Chippel felszerelt labda a 2006-os focivébén

Vágólapra másolva!
Bemutatkozik a chippel felszerelt labda a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

"Bár a versenybizottság még nem döntött az ügyben, biztosra vehető, hogy a következő vb-n már nem lesz vita abból, hogy áthaladt-e a labda a gólvonalon vagy sem" - jelentette ki Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke, hozzátéve: a forradalmi újítást először a nyári U17-es világbajnokságon tesztelik versenykörülmények között, Peruban.

A 69 éves svájci sportdiplomata véleményt nyilvánított abban a kérdésben is, hogy a többi négy nagy európai bajnoksághoz hasonlóan a német Bundesligában is bevezessék-e a 20 csapatos élvonalat. "Az ottani legjobbak most is évi 73 meccset játszanak, és a liga felduzzasztásával alighanem elviselhetetlenül megnőnének a játékosokra rakott terhek. Nem akarok beleszólni a német szabályalkotásba, de a FIFA mostanában éppen azon ügyködik, hogy minél inkább kímélje a futballistákat" - mondta.

Az ötletet a héten felvető Franz Beckenbauer szerint Németország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy csak 18 klubot foglalkoztasson az első osztályban. Érdekes, hogy a bajnok Bayern München elnöke éppen saját egyesületén belül talált ellenzőre, Felix Magath, a bajorok vezetőedzője ugyanis hevesen tiltakozott főnöke ötlete ellen.

Ami a további módosítási javaslatokat illeti, Blatter elvetette a barátságos válogatott mérkőzések eltörlését - ez a Schalke edzőjétől, Ralf Rangnicktól származott -, mint ahogy arról a korábbi elképzeléséről is letett, hogy a jövőben kétévente rendezzenek vb-t.

Az előbb említett Bayernhez kapcsolódó hír, hogy már most lehet tudni: az idény végén öten távoznak a német bajnok együttestől. A védelemből a veterán Thomas Linke az osztrák Salzburghoz szerződik, a horvát Robert Kovac a Juventusszal kacérkodik, míg a ghánai Sammy Kuffourt az Internazionale csábítja. A támadók közül Alexander Zicklernek lejár a szerződése, míg az iráni Vahid Hashemian szerdán három évre szóló megállapodást kötött a szintén élvonalbeli Hannoverrel. A kontraktus anyagi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Felix Magath, a bajor gárda trénere korábban bejelentette, hogy 22-esre szeretné szűkíteni a keretet. Nyáron két futballista érkezése vehető biztosra: Phillip Lahm, a VfB Stuttgart válogatott védője - aki eddig kölcsönben szerepelt Szabics Imre csapatában -, valamint az év legjobb ázsiai futballistájának választott iráni Ali Karimi öltözik Bayern-mezbe.