Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo] Svédország
Forrás: [origo]
Zlatan Ibrahimovic

A Skandináv-félsziget keleti felén elterülő ország nyugati részén a Skandináv-hegyvidék láncai, déli részén a tavakkal tagolt Svéd-alföld húzódik. A mai Svédország területén az őskorban germán törzsek éltek. A vikingek a 9-10. században számos hadjáratot indítottak innen, majd felvették a kereszténységet, és a 11. század elejére kialakult a svéd állam.

III. Albert svéd király 1384-ben vereséget szenvedett I. Margit dán királynő hadaitól, aki egyesítette Dániát, Norvégiát és Svédországot. A Kalmari Unió 1523-ban bomlott fel, amikor Vasa Gusztáv király önállóvá tette Svédországot. XIV. Károly királlyal került trónra, a ma is uralkodó dinasztia (a Bernadotte-ház), uralmuk alatt 1814-ben Svédország és Norvégia egyesült. A perszonálunió egészen 1905-ig fennmaradt. Az ország 1995-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. A közel félmillió km2 területű, 8,8 millió lakosú Svédország Európa harmadik legnagyobb vasérctermelője.

A skandináv országba a közeli Brit-szigetekről érkezett az új sportág az 1880-as években. Az első ottani egyesület, amely már az angol szabályok szerint játszotta a labdarúgást a malmői Velocipede Ball Club volt. A futball két nagy városban, Malmőben és Göteborgban építette ki először a bástyáit, mind a két település azóta is meghatározó szerepet játszik az ország labdarúgásában.

Szövetség neve:

Svenska Fotbollförbundet (SVFF)

Alapítási éve:

1904

FIFA-tagság kelte:

1904

Címe:

P. O. Box 1216, 17 123 Solna, Sweden

Telefonszáma:

00-46-8-7350900

Telefaxszáma:

00-46-8-7350901

Internetcíme:

www.svenskfotboll.se
E-mail címe:[email protected]

Elnök:

Lars-Ake Lagrell

Alelnök:

Björn Ahlberg

Főtitkár:

Sune Hellströmer

Szövetségi kapitány:

Lars Lagerbäck

A válogatott szerelése:

sárga mez, kék nadrág, sárga sportszár



Az 1925-ig kuparendszerben lebonyolított bajnokságban az első dinasztiát teremtő klub az Örgryte volt, a négy elsőséggel indított egylet 1902-ben is diadalmaskodott, majd 1904 és 1907 között ismét négyszer nyert zsinórban. Az Allsvenskan, azaz a ligarendszerű bajnokságban a harmincas években a Helsingborgs IF, a negyvenes-ötvenes évtizedben az IFK Norrköping, az 1970-es esztendőkben a Malmö FF, majd az IFK Göteborg volt a meghatározó klub.

Ezek alapján nem is meglepő, hogy a svéd bajnoki örökranglistán a 17 elsőséget gyűjtött IFK Göteborgot, a 15-szörös aranyérmes Malmö FF, az Örgryte (14), és az IFK Norrköping (12) követi. A kupagyőzteseket lajstromozva is fenti klubnevekkel találkozunk, éppen ezért tisztelgésképpen álljon itt néhány ismeretlen, esetleg megszűnt egylet neve, amely egykoron valamelyik sorozatban diadalmaskodott: IK Sleipner, RÍÍ IF, BK Kenty, Fässberg.

A nemzetközi porondon két győzelem fűződik svéd klub nevéhez, az UEFA-kupában 1982-ben és 1987-ben is az IFK Göteborg diadalmaskodott, míg a Bajnokcsapatok Európa-kupájának fináléjában egyszer volt érintett a skandináv ország, de 1979-ben a Malmö FF alulmaradt a döntőben.

Kevés, de megkockáztatjuk talán egyetlen más ország válogatottjának sem adatott meg a történelem folyamán, hogy 11-3-as győzelemmel mutatkozhasson be a nemzetközi porondon. Svédország legjobbjai 1908. július 12-én ilyen arányban győzték le Norvégiát, amely országgal három évvel korábban még perszonálunióban álltak.

A remek debütálást már nem követte ilyen jó folytatás, hiszen 1911-ig csak abban az esetben nyertek a svédek, ha a norvégokkal meccseltek! Az olimpiai játékokon szinte állandó szereplők voltak az ország labdarúgói, 1908 és 1920 után harmadik nekifutásra, 1924-ben Párizsban bronzérmet nyertek.

Az aranygeneráció (a csapatban Nordahllal, Grennel, Liedholmmal) 1948-ban már nem talált legyőzőre az ötkarikás játékokon, 1950-ben négy közé jutott a világbajnokságon. Később az olimpián és a vébéken is újabb szép sikereket értek a svédek, akiknek eddig csak az Európa-bajnokságon nem jött ki igazán a lépés, leszámítva az 1992-ben hazai pályán vívott elődöntővel véget ért szereplést.