Málta nosztalgiával gondol a vb-selejtezőre

Vágólapra másolva!
Tizenhat esztendővel ezelőtt, 1988. december 11-én lépett pályára világbajnoki selejtezőn a magyar labdarúgó-válogatott Málta ellen, a Ta' Qali-stadionban akkor 2-2-es eredmény született. A vallettai The Times és a jelenlegi másodedző, akkor két gólt szerző Carmel Busuttil nosztalgiával emlékszik a találkozóra. Az esti összecsapást a Sport2 élőben, az RTL Klub felvételről adja.
Vágólapra másolva!

1982: Matthäusék elhasaltak Belfastban

Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kedden megerősítette, hogy csak a győzelmet tekinti jó eredmények a máltaiak elleni szerdai világbajnoki selejtezőn, egyúttal azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezért keményen meg kell majd dolgozni.

"Mi vagyunk a favoritok, de láttunk már nemegyszer olyat, hogy az esélyes csapat vereséget szenvedett. Nem szabad, hogy görcsösen futballozzon a válogatott. Csak a három pont megszerzése elfogadható" - mondta.

A kedd esti, másfél órás edzésen a magyarok a labdatartást gyakorolták, illetve a széljátékot, a beadásokat és a befejezéseket ismételgették. A kapitány kezdőcsapatot ugyan - szokásához híven - nem adott meg, de néhány játékost azért megnevezett. Ez alapján a várhatóan pályára lépő magyar tizenegy a következő lesz: Király - Juhász, Stark, Gyepes - Szélesi (Fehér Cs.), Dárdai, Lipcsei, Rósa D., Huszti - Gera, Torghelle

A vallettai The Times természetesen megszólaltatta Matthäust, aki megérkezéskor kiosztott néhány autogramot a repülőtéren, majd folyékony angolsággal válaszolt a lapnak.

"Már nincsen könnyű meccs a futballban, de Magyarországnak nincsen más választása, mint megnyernie ezt a találkozót. Sok fejlődést láttam a máltai válogatott játékában Izland és Bulgária ellen, a csapat egységesnek tűnt, a játékosok között megvolt az összhang a pályán. Nehéz lesz győzni, de válogatottunk erősebb, s képes erre. A három ponttal még versenyben maradunk a vb-döntőért vívott harcban. Rosszul kezdtük a sorozatot, de még nincsen veszve semmi, van idő a javításra" - mondta a magyar kapitány, aki a hazai gárdából Michael Mifsudra hívta fel a figyelmet, mondván, kétségtelenül tehetséges a máltai csatár.

A máltai újság persze megszólaltatta a helyi legendát, Carmel Busuttilt is, aki az 1988-89-es világbajnoki selejtezőkön szinte egymaga harcolt ki két döntetlent a magyarok ellen. A válogatott jelenlegi másodedzője (Horst Heese kapitány jobbkeze) boldog emlékekkel idézte fel a másfél évtizeddel korábbi eseményeket.

Azon a találkozón a két csapat a következő összeállításban lépett pályára:
Málta: D. Cluett - E. Camilleri (N. Saliba, 53.), A. Azzopardi, J. Galea - S. Camilleri (S. Vella, 70.), J. Buttigieg, C. Busuttil, R. Vella - D. Carabott, C. Scerri, M. Gregory.
Magyarország: Disztl P. - Csuhay, Disztl L., Keller - Kozma, Kékesi, Csucsánszky, Balogh - Kiprich (Pintér, 85.), Kovács K., Vincze (Fischer, 70.),.

Magyar részről Vincze az 5., Kiprich pedig az 56. percben (büntetőből) volt eredményes, Busuttil a 46. és a 90. percben szerezte a maga találatait.

"Régi, de annál kellemesebb emlékek jutnak eszembe a magyarok látogatása kapcsán. 1988. december 11-én mind a két máltai gólt én szereztem a Ta' Qali-stadionban, így lett 2-2 az eredmény. De remekül sikerült a budapesti mérkőzés is, ott 1-1-et értünk el, természetesen az én találatommal. A stadionnak fantasztikus volt a hangulata, szinte olyan, mint a Wembleyé. A magyar válogatott Puskáésék, Kocsisék idején, az '50-es években maga volt a csoda, de azt hiszem, ellenfelünk labdarúgása most ismét fejlődőben van. A mi együttesünk morális erejét megmutatta a legutóbbi két vb-selejtezőn, várjuk a mostani mérkőzést. Magyarország erős, olyan klasszisokkal rendelkezik, mint a West Bromwichban játszó csatár, Gera Zoltán, de remélem, mi is jó napot fogunk ki, és játékosaink pozitív formája eredményességgel is párosul majd" - vélte Busuttil

Az mlsz.hu szerint a magyar futballszurkolók mégis láthatják szerdán este hazai csatornán élőben a válogatott máltai világbajnoki selejtezőjét, igaz, erre az egyelőre még kevés háztartásban fogható Sport2-n nyílik mód. Ehhez járult hozzá a találkozót csúsztatva műsorra tűző, jogtulajdonos RTL Klub. A 19.30 órakor kezdődő összecsapást a DSF német sporttelevízió 19.15-től közvetíti.

[origo] / (MTI)