Amerikai hősköltemény kilenc emberrel

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok válogatottja egy félidőn keresztül kilenc emberrel játszva 1-1-es döntetlent ért el Olaszország ellen a labdarúgó-világbajnokság szombati játéknapjának záró összecsapásán. Mivel az E csoport másik mérkőzésén Ghána legyőzte Csehországot, a kvartett mind a négy csapata reménykedhet a továbbjutásban, illetve retteghet a kieséstől.
Vágólapra másolva!

E csoport, 2. forduló:
Olaszország - Egyesült Államok 1-1 (1-1)
Kaiserslautern, 45 ezer néző
v: Jorge Larrionda (uruguayi)
Olaszország: Buffon - Zaccardo (Del Piero, 54.), Nesta, Cannavaro, Zambrotta - De Rossi, Pirlo, Perrotta - Totti (Gattuso, 35.) - Toni (Iaquinta, 62.), Gilardino
Egyesült Államok: Keller - Cherundolo, Onyewu, Pope, Bocanegra - Dempsey (Beasley, 63.), Reyna, Mastroeni, Convey (Conrad, 52.) - Donovan, McBride
gól: Gilardino (23.), illetve Zaccardo (27., öngól)
sárga lap: Totti (5.), Zambrotta (70.), illetve Pope (21.)
piros lap: De Rossi (28.), illetve Mastroeni (45.), Pope (47.)

Az Egyesült Államok válogatottja jelentős változáson ment át a csoportmeccsek első körében Csehországtól elszenvedett csúfos vereség óta, ugyanis Bruce Arena szövetségi kapitány nem ment el szó nélkül játékosai lélektelen teljesítménye mellett, és alaposan felforgatta csapatát.

A frissítés megtette hatását, hiszen az amerikai csapat óriási elánnal esett neki az olasz válogatottnak. Donovanék fölényben játszottak, de az első negyedóra végéig nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. Az olaszokat szemmel láthatóan meglepte az agresszív amerikai harcmodor, így eléggé nehezen tudtak kiszabadulni saját kapujuk elől.

A félidő derekán aztán gyakorlatilag első helyzetéből vezetést szerzett Marcelo Lippi csapata: Pirlo ívelt középre egy szabadrúgást, Gilardino pedig szép mozdulattal csúsztatott a kapu jobb oldalába. Nem sokáig örülhettek azonban a vezetésnek Buffonék, hiszen Zaccardo saját kapujába talált, így kezdődhetett minden elölről.

Egy perc sem telt az egyenlítő gól után, amikor úgy tűnt, hogy döntő fordulat következik be a mérkőzés menetében. De Rossi nagyon csúnyán lekönyökölte McBride-ot, a játékvezető pedig azonnal kiállította az olasz középpályást. Lippi gyorsan reagált, és Totti helyett a védekezésben jártasabb Gattusót vezényelte a pályára.

Emberelőnyben voltak tehát az amerikaiak, és a mérkőzés elején mutatott játékuk alapján joggal bízhattak abban, hogy be tudják gyűrni az olasz válogatottat. A szerencse azonban forgandó: az első félidő utolsó percében Mastroeni csúszott rá páros lábbal Pirlóra, az uruguayi játékvezető pedig nem habozott, és az amerikai védőnek is rögtön a piros lapot mutatta fel.

Újból egyenlő létszámmal küzdöttek tehát a csapatok, egészen a második félidő első percéig, amikor Jorge Larrionda kiosztotta Pope-nak második sárgáját, így ő is mehetett zuhanyozni.

Forrás: EPA

McBride gyors műtétje a pálya szélén




Előbb McBride lőtt óriási helyzetben kevéssel a jobb kapufa mellé, majd a csereként beállt Beasley a hálót is megrezgette, a játékvezető azonban les miatt érvénytelenítette a gólt. A másik oldalon Del Piero kétszer is tesztelte Kellert, azonban a negyedik vébéjén szereplő 37 esztendős Mönchegladbach-kapus mindkét esetben óriási bravúrral hárított.

A végén az olaszok még mindent megtettek a győztes gól megszerzése érdekében, azonban támadásaik meglehetősen esetlegesek voltak, az amerikaiak pedig foggal-körömmel védekeztek, és ha minden kötél szakadt, bizton számíthattak Kasey Kellerre.

A végén maradt az 1-1, a semleges focirajongók számára pedig a boldogságot jelentő tudat: van még csoport a vébén, amelyben az utolsó kör mind a négy csapat számára komoly téttel bír, hiszen bármelyikük továbbjuthat, vagy éppen kieshet.

Marcello Lippi, az olasz válogatott szövetségi kapitánya: "Csalódott és dühös vagyok egyszerre. A második félidő elején az újabb amerikai kiállítás után lélektani előnybe kerültünk, amit azonban nem tudtunk kihasználni. Mindkét csapat megszerezhette volna győzelmet jelentő gólt."

Bruce Arena, az amerikai válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon büszke vagyok a csapatomra, az első félidőben a mi akaratunk érvényesült, jobban játszottunk az olaszoknál. Néhány játékvezetői ítélettel nem értettem egyet, de ennek már nincs jelentősége. Örülök, hogy továbbjutásért játszhatunk Ghána ellen."