Nem bírt egymással a japán és a horvát csapat

Vágólapra másolva!
Csak a győzelem elfogadható - ezzel a jelszóval lépett pályára az F csoport két, első fordulóban vereséget szenvedő csapata, Japán, illetve Horvátország. A komoly jelentőséggel bíró összecsapáson ennek ellenére nem született gól, a 0-0 azt jelenti, hogy mindkét válogatott egy ponttal várhatja a sorsdöntő harmadik fordulót.
Vágólapra másolva!

Eredmény, F csoport, 2. forduló:
Japán - Horvátország 0-0
Nürnberg, 40 ezer néző
v.: Frank de Bleeckere (belga)
Japán: Kavagucsi - Kadzsi, Mijamoto, Nakazava, Alex - Ogaszavara, Nakata, Fukunisi (Imamoto, a szünetben), Nakamura - Takahara (Maszasi, 85.), Janagiszava (Tamada, 62.)
Horvátország: Pletikosa - Simic, Robert Kovac, Simunic - Srna (Bosnjak, 87.), Tudor (Olic, 70.), Niko Kovac, Babic - Kranjcar (Modric, 78.) - Klasnic, Prso
sárga lap: Mijamoto (21.), Kavagucsi (42.), Alex (73.), illetve R. Kovac (32.), Srna (70.)

Nem kisebb teherrel, mint a győzelem kényszerével lépett pályára Japán és Horvátország labdarúgó-válogatottja. A távol-keletiek Ausztráliától, dél szomszédunk Brazíliától szenvedett vereséget az első körben, egy újabb zakóval messzire került volna a továbbjutás.

A horvátok nem változtattak kezdőcsapatukon a brazilok elleni összecsapáshoz képest, még Niko Kovac is visszatért, akit akkor bordasérülés miatt le kellett cserélni. A japánoknál viszont Cuboj helyére Ogaszavara állt, de Kadzsi is felépült lábsérüléséből.

A nyári meleg is rányomhatta bélyegét a mérkőzés első szakaszára, mert nagyon lagymatagon indult az összecsapás. Az első 20 percben közhelyszerűen úgy fogalmazhatnánk, a küzdelem dominált, aztán egy gyors ritmusváltás meghozta az első helyzetet, és feloldotta a játékosok gátlásait. Dado Prso kapott labdát a 16-oson belül, Mijamoto feltartotta, következhetett a jogos büntető. A labda mögé Darijo Srna állt, de bal sarokra tartó lövését Kavagucsi kapus nagy bravúrral védte.

Megélénkül a játék, a horvátoknál főleg Niko Kranjcar és Dado Prso villogott, előbbi egy jó lövéssel (25 méteres bombája a lécen csattant), s néhány pontos passzal vétette magát észre, míg a Rangers csatára többször szerzett labdát.

Forrás: EPA

A 36. percben egy visszagurított labdát Nakata szúrt kapura 20 méterről, Pletikosa vetődve mentett szögletre. Aztán Prso szerzett labdát, Klasnichoz játszott, aki 17 méterről tüzelt, Kavagucsi vetődve a bal alsó sarok elől mentett az alapvonalon túlra.

A félidőben cserére szánta el magát Zico, s a halványan teljesítő Fukunisi helyére Inamotót dobta csatába. Hogy ez hozta a meccs legnagyobb helyzetét, nem tudni, tény, hogy az 54. percben Janagiszava az üres kapu torkából sem talált be. Kadzsi egy villámgyors kényszerítővel tört be a 16-oson belülre, lövés helyett a teljesen üresen érkező társ elé passzolt, a Kashima Antlers csatára az üres kaputól 4 méterre ahelyett, hogy belsővel gólt szerzett volna, külsővel ért a labdához, amely a bal oldali kapufától visszatáncoló Pletikosa lábai között csorgott szögletre. Nagy helyzet volt!

A mezőnyben a japán gyorsaság érvényesült ugyan, a kapu előtt mégis a magassági fölényben lévő horvátok kerültek előnyösebb pozícióba. Védekezésnél a beívelt labdákat sikerült hatástalanítani, a másik oldalon viszont egy-egy jó passzban benne volt a gólszerzés lehetősége: Niko Kovac vagy Simunic azonban pontatlanul fejezte a támadást.

Hiába cserélte még be Ivica Olicot, majd Luka Modricot is Zlatko Kranjcar szövetségi kapitány, s hiába dobta támadásba kollégája, Zico Tamadát, valamint Ogurót a hajrában már nem változott az eredmény.

A gól nélküli döntetlennel mindkét válogatott egy-egy ponttal áll két meccset követően, azaz nagyon nehéz összecsapás vár mindkettőre a harmadik fordulóban, s ott már csak a győzelem érhet nyolcaddöntőt.

Zico, a japán válogatott szövetségi kapitánya: "Izalmas meccset játszottunk. Óriási igazságtalanságnak tartom, hogy csapatomnak már másodszor kellett délután háromkor a legnagyobb hőségben pályára lépnie. A második félidőben sajnos kizökkentünk a ritmusból, nem azt nyújtottuk, amit tudunk. Viszont még versenyben vagyunk és utolsó meccsünkön mindent megteszünk a továbbjutás kivívásáért."

Zlatko Kranjcar, a horvát válogatott szövetségi kapitánya: "Kemény, nehéz mérkőzés volt. Le a kalappal a játékosaim előtt, akik a nagy hőség ellenére végig óriási iramot diktáltak. Jó teljesítményt nyújtottunk, csak sajnos nem szereztünk gólt. Ausztrália ellen játszhatunk a továbbjutásért, remélem, addigra minden futballistám tökéletes erőállapotba kerül. Brazília és Japán ellen is jól futballoztunk, bízom benne, hogy utolsó csoportmeccsünkön a kapuba is betalálunk."