Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka megnyerte a legrövidebb vegyestávot, és már öt aranynál jár a windsori rövid pályás úszó-vb-n. Zsinórban harmadszor is delfinezéssel hagyta ott a mezőnyt. Szombaton újabb kettővel bővülhet Katinka kollekciója, akkor jön a 200 vegyes és az 50 hát. Nincs megállás!

Iszonyatosan elfáradt Hosszú Katinka a csütörtöki nap végére, így kénytelen volt extra energiát mozgósítani, mert pénteken újabb kihívások vártak rá a kanadai Windsorban. Délelőtt – tomboló gyereksereg üvöltése közepette – letudta a 400 gyors és az 50 hát előfutamát. Ujjgyakorlatnak tűnt mindkettő, a cél a döntő volt 400-on és a középdöntő 50-en, és ez nem is lehetett kérdés, hogy sikerül.

Gyorson a negyedik legjobb idővel repesztett tovább az esti döntőbe.

Az úszását nézve bőven maradt benne tartalék, háton sokat nem lehet és nem is kell agyalni. Menni kell! Katka ment, továbbment, így elég sűrűnek ígérkezett az esti programja: 100 vegyesdöntő, 400 gyors döntő, 50 hát elődöntő. Hogy is mondta Rióban? A vízben Iron Lady, a parton Katinka. Ha tényleg így gondolja, akkor bírnia kell.

Útban az ötödik aranyérem felé. Hosszú Katinka a 100 méteres vegyesúszásban tempózik Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

Vegyesen nem is volt semmi gond, ekkorra már több magyar volt a lelátón, mint ahány zászlóba burkolózó kanadai. A szakértő-konferanszié, Ray Crocker az esti program előtt Emily Seebohmra hívta fel a figyelmet, mint Katinka lehetséges vetélytársára. Nem így alakult, a pillangón Seebohm ráijesztett a magyarokra, de háton már tisztán vezetett Katinka, mellen próbált rátapadni a jamaicai Alia Atkinson, de egyértelmű volt, hogy ha a záró 25 méterre, a gyorsra előnnyel fordul, akkor nem lehet gond. Nem is volt.

Hosszú Katinka háromszor egymás után mutatta be elképesztő delfinezését.

Sorrendben a 100 és a 200 hát után, a 100 méter vegyesen is ezzel alapozta meg a győzelmét.

Mindjárt megvan az ötödik aranyérem. Hosszú Katinkát (alulról a második pályán) ezúttal a 100 méteres vegyesúszásban nem lehetett legyőzni Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus


400 méter gyorson Hosszú a hatos pályán kezdett, természetesen jóval erősebben, mint csütörtökön a 800 gyorson. Leah Smith, ahogy a 800-at, ezt a számot is megnyerte. Hosszú Katinka kapaszkodott, de végül a Veronika Popova, Leah Smith és Chihiro Igarasi hármas bérelte ki a dobogót.

Iron Lady a negyedik helyen ért célba.

Az 50 méteres hátúszás előtt egy előfutamnyi ideje volt a pihenésre, de megoldotta, a hatodik legjobb idővel kvalifikált a szombati döntőre.

Mennyit is kell még úszni?

"Az ötven hát számomra különös, hiszen kétszázakat, négyszázakat úszom, néha kicsit furcsa, hogy egyet fordulok, és aztán már vége is a versenynek. Van, hogy egy pillanatra elbizonytalanodom, menni kell még, vagy már ennyi? Ráadásul most az egyik lány pont az én pályámra állt oda, én meg ennyi versenyzés után nem tudtam hirtelen, hogy akkor most én tévesztettem el, vagy mi van, de aztán sikerült hamar rendbe tenni ezt is" - olvasható Hosszú Katinka nyilatkozata az úszószövetség közleményében.

A nap végén letudta a kötelező találkozást a sajtóval, a vegyes zónában a helyi sajtócsapat is szerette volna megszólítani. Sikerült, de Shane Tusup nem repesett az örömtől.

Hosszú Katinka győzelme a 100 méteres vegyesúszás után Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

„Kicsit összevissza úsztam ahhoz képest, hogy az elődöntőben minden olyan simának és természetesnek tűnt.

Ezért dolgoztam kőkeményen az elmúlt négy évben, hogy ilyenkor is meg tudjam csinálni. De ez még mindig egészen hihetetlen. Ha álmomból felkeltenek, akkor is tudok 57 másodperccel kezdődő időt és azt is, hogy a mezőny előtt járok. Szinte fél lábbal is tudok ilyen időt úszni, és ez adja meg a önbizalmat, hogy magabiztosan tudjak odaállni a rajtra. A 400 gyors viszont nagyon bosszant! Az bosszant, hogy a 800 után sikerült felállnom, és úgy mentem oda, hogy meglesz az érem. Nyilván ez lett volna a cél, a minimális cél! 3:58.8 a legjobbam, most 3:59-cet úsztam.

Nem érdekelnek a kifogások, tudom, hogy meg lehetett volna csinálni.

Az utolsó pár méteren csúsztam le dobogóról. Sokszor meghallom Shane hangos vezényszavait a medencében, most nem hallottam. Hogy ezen is múlott volna? Lehet. Viszont nagyon örülök, hogy 50 háton bejutottam a döntőbe. Nekem ez lutri, igaz, a 2014-es dohai rövid pályás vb-n is sikerült a bronzérem az 1-es pályáról!” – értékelt az Origónak Hosszú Katinka.

Hosszú tartja a magyarokat az éremtáblán


1. Egyesült Államok 7 8 2 (17)
2. Oroszország 4 5 2 (11)
3. Japán 1 1 8 (10)
4. Magyarország 5 1 1 (7)
5. Ausztrália 2 1 4 (7)

Kenderesi kihozta a maximumot

A férfi gyorsváltó soha nem látott összetételben állt fel a délelőtti előfutamban. Kenderesi Tamás emberemlékezet óta nem úszott nagy világversenyen gyorson, pénteken igen. Rendesen odatette magát Baranya büszkesége, de nem tudta hozni a döntőhöz szükséges szintet. Ezek után így nyilatkozott.

– értékelt a pécsi sajtbureszfüggő. Telegdy Ádám, Bernek Péter és Márton Richárd hozta a szintet, ez a 11. helyre volt elég.

Kenderesi Tamás nagyot úszott a váltóban Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Visszalépett a magyar női gyorsváltó

Késely Ajna megbetegedett. A fiatal gyorsúszó hőemelkedés miatt visszalépett a 400 gyors előfutamaitól.

Ekkor csak reménykedni lehetett abban, hogy a kőbányai hölgy felépül, mert nagy szükség lett volna rá a szombati gyorsváltóban.

Ez az a szám, amelyben Kapás Boglárka is indult – volna. Csakhogy erre már nem kerülhet sor. Késely ugyanis nem vállalta a szereplést, Hosszú Katinka pedig csak délután úszott volna a váltóban, így nem tud kiállni a négyszer 200-as női gyorsváltó a windsori vb-n. Késely belázasodott, az állapota nem javult, így az orvosi csapat úgy döntött, hogy nem lehet szó a váltóban való részvételéről.

Kapás Boglárka hiába utazott ki Kanadába, a váltó visszalépése miatt nem úszhat a rövid pályás vb-n Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mivel Hosszú Katinka a vb előtti csapatértekezleten jelezte, hogy a szombaton csak délután vállalja az úszást a váltóban, ezért Hargitay András szövetségi kapitány az érintettekkel egyetértésben úgy döntött, hogy

a női gyorsváltó visszalép a versenytől.

Így Kapás Boglárka lett az eset legnagyobb kárvallottja, aki félig egészségesen érkezett a vb-re és csak a váltóban jutott volna szerephez. A visszalépés miatt ő egyáltalán nem áll rajthoz a windsori vb-n.

Windsori vízcseppek

Penny Oleksiak neve hallatán egészen elképesztő ovációban törnek ki a gyerekek. Igen, ők, amikor meghallják a hangosbemondót, amint eksztázisban üvölti a mikrofonba, hogy: „from Canada”. A kanadai lány még csak tizenhat éves, de már olimpiai bajnok. Rióban ő nyerte a 100 méteres gyorsúszást. Windsorban abszolút kedvenc, egyébként Torontóban edz. Az egyik magyar család gyermeke, Prekop Amie egy klubban úszik a bajnokkal. Csak a legjobbakat mondja Oleksiakról. Ő az első számú kanadai úszópéldakép.

Ez történt még pénteken

A négyszer ötvenes gyorsváltót a Vlagyimir Morozov vezette oroszok nyerték, pedig Chad le Clos nagyon húzta a dél-afrikaiakat, csak egyedül kevés volt ellenük. Az 50 méteres női pillangóúszásban a dán Jeanette Ottesen győzött, aki régi motorosnak számít a szakmában, több mint egy évtizede az élvonalban tempózik. A 29 éves dán több mint két tizeddel előzte meg az amerikai Kelsi Worrellt.
A 100 férfi vegyesen a japán Daja Szeto és a rövid pályás világkupa-sorozat férfi bajnoka, Vlagyimir Morozov számított esélyenek. Ehhez képest egy tizenhét éves fiatal, az amerikai Michael Andrew nyerte a döntőt. A tizenhét éves kansasi, akinek az édesapja az edzője, élete első komoly nemzetközi sikerét érte el.

Nagy meglepetésre a 100 méteres férfi vegyesúszásban a 17 éves amerikai Michael Andrew nyerte a döntőt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

Hangos „Russia, Russia!” kiáltással küldték csatába az oroszok Vlagyimir Morozovot az 50 gyors előtt. Először kellett figyelmeztetnie a műsorközlőnek a közönséget, hogy halkuljon el a rajtra. Ez nagy nehezen megtörtént, a végén meglepve konstatálta a közönség, hogy a holland „outsider”, Jesse Pits legyőzte Morozovot. Japán is szerzett egy aranyat, Junya Koga révén, a 29 éves japán a 4-es pályán váltotta valóra az aranyesélyeit.

Eredmények:

Nők:

50 m pillangó, világbajnok: Jeanette Ottesen (Dánia) 24.92 másodperc
2. Kelsi Worrell (Egyesült Államok) 25.27
3. Ikee Rikako (Japán) 25.32

100 m vegyes, világbajnok: HOSSZÚ KATINKA 57.24 másodperc
2. Emily Seebohm (Ausztrália) 57.97
3. Alla Atkinson (Jamaica) 58.04

400 m gyors, világbajnok: Leah Smith (Egyesült Államok) 3:57.78 perc
2. Veronika Popova (Oroszország) 3:58.90
3. Igarasi Csihiro (Japán) 3:59.41
4. HOSSZÚ KATINKA 3:59.89


Férfiak:

4x50 m gyorsváltó, világbajnok: Oroszország (Alekszej Brianszkij, Nyikita Lobincsev, Alekszandr Popkov, Vlagyimir Morozov) 1:24.32 perc
2. Egyesült Államok 1:24.47
3. Japán 1:24.51

100 m vegyes, világbajnok: Michael Andrew (Egyesült Államok) 51.84 másodperc
2. Szeto Daija (Japán) 52.01
3. Siura Sinri (Japán) 52.17

50 m gyors, világbajnok: Jesse Puts (Hollandia) 21.10 másodperc
2. Vlagyimir Morozov (Oroszország) 21.14
3. Simonas Bilis (Litvánia) 21.23

50 m hát, világbajnok: Koga Junya (Japán) 22.85
2. Jeremy Stravius (Franciaország) 22.99
3. Pavel Szankovics (Fehéroroszország) 23.03

4x200 m gyorsváltó, világbajnok: Oroszország (Mihail Dovgaljuk, Mihail Vekoviscsek, Artem Lobuzov, Aljakszandr Krasnyik) 6:52.10 perc
2. Egyesült Államok 6:53.34
3. Japán 6:53.54