Részsikerek eldőlhetnek a vb-selejtezőkön

Vágólapra másolva!
Szombaton 22 mérkőzéssel (köztük a Magyarország-Málta összecsapással) folytatódnak a labdarúgó-világbajnoki selejtezők. Románia, Fehéroroszország és Belgium az utolsó szalmaszálba kapaszkodik, több együttes számára legalább az eldőlhet, nem esik ki a versengésből, azaz csoportjában az első két hely valamelyikén végez.
Vágólapra másolva!

Az 1. csoportban Románia utolsó lehetőséget kap, hogy megpróbálja a lehetetlent, a feltornázza magát a második, pótselejtezőt érő helyre, ám ha még sikerülne is ez, s legyőzné a két ponttal előtte lévő Csehországot, a vesztett pontok tekintetében továbbra is csak álmodhatna a világbajnoki szereplésről.

A hazaiaknál a Wolverhampton csatára Ionel Ganea térdsérülés, a Besiktas középpályása, Daniel Pancu formahanyatlás miatt maradt ki a keretből. A cseheknél nincs hiányzó, a szurkolóknak csak az fáj, hogy Karel Brückner kapitány hiába futott újabb kört, nem tudta rávenni Pavel Nedvedet a visszatérésre.

A csoport másik két mérkőzése közül Hollandia abszolút esélyese az örményországi fellépésnek, ugyanez nem mondható már el a finnekről, akikre borzasztóan kemény meccs vár Andorrában.

A 2. csoportban Ukrajna gyakorlatilag már vb-résztvevő, Grúziában ennek ellenére nehéz meccs vár Oleg Blohin tanítványaira - főleg két kulcsemberük, Andrij Vorobej és Andrej Huszin nélkül.

A csoportharmadik görögök ezúttal nem lépnek pályára, így Törökország négy ponttal is megléphet a második helyért folytatott csatában. Ehhez azonban Dániát kellene legyőznie a félholdas alakulatnak, azt a Dániát, amely a közelmúltban, felkészülési mérkőzésen 4-1-re iskolázta le az angolokat. Az alsóházi rangadón Albánia esélyes a kazahokkal szemben.

A 3. csoportban egyértelmű a helyzet: Portugália számára nem okozhat gondot Luxemburg, Oroszország is elintézi várhatóan Liechtensteint. A két nagyhatalom számára jó bemelegítés lesz ez a szerdai, egymás elleni, moszkvai összecsapásra.

A 4. csoportban még négy csapat reménykedhet az első két hely megszerzésében, szombaton éppen a listavezető írek nem lépnek pályára. A franciák így beérhetik pontszámban a nagy riválist, a Feröer-szigetek legjobbjai ellen kötelező a három pont begyűjtése.

Hatalmas csatát ígér viszont a Svájc-Izrael összecsapás, amelyik csapat nyer, pontelőnnyel ugrik az élre, döntetlen esetén viszont még a mostaninál is jobban besűrűsödik az élboly.

Az 5. csoportban mindhárom mérkőzésnek van tétje. A fehéroroszok Kisinyovban tarthatják életben halvány reményüket a továbbjutásra, míg a skótok presztízs miatt készülnek nagyon az olaszok ellen.

Marcello Lippi tanítványai győzelem esetén már szinte vb-résztvevőnek érezhetik magukat, a keretben viszont akad néhány érdekesség. Például a kapus az a veterán Angelo Peruzzi lehet, aki már a tavalyi Eb-n is csak harmadik számú hálóőrnek számított, ám Gianluigi Buffon sérülése miatt ismét meghívást kapott a keretbe. Ott van a legjobbak között Francesco Totti, illetve a Juventusnál mellőzött Alessandro Del Piero is, nem számít viszont a kapitány Antonio Cassanóra.

A szlovének a hat meccsből szintén kilenc pontot gyűjtött Norvégiát fogadják, s szeretnének revánsot venni a tavalyi, oslói 3-0-s kudarcért.

A 6. csoportban Anglia idegenben, Lengyelország hazai pályán végleg eldöntheti az első két hely sorsát. Ehhez Sven-Göran Eriksson kapitány legénységének Walesben kellene győznie. A svéd szakember a gárda kulcsjátékosaival folytatott megbeszélését követően úgy döntött, hogy taktikát vált, így a walesiek elleni, szombati világbajnoki selejtezőre már nem a megszokott 4-4-2-es hadrendben, hanem egy 4-5-1-es formációban fut ki a csapat.

Úgy tűnik, a gárda csatáráldozata Jermaine Defoe, a Tottenham Hotspur fiatal tehetsége lesz. A szakember elképzelése alapján így Wayne Rooney játszik egyedül igazi támadóként, őt a David Beckham, Frank Lampard, Joe Cole, Steven Gerrard, Shaun Wright-Phillips ötös támogatja majd a középpályáról.

A lengyelek az osztrákokat fogadják Chorzówban, a Liverpool kapusa, Jerzy Dudek könyöksérülés miatt hiányzik. A nagy visszatérők között a 18 hónapos mellőzés után ismét kerettag Emmanuel Olisadebét üdvözölhetik a drukkerek.

Észak-Írország és Azerbajdzsán egymás ellen azért küzdhet, hogy végre győzelem álljon a csapat neve mellett a vb-selejtezők során.

A 7. csoportban Spanyolország nem lép pályára, így tehetetlenül szemlélheti, hogy Szerbia-Montenegró legjobbjai esetleges Litvánia felett aratott győzelmükkel átveszik a vezetést. Nehéz meccs vár a bosnyákokra is, akik hazai pályán fogadják Belgiumot.

A 8. csoportban Magyarország reményeink szerint elintézi Máltát, ha Bulgária meglepetést okozna Svédországban, azon mi is meglepődnénk, ugyanez vonatkozik Izlandra is, amelynek nagyon össze kellene szednie magát, hogy pontot raboljon a listavezető horvátoktól.