Erősödik a fociláz Németországban

Vágólapra másolva!
Néhány nappal a németországi labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt a szervezők beleerősítettek: fényruhába öltöztették az ország parlamentjét, filmvászonként használták a frankfurti felhőkarcolókat, s a Kolumbia ellen előkészületi mérkőzésen elért 3-0-s győzelem után a szurkolók is kezdik feladni válogatottjukkal szembeni fenntartásaikat.
Vágólapra másolva!

A német együttes tagjai pünkösd után költöznek be berlini főhadiszállásukra, a grunewaldi Kastélyszállóba, a családtagoknak azonban máshol kénytelenek szobát foglalni. Az elegáns, zöldövezetben fekvő szállodában lakott már II. Vilmos császár, Robert Kennedy és Gina Lollobrigida is, s a rossznyelvek szerint ide járt találkákra Romy Schneider, a németek kedvenc filmszínésznője. "Normális időkben" egy-egy lakosztályért háromezer eurót is elkérnek éjszakánként.

A világbajnokság tiszteletére, a pünkösdi ünnep estéin extravagáns fény-és hangjátékra használtak fel a frankfurti felhőkarcolók közül nyolcat. Fóliával fedték be őket, s fél órán keresztül zenével és eredeti hangkommentárokkal kísérve 500, a futballtörténelmet felölelő felnagyított diát vetítettek a felületre. A magánszponzorok 3 millió eurót adtak a vállalkozásra, esténként a hűvös időben is százezrek élvezték a szabadtéri mozizást.

A német parlamentnek helyt adó Reichstag épületét fehér fényruhába öltöztették, a Brandenburgi kapu elé visszakerült a húsz méter magas, hatvan tonnás futball-labda, amelyet ezer nappal a vb előtt avattak fel ugyanezen a helyen, majd körbevitték az országban. A gömb belsejében látható az a futball-labda is, amellyel 1954-ben, a berni vb-döntőben a magyarok elleni 3-2-es német győzelemmel végződött mérkőzést játszották. A látogatókat számítógépes játékok is várják, filmek a világbajnokságok legfurább góljaival és helyzeteivel.

A futballgömb újbóli felállítása alkalmából Franz Beckenbauer, a szervezőbizottság elnöke mindent rendben lévőnek talált, a jegyértékesítés körüli bonyodalmakat arra vezette vissza, hogy 30-40 millió igény érkezett hárommillió jegyre.

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára a Bild am Sonntag vasárnapi lap hasábjain méltatta a világbajnokság jelentőségét. "A világbajnokság olyan esemény, amelyről mindenki beszélni fog ezen a planétán....Mivel a futball valóban az egyetlen játék, amelyet függetlenül bőrszíntől és vallástól minden országban játszanak, az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez hasonlóan az egyedülálló jelenségek közé tartozik" - írta a főtitkár.

Az áruházak minden elképzelhető és elképzelhetetlen vb-emléktárgyat árusítanak: a trikókon, zászlókon, a nemzeti színeket a bőrön hagyó matricákon, csörgősipkákon, nemzeti színekben pompázó punkos sörényeken kívül árulják a bubifrizura nevű, félbevágott futball-labdát formázó, cserépbe ültetett kócos növényt is, amely a hirdetés szerint "a futball-láz emelkedésével párhuzamosan nő".