Vita a togói prémiumok körül

Vágólapra másolva!
Ha van olyan csapat a vébén szereplő 32 együttes közül, amelyet teljesen esélytelennek tartanak még a csoportból való pontszerzésre is, az kétségtelenül Togo. Az afrikai országtól a kvalifikáció is hatalmas meglepetés volt, de azóta már kirúgták a sikeredzőt, a focisták pedig állandó harcot folytatnak a szövetséggel a beígért prémiumok miatt.
Vágólapra másolva!

A togói válogatott korábban nem hogy a vébére nem jutott ki, de még csak a kvalifikáció közelébe sem jutott, éppen ezért volt elképesztő szenzáció, hogy a Sólymok (ez az együttes beceneve) a legutóbbi tornán a legjobb nyolcba bejutott Szenegált is megelőzték a selejtezősorozatban. Az államelnök a kijutás után nemzeti ünnepnapot hirdetett, és minden a lehető legnagyobb rendben volt - egészen januárig, amikor az Afrikai Nemzetek Kupája előtt robbant a bomba: egyrészt a játékosok konfliktusba kerültek a szövetséggel a prémiumok miatt, másrészt a csapat legjobbja, Emmanuel Adebayor is összeveszett a sikeredzővel, a nigériai Stephen Keshivel. Ennek eredménye az lett, hogy a togóiak pont nélkül utaztak haza a kontinensviadalról, majd Keshit kirúgták, és a helyére a német Otto Pfister került, akinek nagy tapasztalata van Afrikában, de most szinte lehetetlen feladatot kapott: úgy kellett volna ütőképes csapatot összehoznia, hogy egyáltalán nem ismerte a focistákat, és ideje sem nagyon volt arra, hogy megismerje őket.

A májusi kerethirdetésre mindenesetre sikerült "összeszednie" néhány togói származású labdarúgót az európai topligák alacsonyabb osztályaiból. Beválogatta például a Bayer Leverkusen amatőrcsapatában futballozó, mindössze 19 éves Assimiou Tourét, aki német U18-as válogatottnak mondhatta magát; a szintén világéletében Németországban élt Karim Guedét a Hamburger SV tartalékjaiból; valamint a régebben a francia korosztályos válogatottakban szerepelt Kuami Agboht és Thomas Dossevit. Ezen kívül a felkészülést szigorúan zárt kapuk mögött végezte, és még előkészületi mérkőzéseket is alig kötött le, a togóiak mindössze két összecsapást játszottak, és nem éppen a legerősebb ellenfelekkel: májusban 1-0-ra kikaptak Szaúd-Arábiától, a minap pedig kínkeservesen, 1-0-ra legyőzték Liechtensteint.

És ha mindez nem lenne elég, ismét előjött a probléma a prémiumok körül, és a vita olyan szintre jutott, hogy a focisták már azzal fenyegetőztek: ha nem kapják meg azt összeget, amit szeretnének, akkor egyszerűen nem lépnek pályára a vébén. A hírek szerint a játékosok fejenként százezer fontot szeretnének csak a részvételért, ezenkívül a győzelemért húszezer, a döntetlenért pedig tízezer fontot kapnának. A togói szövetség elnöke, Rock Gnassingbe szerint ezek a követelések teljesíthetetlenek, figyelembe véve az ország pénzügyi helyzetét, és hosszas tárgyalássorozat után a jelek szerint sikerült kompromisszumra jutni. A döntetlenért és a pontszerzésért adandó összeget megígérték a focistáknak (ezzel nem kockáztattak sokat, hiszen Svájc, Franciaország és a Koreai Köztársaság ellen a togóiak nem nagyon számíthatnak még egy döntetlenre sem), míg a részvételért a labdarúgók 82 ezer fontot kapnak majd.