A focivébé öregrókái

Vágólapra másolva!
A jövő pénteken kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokságon, mint azt a minap megírtuk, összesen negyven, 1985. január 1-je után született futballista tagja a 32 vb-keretnek, s a legnagyobb tehetséget díjjal fogja jutalmazni a FIFA. Nem szabad azonban megfeledkezni a tapasztalt "öregrókákról" sem, hiszen rutinjukkal rendkívül sokat segíthetnek együttesükön. Megnéztük, kik azok a veterán játékosok, akiket idősebb koruk ellenére is beválogatott országuk szövetségi kapitánya. A mezőnyjátékosoknál az 1971, míg a kapusoknál az 1970 előtt született futballistákat mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

Ha az "öreg" kapusoknál is 1971-nél húztuk volna meg a határt, akkor több tucatnyian képbe kerültek volna, hiszen köztudott, egy hálóőrnél a kor nem számít, sőt olyanok ők, mint a jó bor - valószínűleg a kapitányok is így gondolkodtak, hiszen összesn tizenegy, 36 évnél idősebb kapus lesz ott Németországban.

A legtapasztaltabb kapus, egyben a világbajnokság legöregebb játékosa Ali Bumnizsel, a tunéziaiak 40 éves játékosa (1966. április 13-án született), aki biztosan pályára fog lépni Németországban, hiszen a 2002-es vb óta ő az első számú kapusa az afrikai csapatnak. A Club Africainban szereplő Bumnizsel 1991-ben debütált a válogatottban, és ő lehet a mundialok történetének az ötödik legidősebb futballistája.

Érdekes a felállás a német válogatottnál. Jens Lehmann és Oliver Kahn több hónapja az újságok címlapján virít, hiszen az Arsenal és a Bayern München kapusa is kezdő szeretett volna lenni a nationalelfben, s ha éppen nem csatázott a két sztár, akkor a sajtó próbálta gerjeszteni a közöttük lévő ellentétet. Kahn négy éve a németeket ezüstéremig vezette a Japánban és Dél-Koreában rendezett vébén, ám akkori formáját nem tudta megőrizni, idén többször lepkézett a Bayernben, míg Lehmann-nak szinte lehetetlen volt gólt lőni a Bajnokok Ligájában. Jürgen Klinsmann csapatkapitány kettőjük közül utóbbi mellett tört lándzsát. Ja, és hogy hány évesek? Véletlenül épp mindketten 1969-ben születtek, ám míg Lehmann csak novemberben lesz 37, Kahn már szűk két hét múlva, a német-lengyel vb-csoportmeccs másnapján, azaz június 15-én ünnepelhet.

Trinidad és Tobago válogatottjában nem sok ismert név van, egyikőjük Shaka Hislop, aki februárban volt 37 éves. A West Ham United kapusának nincs biztos helye a csapatban, hiszen a Dundee FC-ben védő Jack Kelvin többször kiszorította már az együttesből. Na ja, ő még csak 30 esztendős.

Az 1969 novemberében született Kasey Keller egyike a leghíresebb egyesült államokbeli futballistáknak. A Mönchengladbachban védő kapus jobb formában van, mint valaha, eddig már háromszor választották meg a legjobb amerikai játékosnak, legutóbb 2005-ban. Eddigi 90 válogatott meccsén 40-szer nem kapott gólt, míg a selejtezők során ötször volt képes erre a bravúrra.

Santiago Canizares, a Valencia kapusa decemberig még 36 évesnek mondhatja magát. A szőkehajú portás az 1994-es vb-n a dán-spanyol meccsen debütált a nemzeti csapatban, miután a legendás Andoni Zubizarreta piros lapot kapott. Négy évet a Realban, (eddig) nyolcat a Valenciában húzott le, és 44 válogatottsággal rendelkezik. A liverpooli José Manuel Reinával és a realos Iker Casillasszal kell megküzdenie a kapusposztért a spanyol csapatban.

Öt hálóőr szinte már a fiatal korosztályhoz tartozik: az angolai Joao Ricardo, az olasz Angelo Peruzzi (csapata: Lazio), a a Costa Rica-i José Porras (Saprissa), az angol David James (Manchester City) és a holland Edwin van der Saar (Manchester United) egyaránt 1970-ben született, ráadásul utóbbi kettő még be sem töltötte 36. életévét. A kvintettből mindanzonáltal csak Van der Saarnak biztos a helye az első csapatban, Peruzzi helyett minden bizonnyal Gianluigi Buffon, James helyett pedig Paul Robinson fog védeni országa válogatottjában. Ricardo ellen az szólhat, hogy jelenleg nincs klubja, Porrast pedig második számú kapusnak vitték ki a vébére.