Irán sem távozott üres kézzel a vébéről

Vágólapra másolva!
Bár a D csoport 3. fordulója előtt még volt esélye a továbbjutásra Angola csapatának, a vébéújonc afrikai gárda 1-1-es döntetlent játszott Iránnal, így kéz a kézben búcsúztak a viadaltól.
Vágólapra másolva!

D csoport, 3. forduló:
Irán - Angola 1-1 (0-0)
Lipcse, 40 ezer néző
v.: Shield (ausztrál)
Irán: Mirzapur - Kaabi (Borhani, 67.), Rezaei, Baktiarizadeh, Noszrati (Sodzsa, 13.) - Mahdavikia, Tejmurjan, Zandi, Madancsi - Ali Daei, Haszemjan (Katibi, 39.).
Angola: Joao Ricardo - Loco, Jamba, Kali, Delgado - Zé Kalanga, Miloy, Figueiredo (Ruí Márques, 72.), Mateus (Love, 22.), Mendonca - Akwa (Flávio, 51.).
gól: Baktiarizadeh (75.), illetve Flávio (60.)
sárga lap: Loco (21.), Madancsi (37.), Mendonca (45.), Tejmurjan (55.), Zé Kalanga (68.), Zandi (91.)

Angola abszolút újonc a világbajnokságon, de rögtön az első részvételénél elérte, hogy az utolsó fordulóban még legyen oka a számolgatásra. Ami külön bravúr, hogy az afrikaiak ezt úgy érték el, hogy gólt sem rúgtak, sőt, meccsenként négy kapuralövéssel abszolválták az eddigi két találkozót, ami igencsak vérszegénynek számít, de kedden Trinidad és Tobago is hasonló paraméterek mellett várta az utolsó fordulót.

Igaz, a karibiaknak nem sikerült a továbbjutás, és Angolának is kisebb csodára lett volna szüksége, ugyanis nem volt elég, hogy legyőzze Iránt, még az is kellett volna a boldogsághoz, hogy a másik összecsapáson az egykori gyarmattartó Portugália alapos verésben részesítse Mexikót.

Luís Oliveira de Goncalves, az afrikai gárda kapitánya nem változtatott a felálláson, annak ellenére ragaszkodott a 4-5-1-es formációhoz, hogy eddig ezzel nem nagyon riogatta az ellenfelek védelmét, és a kispadra ültette a Benficában légióskodó Mantorrast, aki amúgy sincs jóban a főnökkel. Eltiltás miatt André Macanga sem léphetett pályára Lipcsében, a másik oldalon Nakunam gyűjtött be két sárga lapot, akinek a helyére Zandi került be, a sérüléssel bajlódó Golmohammadit és Karimit pedig Baktiarizadeh és Ali Daei pótolta.

Ahhoz képest, hogy Angolának volt fontosabb a mérkőzés, az első tíz percben szinte végig az irániaknál volt a labda, ami annyiban nem meglepő, hogy a perzsák sem akartak pont nélkül távozni a vébéről. Noszrati sérülése volt az első igazi esemény a mérkőzésen a 13. percben, majd rögtön ezután Zandi lövését fogta bravúrral Joao Ricardo.

A másik oldalon Figueiredo tornáztatta meg Mirzapurt, de továbbra is csak a sérülések jelentettek izgalmat, gyors egymásutánban előbb Mateus, majd Loco került hordágyra, és előbbi nem is tudta folytatni a játékot. A másik meccsen közben Portugália 2-0-ra vezetett Mexikó ellen, azaz egy kétgólos győzelemmel ekkor Angola a 16 közé juthatott volna, de még az egy góltól is olyan messze voltak az afrikaiak, mint Magyarország válogatottja a vb-részvételtől.

Forrás: EPA
Figueiredo indít Haszemjan mellől

Az irániak már többször is helyzetbe kerültek, de előbb Ali Daei fejelt nagyon rosszul ziccerben, aztán Haszemjan bólintását mentette a gólvonalról Mendonca, majd Tejmurjan löketével gyűlt meg a baja Joao Ricardónak. A másik kapuban Mirzapur magányosan izzadt a hőségben, csak az első félidő hosszabbításában kellett először komolyabban közbeavatkoznia, amikor Love bombáját hatástalanította.

A szünetben talán megtudhatták az angolaiak, hogy Mexikó közben szépített, és emiatt három gólt kell szerezniük, mert az öltözőben hagyták a kényelmes tempót, és az óvatoskodást, és bátran felvállalták a támadójátékot. Eleinte ez abban mutatkozott meg, hogy Mendonca minden helyzetből lőtt, aztán a 60. percben egy szép támadás végén Zé Kalanga beadását a cserejátékos Flávio bólintotta a bal sarokba, megszületett Angola első vébégólja.

Ettől aztán belelkesedett az újonc gárda, és Mendonca tekerésénél, valamint Love fejesénél sem kellett sok a második találathoz. Aztán ahogy az ilyenkor lenni szokott mégis az ellenfél szerzett gólt, Mahdavikia szögleténél Baktiarizadeh csúsztatott a jobb alsóba, Irán második németországi találata is egy hátvéd nevéhez fűződött.

Megint változott a mérkőzés menete, Angola elkedvtelenedett a bekapott góltól, az ázsiaiak pedig nagy erőket mozgosítottak a győzelem megszerzéséért, állandósult az iráni jelenlét az afrikaiak kapuja előtt. Mahdavikia egymás után kanyarította be a labdákat, de középen a társak vagy lemaradtak, vagy pontatlanul céloztak, így aztán maradt az 1-1, ugyan mindkét válogatott elbúcsúzott, de legalább elmondhatják magukról, hogy nem maradtak pont, valamint rúgott gól nélkül.