A mali kormány megbünteti a labdarúgó-válogatottat

Vágólapra másolva!
Súlyos büntetésre számíthat a mali labdarúgó-válogatott, miután a csapat Togo elleni világbajnoki selejtezője botrányos körülmények között félbeszakadt, és a megvadult szurkolók órákkal később is randalíroztak a főváros, Bamako utcáin.
Vágólapra másolva!

Ezt Ousmane Issoufi Maiga miniszterelnök jelentette be. Hozzátette: a játékosok hozzáállása váltotta ki a rendkívüli helyzetet.

"A kormány megteszi az intézkedéseket a károk felszámolására, amit ez a sportszerűtlen viselkedés okozott" - fogalmazott. Amennyiben a nemzetközi szövetség (FIFA) jóváhagyja a pályán elérte 2-1-es togói sikert, akkor az állam által több mint 147 millió forintnak megfelelő összeggel (775 ezer dollár) támogatott, csoportjában az utolsó helyen álló mali válogatott matematikailag is elveszíti reményét, hogy kijusson a jövő évi németországi vb-re.

A találkozón a hazai szurkolók nem bírták elviselni, hogy csapatuk 2-1-es vesztésre áll a rendes játékidő lejártakor, s elözönlötték a játékteret. A rendőrségnek csak könnygázlövedékekkel és gumibotokkal sikerült megfékeznie a megvadult tömeget, de az összecsapásból hátralévő néhány perces hosszabbítást már nem játszották le.

A rendbontás a stadionon kívül is folytatódott, a fanatikusok autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be és műemlékeket rongáltak meg. A jelentések szerint többen megsérültek az utcai zavargások során, és számos randalírozót vettek őrizetbe, de a hatóságok egyelőre pontos adatokkal nem szolgáltak.