Rosickyék leiskolázták az amerikaiakat

Vágólapra másolva!
Csehország magabiztos győzelmével nyitottak az E csoport küzdelmei a németországi labdarúgó-világbajnokságon, Karel Brückner csapata Koller fejesgóljával és Rosicky duplájával 3-0-ra verte az Egyesült Államokat.
Vágólapra másolva!

E csoport, 1. forduló:
Egyesült Államok - Csehország 0-3 (0-2)
Gelsenkirchen, 50 ezer néző, v.: Carlos Amarilla (paraguayi)
Egyesült Államok: Keller - Cherundolo (Johnson, a szünetben), Pope, Onyewu, Lewis - Reyna, Mastroeni (O'Brien, a szünetben), Beasley, Donovan, Convey - McBride (Wolff, 77.)
Csehország: Cech - Grygera, Rozehnal, Ujfalusi, Jankulovski - Galasek, Plasil - Nedved, Rosicky (Stajner, 86.), Poborsky (Polak, 82.) - Koller (Lokvenc, 45.)
gól: Koller (5.), Rosicky (36., 76.)
sárga lap: Onyewu (4.), Reyna (60.), illetve Rozehnal (16.), Lokvenc (59.), Rosicky (81.), Grygera (86.)

Az aktuális FIFA-ranglista második és ötödik helyezettjének meccsével kezdődtek el a világbajnokság egyik legnehezebb kvartettjének tartott E csoport küzdelmei. A rangsor ugyan a közvélekedés szerint nem igazán tükrözi a valós erőviszonyokat, az előkelőbb helyre rangsorolt cseh válogatottat viszont sokan a torna titkos favoritjaként tartják számon, arra számítva, hogy Karel Brückner csapata képes lesz ugyanazt a formát hozni, mint a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon.

Márpedig a kezdőcsapat azóta alig változott valamit, így nem lehet gond az összeszokottságával sem, más kérdés, hogy a selejtezőkön egyáltalán nem brlillírozott a közép-európai együttes. A válogatottságot korábban lemondó Pavel Nedved visszacsábításával azonban a csehek ismét megtáltosodtak, és a Juventus aranylabdásának vezérletével már simán vették a norvégok elleni pótselejtezőt. Brücknernek mindennek ellenére akadtak gondjai, hiszen több kulcsembere is sérüléssel bajlódott a meccs előtt, közülük Milan Baros pályára lépésére nem is lehetett számítani, de Tomas Rosicky és a térdére érzékeny Nedved is kihagyott néhány edzést, a házi gólkirály Jan Koller pedig hosszú sérülése után még csak május vége óta végez teljes értékű edzésmunkát.

Az Egyesült Államok a 32 résztvevő közül elsőként jelölte ki vb-keretét, a kezdőcsapatot és a hadrendet illetően azonban már annál titokzatosabb Bruce Arena szövetségi kapitány, akinek válogatottjában a selejtezetők alatt is elég nagy volt a fluktuáció, ennek is volt betudhatő, hogy a sorozat alatt 13-an is betaláltak az ellenfelek kapujába. A felkészülésű mérkőzéseken meglehetősen kétarcú volt a csapat, amelynek feltett szándéka, hogy végre Európában is megmutassa erejét, az eddigi vén kontinensen rendezett világbajnokságokon ugyanis katasztrofális mérleggel bírnak a tengerentúliak.

Akárcsak az Anglia-Paraguay vagy a Portugália-Angola találkozókon ezúttal is az esélyesebb csapat korai góljával kezdődött a mérkőzés, Grygera egy labdaszerzés után végigszáguldott a jobb szélen, tökéletes beadása után pedig hiába volt két védő is Kolleren, a cseh óriás ellentmondást nem tűrően emelkedett és bólintott a keresztléc alá.

A találat utáni tíz percben többet birtokolták a labdát az ameriakaik, Nedvedék azonban nem sokáig engedték át a területet, és helyenként ügyes összjátékkal közelítették meg Keller kapuját. A következő nagy helyzetre a 28. percig kellett várni, amikor is Reyna 21 méterről a jobb oldali kapufát trafálta el.

Sajnálkozhattak az amerikaiak a kihagyott lehetőség miatt, mert bár mezőnyben ekkor még egyenrangú ellenfelek voltak, a cseh klasszisok egy-egy váratlan megoldása miatt a fehérmezések játékában inkább benne volt az újabb gól, amelyet végül az addig nem sok vizet zavaró Rosicky 22 méterről zúdított a kapu bal oldalába.

Forrás: MTI
Rosicky a vébén is megmutatta, mit tud



A második félidőre Bruce Arena kettős cserével próbálta felrázni a csapatát, ez azonban nem igazán sikerült neki, helyzetei csak a Brückner-csapatnak voltak. Ujfalusi csúsztatása csak kevéssel tévesztette el a hosszú sarkot, Lokvenc tiszta helyzetből, ámbár gyatrán belsőzött, Poborsky estében lőtt a kapu mellé, Rosicky pedig majdnem lemásolta első félidei bombagólját, ám ezúttal a felső kapufát döngette meg.

Az ameriaknál egyedül Johnson próbálkozásai okoztak némi veszélyt, a kaput azonban neki sem sikerült eltalálnia. Ebben a játékrészben már mezőnyben is igencsak kicsúcsosodott a két csapat közötti tudáskülönbség, amely egy újabb szép akciógólban is megmutatkozott. Nedved indította Rosickyt, aki végigszáguldott az amerikai térfélen, és a kapus mellett elegánsan, jobb külsővel a hálóba pörgetett.

3-0-s cseh győzelem lett a vége, Poborskyéktól pedig a vb eddigi talán legmeggyőzőbb teljesítményét láthattuk.