MTI/EPA/Patrick B. Krämer)
Vágólapra másolva!
Három versenynap után négy aranyéremnél jár Hosszú Katinka. Csütörtök este 200 háton győzött, 800 gyorson nem jött össze a meglepetés. Ezzel együtt 18 érmével az örökranglista élén áll. A sikerszéria garantált: pénteken 100 vegyesen jelentkezhet be az újabb aranyért. 

A csütörtök esti kezdés előtt egy órával érkezett a versenymedencéhez Shane Tusup és felesége, Hosszú Katinka. Ezúttal nem a nullás pályát választották, hanem középen az ötösön rótta Hosszú a bemelegítő hosszokat. A délelőtti 100 vegyes és a 200 hát során sem úszta ki magát, bejáratott módja van ennek, a rövidpályás világkupa-sorozat erre is megtanította a magyar–amerikai párost.

Shane Tusup magyaráz egy versenybírónak Windsorban Forrás: Origo

Az esti programra egyre több magyar érkezett megnézni a nemzet úszóbüszkeségét, délelőtt inkább a gyerekek lepték el a nézőteret. A csütörtöki döntők előtt Shane Tusup elegyedett beszélgetésbe a versenybírókkal, majd szépen elfoglalta a helyét a kakasülőn.

Hosszú edzője a nézőtér felett kialakított bokszban nézi a versenyeket, és ad különböző hangjelzéseket a feleségének. Ezt olyan hangosan teszi, hogy a sajtópáholyban, azaz átellenben is hallani a hangját. Ezen jót derültek a helyet foglaló olasz és kanadai újságírók.

Háton sem talált legyőzőre Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer

A már eddig is bizonyított világhírű konferanszié, Ray Crocker a csütörtöki kezdés előtt is megjósolta Hosszú Katinka győzelmét. „Szép zárása lesz az ő első három napjának az újabb világbajnoki cím." Nem vállalt nagy kockázatot. Rióban 100 háton nyert, 200-on második lett, azóta végig dominált ebben a számban (is) a világkupákon.

És nem is volt gond.

Hosszú nagyon keményen kezdett, az első két 25 métert 28.55-tel zárta, utána visszavett, de megtehette, mert nem volt ellenfele a medencében. Mindenesetre Katinka az utolsó hosszt 31.30-cal tudta le, tényleg kiengedett a végére, de így is meggyőző különbséggel ért elsőként a célba. Ezzel tizedik rövidpályás világbajnoki aranyérmét szerezte meg, továbbá a 18. érmet – így már a hölgyek között is egyedül listavezető az ezt számon tartó örökranglistán.

A 200 hát dobogója Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Paul Chiasson

A 200 férfi mell eredményhirdetése, az 50 női gyors, a 100 női gyors eredményhirdetése és a 100 férfi pillangó döntője után következett a 100 vegyes elődöntője. Ez utóbbi számban Hosszú Katinkán kívül Verrasztó Evelyn is érdekelt volt. Hosszú nem sokat adott ki magából (hátravolt még a 800 gyors döntője...),

de így is biztosan iskolázta le a mezőnyt.

Pénteken övé lesz a négyes pálya. Verrasztó nem tudott javítani, a 13. helyen fejezte be a számot.

Hosszú a 800 gyorssal zárta a csütörtöki adagot. Az Iron Lady nem számított esélyesnek, merész becslések alapján az éremszerzés lehetett volna a célja. De másképp alakult, a nyolcadik helyen végzett. Pénteken – újabb aranyeséllyel – gördül tovább a Hosszú-történet.

A többi magyar elvérzett

A délelőtt legkellemesebb meglepetését Lobanovszkij Maxim szolgáltatta. Az ifikapitány, Petrov Iván tanítványa a kilencedik helyen jutott tovább az elődöntőbe. Ott az ötödik helyen ért célba, nem jutott be a döntőbe.

Földházi Dávid továbbúszta magát a 100 vegyes elődöntőjébe. Ott már nem tudott javítani, sőt, kicsit lassult a délelőtthöz képest, így a 15. helyen zárt.

Népszerű a magyar pavilon

Minden versenynapon érdeklődő tömeg lepi el a budapesti vizes vb-t népszerűsítő pavilont. A gigantikus méretű sárga labda, a belsejében öt hajlított óriásmonitorral és a rajta látható imázsfilmmel vonzza a látogatókat.

Csütörtökön munkaértekezletet tartottak a windsori szervezők, megosztották a szervezési tapasztalatokat a magyar kollégákkal. A magyarok szép számban vannak jelen Windsorban, Fürjes Balázs kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos ugyan már távozott a helyszínről, de ott van még Kovács Ágnes, Sydney olimpiai bajnoka, és folyamatosan érkeznek az úszószövetség, valamint a 2017-es vb-rendezés és a szövetség kiemelt támogatói.

Gyurta távollétében

Gyurta Dániel legkedvesebb számában, 200 mellen Marco Koch dominált. Crocker rögtön lecsapott rá: kiderült, hogy a német nem érzett extra nyomást, hogy megvédje a Dohában megnyert címét, és szerdán már győzött 100 mellen. 100 női gyorson Brittany Elmslie nyert nagy hajrával, pedig a holland, Ranomi Kromowidjojo végig vezetett. Az ausztrálnak már van egy olimpiai aranya 2012-ből, mostantól rövidpályás világbajnoknak (is) mondhatja magát.

Született egy szédületes világcsúcs: a dél-afrikai Chad le Clos a saját rekordját döntötte meg 100 pillangón, aztán eksztázisban ünnepelt. Crocker miniinterjújának hála, azt is megtudtuk, hogy a két olimpiai ezüst után kicsit csalódott volt, a mostani győzelmét az édesanyjának ajánlotta.

Windsori vízcseppek

A magyar úszóválogatott és többek között a brit és az amerikai, a kínai, akiket a médiabuszon fel lehetett ismerni Windsor legelőkelőbb szállodájában lakik. Itt töltött két éjszakát a vb előtt kitüntetett amerikai fenomén, Michael Phelps is.

A Caesars a vízparthoz közel esik, hatalmas méretei mellett arról ismerszik meg, hogy kaszinót üzemeltet. No, nem olyat, mint Las Vegas, ahol az elsők egyike volt a tényleg ókori Rómára hajazó kaszinó, ahol tunikában fogadják a vendégeket. A windsori Caesars más, de nyomatékosítva a történelmi gyökereket, elhelyeztek a bejáratnál egy háromméteres Julius Ceasar-plasztikszobrot. A hírek szerint a folyó túlpartjáról, Detroitból rándulnak át az idősebb generáció tagjai. Az Origo ottlétekor nagy számban képviseltették magukat a nyugdíjasok, főleg a félkarú rablónál próbáltak szerencsét.

Eredmények:

Férfiak
200 m mell, világbajnok:
Marco Koch (Németország) 2:01.21 perc
2. Andrew Willis (Nagy-Britannia) 2:02.71
3. Mihail Dorinov (Oroszország) 2:03.09

100 m pillangó, világbajnok:
Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 48.08 - új világcsúcs
2. Tom Shields (Egyesült Államok) 49.04
3. David Morgan (Ausztrália) 49.31

Nők:
100 m gyors, világbajnok:
Brittany Elmslie (Ausztrália) 51.81 másodperc
2. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 51.92
3. Penny Oleksiak (Kanada) 52.01

200 m hát, világbajnok:
HOSSZÚ KATINKA 2:00.79 perc
2. Darina Zevina (Ukrajna) 2:02.24
3. Emily Seebohm (Ausztrália) 2:02.65

800 m gyors, világbajnok:
Leah Smith (Egyesült Államok) 8:10.17 perc
2. Ashley Twichell (Egyesült Államok) 8:11.95
3. Klah Melverton (Ausztrália) 8:16.51
...8. HOSSZÚ KATINKA 8:36.76

4x50 m vegyes vegyesváltó, világbajnok:
Egyesült Államok (Tom Shields, Lilly King, Kelsi Worrell, Michael Hunt Chadwick) 1:37.22 perc
2. Brazília 1:37.74
3. Japán 1:38.45