A szlovákok ellen összeáll az Henry, Trezeguet duó

Vágólapra másolva!
A szerdán lejátszandó 23 válogatott mérkőzés közül egyértelműen az olasz-német összecsapás számít a legpatinásabbnak, a nyári vébén mindkét együttest a végső győzelemre is esélyes csapatok közé sorolhatjuk majd. Két leendő vb-résztvevő méri össze erejét a Spanyolország-Elefántcsontpart, az Argentína-Horvátország, a Hollandia-Ecuador, a Tunézia-Szerbia és Montenegró, a Koreai Köztársaság-Angola és a Portugália-Szaúd-Arábia találkozón - az európai közvéleményt az angolok és a franciák fellépése mégis jobban izgatja.
Vágólapra másolva!

A gallok a szlovákok ellen lépnek pályára a Stade de France-ban, de aki az gondolta, hogy a szövetségi kapitány, Raymond Domenech végre választ ad a válogatottal kapcsolatos legfontosabb kérdésre a meccs előtt (jelesül, hogy ki számít az első számú portásnak: Fabien Barthez vagy Grégory Coupet), az nagyot tévedett.

A mester továbbra is halogatja a döntést, de a hírek szerint Coupet-nek nőttek az esélyei, és várhatóan ő fog kezdeni a szlovákok ellen. A tervezett kezdő tizenegyben egyébként nincsen meglepetés, és a franciák a lehető legerősebb összeállításukban futnak ki a pályára, vagyis végre összeáll a Thierry Henry, David Trezeguet csatárkettős, amely a vb-selejtezők során egyszer sem játszott így együtt.

A szünet után pedig Domenech valószínűleg játéklehetőséget ad majd azoknak a focistáknak is, akiknek még bizonyítaniuk kell a vébéig: az újonc jobbhátvédnek, Francois Clercnek, valamint a válogatottba hosszú kihagyás után visszakerült Louis Sahának és Philippe Mexesnek - mind a ketten több mint egy éve szerepeltek utoljára a Kékeknél.

Az angol válogatott valamivel erősebb ellenféllel mérkőzik, hiszen az az Uruguay látogat Liverpoolba, az Anfield Roadra, ahol a két együttes játszik majd egymással. Sven-Göran Eriksson azonban Domenechhel ellentétben nem küldheti pályára az ideális csapatát: a csatár Michael Owen és a balhátvéd Ashley Cole sérülése már régóta ismert volt, de az utolsó edzésen az is eldőlt, hogy a Chelsea FC középpályása, Frank Lampard sem tudja vállalni a játékot.

A posztját valószínűleg az a Michael Carrick foglalja el, aki Lampardhoz hasonlóan a West Ham United futballakadémiáján nevelkedett, jelenleg pedig a Tottenham Hotspurben kergeti a labdát, míg a csatársorban Wayne Rooney partnere a kezdésnél nagy valószínűséggel Darren Bent lesz - aki most mutatkozhat be a nemzeti tizenegyben.

Spanyolországban mostanában nem a válogatott Elefántcsontpart elleni mérkőzése a fő beszédtéma, hanem a Real Madrid elnökének, Florentino Péreznek a lemondása - pedig a Valladolidban lejátszásra kerülő találkozón a hispánok egy kemény ellenféllel szemben mérhetik le, hogy hol tartanak a felkészülésben. A szakvezető, Luis Aragonés két újoncot is avathat, és mindkét futballista a középpályán kaphat lehetőséget: a 18 esztendős Francesc Fabregas, és a nála 11 esztendővel idősebb Marcos Senna is abban bízik, hogy beverekedheti magát a vb-keretbe.

Utóbbi játékos egyébként Brazíliában született, és csak nemrég kapta meg a spanyol állampolgárságot, ha pedig valóban bemutatkozik a csapatban, akkor olyan futballisták örökébe léphet, mint Donato, Pizzi vagy Catanha - ők mindannyian honosítás következtében lettek spanyolok. Az Elefántoknál az olasz állampolgársággal rendelkező Christian Manfredini van ugyanebben a helyzetben, és az afrikai együttes tavaly az olaszok ellen már megmutatta, hogy jó játékerőt képvisel - akkor 1-1-es döntetlen született.

Ami a taljánokat illeti, a squadra azzurra hosszú idő után először lép pályára Francesco Totti nélkül - az AS Roma támadója sérülés miatt hiányzik, és még az sem biztos, hogy a vébére felépül. Így aztán a németek elleni találkozó különösen fontos lehet Marcello Lippi számára, aki a hírek szerint továbbra is 4-3-3-as felállásban szerepelteti együttesét. Totti helyét valószínűleg Alessandro del Piero foglalja el a csapatban (nem rossz pótlás), akinek a partnere a támadó alakzatban Luca Toni és Alberto Gilardino lehet.

A sérült Gennaro Gattusót a Roma remek formában lévő középpályása, Daniele de Rossi pótolja majd, és az egyetlen kérdés egy nappal a meccs előtt az volt, hogy ki lesz a jobbhátvéd - erre a pozícióra Massimo Oddo és Cristian Zaccardo pályázott. Az olaszok ellenfele a világbajnokság leendő házigazdája, a német csapat lesz, amelynek kapujában ezúttal Jens Lehmann áll majd - ezúttal nem a Jürgen Klinsmanntól megszokott vetésforgó miatt, hanem azért, mert a Bayer München hálóőre, Oliver Kahn sérült.

Így is lesz három müncheni a kezdők között (Phillip Lahm, Michael Ballack és Sebastian Deisler), a csatársorban pedig Miroslav Klose partnere várhatóan Lukas Podolski lesz - annak ellenére, hogy a kölni csatár meglehetősen rossz formában van, klubja pedig az utolsó helyen áll a tabellán.