Négy góllal kezdték a németek a vébét

Vágólapra másolva!
Münchenben a házigazda német válogatott szereplésével megkezdődött a XVIII. labdarúgó-világbajnokság. Jürgen Klinsmann együttese Costa Rica legjobbjai ellen lépett pályára az A csoport és egyben a vébé nyitómérkőzésén, s végig kézben tartva a meccset 4-2-re győzött. A találkozón Miroslav Klose és Paulo Wanchope is duplázott.
Vágólapra másolva!

Eredmény, A csoport, 1. mérkőzés:
Németország - Costa Rica 4-2 (2-1)
München
v.: Horazio Elizondo (argentin)
Németország: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm - Schneider, Frings, Borowski (Kehl, 72.), Schweinsteiger - Klose (Neuville, 79.), Podolski
Costa Rica: Porras - Umana, Sequeira, Marin, Martinez (Drummond, 67.) - Solis (Bolanos, 78.), Fonseca, González, Centeno - R. Gómez, Wanchope.
gól: Lahm (6.), Klose (17., 61.), Frings (87.), illetve Wanchope (12., 73.)
sárga lap: Fonseca (30.)

Ballack játszik vagy nem? - ez a kérdés foglalkoztatta leginkább a német közvéleményt a XVIII. labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzése előtt. A Bayern Münchentől napokkal ezelőtt a Chelsea-hez szerződő klasszis még a Kolumbia elleni barátságos meccsen szenvedett vádlisérülést, s bár a német lapoknak azt nyilatkozta, egészséges, Jürgen Klinsmann mégsem kockáztatott, mondván "túl nagy a rizikó". A csapatkapitány helyét a brémai Tim Borowski foglalta el a középpályán,

A teltháznyi közönség nagy örömére lendületesen kezdett a német együttes. A 3. percben Frings 30 méteres bombája alig kerülte el a kaput, újabb három perc elteltével viszont már a Costa Rica-i kapuban pihent a labda. Lahm a 16-os bal sarkánál fordult kapura, Marin elcsúszott, a Bayern védője így jobbal zavartalanul csavarhatott a bal felső sarokba (1-0).

Annak ellenére, hogy a 12. percben Wanchope a lesre játszó védők közül kilépve egyenlített (1-1), a német együttes uralta a pályát. Főleg a baloldalon veszélyeztettek sokat, Lahm remeklése mellett meglepetést keltett néha Schweinsteiger felbukkanása is, előbbi csodálatos gólt lőtt, utóbbi kiválóan szolgálta ki társait. Kockáztassuk meg, a Bayern München középpályása Ballack távozása után növi csak ki igazán magát, s válik világklasszissá...

A 17. percben ismét Németország következett: Schneider a jobb szélen egészen az alapvonalig cselezte magát, középre ívelés helyett visszagurított, a lendületből érkező Schweinsteiger egy lövőcselt követően tökéletesen passzolt az ötösön érkező Kloséhoz, aki nem hibázott (2-1).

Bő negyedóra elég is volt a valódi futballhoz, a szünetig eltelt félórában már csak Podolski és Schweinsteiger lövöldözött távolról, Porras pedig ügyetlenkedve ugyan, de hárította ezeket a kísérleteket. 45 perc után azt meg lehetett állapítani, hogy szervezettség ide vagy oda, Costa Rica ennyire defenzív stílusban nem sok vizet fog zavarni a világbajnokságon.

A második félidő sem hozott nagy változást a játékban, a karibi válogatott egy újdonságot tudott felmutatni mindössze, szögletnél Fonseca mélységből bemozdulva próbált zavart kelteni... kétszer sikerült is, aztán ez a fegyver is hatástalanítva lett.

Forrás: MTI

Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Torsten Frings

A 61. percben Klose összehozta második gólját (3-1), ám a kiscsapat nem zuhant össze, s Wanchope szinte lemásolva első találatát szintén duplázott. Megjegyzendő: ilyen lyukas védelemmel egy komolyabb csapat ellen életveszély játszani, Klinsmann ha máshogy nem, akkor szerkezetileg biztosan belenyúl a következő meccsre a hátsó alakzatba.

A hajrában Frings egy pazar góllal bebiztosította a hazaiak győzelmét (4-2), a játék képe alapján egyértelműen a jobbik csapat nyert, megadva ezzel a világbajnokság alaphangulatát.

Jürgen Klinsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya: "Örülünk, hogy megszereztük a három pontot, a kezdés előtt feszültek voltak a fiúk, de ez teljesen természetes egy hazai rendezésű világbajnokság nyitómérkőzésén. Nem lehet egyetlen találkozót sem úgy lejátszani, hogy az ellenfél nem kerül helyzetbe. Amíg mi lövünk több gólt, addig nincs baj. A lefújás után azt kértem a játékosoktól, hogy lazuljanak el, menjenek nyugodtan sörözni, élvezzék a vb hangulatát, szombaton pedig elkezdünk készülni a lengyelek ellen.

Alexandre Guimaraes, a Costa Rica-i válogatott szövetségi kapitánya: "Tudtuk, hogy mi a német csapat gyengéje és ezt próbáltuk kihasználni. Arra is készültünk, hogy hátul nagyon kell vigyáznunk, sajnos bosszantó hibákat követtünk el, különösen a második német gól miatt voltam mérges. Összességében azonban úgy gondolom, nem kell szégyenkeznünk, végig méltó ellenfelei voltunk egy erősebb csapatnak."