Matthäus: Ez kevés lesz az üdvösséghez

Vágólapra másolva!
A két együttes harmadik reykjavíki tétmérkőzésén a magyar labdarúgó-válogatott ugyan legyőzte 3-2-re az izlandiakat, s ezzel törlesztett a korábbi két vereségért, de teljesítménye messze elmaradt a várakozásoktól, ilyen folytatás esetén álmodozni sem érdemes a világbajnokságra jutásról, talán még az értéktelen harmadik hely is elérhetetlen lesz a 8. csoportban.
Vágólapra másolva!

Tekintse meg a meccs összefoglalóját!

"Egyedül a győzelem ténye tehet boldoggá bennünket, hiszen ezért jöttünk. A mutatott játékkal azonban teljes mértékben elégedetlen vagyok" - mondta Lothar Matthäus szövetségi kapitány.

Való igaz, a német szakvezető együttese szinte végig szenvedett, s erre az sem lehet magyarázat, hogy Vanczák Vilmos fejsérülése miatt korán cserélni kellett, így felborulhatott az előzetesen megtervezett taktika. Az izlandiak tudása és produkciója ugyanis egyáltalán nem szenzációs, a Chelsea-ben szereplő Eidur Gudjohnsenen kívül nincs olyan játékosuk, aki a nemzetközi élmezőnybe tartozik. Tény ugyanakkor, hogy a magyar gárda sem tagja az elitnek, sőt a védelem szombaton még a középmezőnybe sorolástól is távolt volt, elképesztő bakik után rúgtak két gólt a vendéglátók.

"Több nagyon gyenge teljesítményt is láttam, az sem lehet magyarázat, hogy a szezon végén vagyunk, hiszen Gudjohnsen mondjuk ötven találkozón szerepelt, míg a mieink nagy része csak harmincon. Mégis nekünk voltak fizikális problémáink" - mérgelődött Matthäus.

Kollégája, Asgeir Sigurvinsson még dühösebb lehetett, hiszen a portugál játékvezető két büntetőt is megítélt csapata ellen, sőt egyik játékosát ki is állította. A szakember mégis higgadtan elemzett. "Ilyen a futball, jól kezdtünk, de hihetetlen balszerencsénk volt a sérülésekkel, a kihagyott helyzetekkel, a tizenegyesekkel. A bírót azonban nem akarom hibáztatni, hiszen egyszer nekünk, másszor az ellenfélnek van szerencséje. Nagyon jól játszottunk ismét, el sem hiszem, hogy másodszorra is kikaptunk a magyaroktól" - értékelt az izlandi kapitány.

A 3-2-es vendéggyőzelem azt jelenti, hogy a papírforma alapján a magyarok legalább a negyedik helyet megszerzik a csoportban, de a nagy álomhoz, a világbajnoki részvétel eléréséhez az első vagy a második pozíciót kellene megcsípni, de ez jelenleg csodába illő meglepetés lenne. Nem csak a Matthäus-gárda pillanatnyi tudása, hanem a vetélytársak produkciója miatt is. Sokat elárul az erőviszonyokról, hogy az Újpesten nagy balszerencsével pontot veszítő bolgárok szombaton Szófiában simán, 3-1-re kikaptak a Zlatko Krajncar dirigálása alatt egyre jobban futballozó horvátoktól. A svédek Málta elleni 6-0-s győzelme a papírformát jelentette.

A két vetélytárs pontokkal előzi meg Geráékat, vagyis jelentős tudás- és formajavulás, valamint szerencse is szükséges a folytatásban. "Még rengeteget kell dolgoznunk! Az izlandi teljesítmény kevés lesz az üdvösséghez" - szögezte le Matthäus Izlandon. A szövetségi kapitány nem is emelt ki senkit, véleménye szerint ilyen teljesítmény után nincs erre oka.

A fordulatos reykjavíki találkozó nyerőembere Huszti Szabolcs volt, aki legutóbb tavaly augusztusban volt gólszerző a válogatottban, a skóciai duplázás óta egyáltalán nem remekelt. "Nagyon nehéz mérkőzés volt, nem tudtunk igazán folyamatosan futballozni. Nagyon rossz volt a pálya talaja, s sok volt a szabálytalanság is. Ezzel együtt nagy sikernek tartom, hogy nyertünk, s kikapartuk magunknak a gesztenyét" - mondta a balszélső.

A magyar gárda legközelebb hazai pályán Máltával találkozik.