Nehéz vb-csoportban az olaszok és az argentinok

Vágólapra másolva!
Lipcsében elkészítették a 2006-os labdarúgó-világbajnokság sorsolását, a favoritok közül az argentin és az olasz válogatott került a legnehezebb négyesbe, a dél-amerikaiak Elefántcsontparttal, Hollandiával, illetve Szerbia és Montenegróval, a taljánok Ghánával, Csehországgal, és az Egyesült Államokkal mérkőznek meg az első körben. A világbajnokság nyitómérkőzést a házigazda Németország és Costa Rica vívja június 9-én, Münchenben.
Vágólapra másolva!

A lipcsei sorsolás előtt a Lennart Johansson nevével fémjelzett FIFA-szervezőbizottság döntött a kiemelésről, a rangsort a '98-as franciaországi és a 2002-es koreai és japán közös rendezésű vb eredményei (előbbi egyszeres, utóbbi kétszeres szorzóval számított), illetve a 2003-as, 2004-es, és 2005-ös világranglistán elfoglalt helyezés alapján állapították meg.

Így a nyolc kiemelt Brazília (63,7 pont), Anglia (50,7), Spanyolország (50), Németország (49,3), Mexikó (47,3), Franciaország (46), Olaszország (44,3), és Argentína (44) lett, igaz, azt előre tudni lehetett, hogy a címvédő brazilok és a házigazda németek a kiemeltek között lesznek, és előbbiek az F, utóbbiak az A csoportban kapnak majd helyet.

A többi 24 csapatot földrajzi elvek alapján osztották el, a második kalapba az afrikai csapatok, a "maradék" két dél-amerikai és Ausztrália került, a harmadikba az európaiak, a negyedikbe pedig az ázsiaiak, valamint a CONCACAF-zónából érkezők. Szerbia-Montenegró, mint a kilenc európai leghátrább rangsorolt válogatottja egy speciális kalapba került, és mivel egy csoportba maximum két gárda kerülhet az öreg kontinensről, így az is biztos volt, hogy a plávik vagy Brazília, vagy Mexikó, vagy Argentína mellé kerülnek.

A kiemelés:
első kalap:
Németország (rendező), Brazília (címvédő), Olaszország, Franciaország, Argentína, Spanyolország, Mexikó, Anglia.

második kalap:
Ausztrália, Angola, Ghána, Elefántcsontpart, Togo, Tunézia, Ecuador, Paraguay.

harmadik kalap:
Horvátország, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Svédország, Svájc, Ukrajna.

negyedik kalap:
Irán, Japán, Szaud-Arábia, Koreai Köztársaság, Costa Rica, Trinidad és Tobago, Egyesült Államok.

speciális kalap:
Szerbia és Montenegró.