Sevcsenko büntetett, Ukrajna továbbjutott

Vágólapra másolva!
Spanyolország mellett Ukrajna együttese jutott tovább a labdarúgó-világbajnokság H csoportjából, miután a sorsdöntő találkozón Sevcsenko büntetőjével 1-0-ra legyőzte az egy félidőt emberhátrányban harcoló Tunéziát.
Vágólapra másolva!

Eredmény, H csoport, 3. forduló:
Ukrajna - Tunézia 1-0 (0-0)
Berlin, 72 ezer néző
v.: Carlos Amarilla (paraguayi)
Ukrajna: Sovkovszkij - Ruszol, Szviderszkij, Neszmacsnij - Guszev, Timoscsuk, Selajev, Kalinicsenko (Guszin, 75.), Rebrov (Vorobej, 55.) - Sevcsenko (Milevszkij, 88.), Voronyin
Tunézia: Bumnizsel - Hatem Trabelszi, Dzsaidi, Hagui, Ajari - Namusi, Mnari, Csedli (Santos, 79.), Nafti, Buazizi (Ben Száda, 79.) - Dzsaziri
gól: Sevcsenko (70., 11-esből)
sárga lap: Szviderszkij (18.), Selajev (47.), Timoscsuk (61.), Ruszol (65.) illetve Dzsaziri (9., 45+1.), Buazizi(43.)
piros lap: Dzsaziri (45+1.)

Az ukránok a spanyolok elleni csúfos, 4-0-s vereség után még a gólkülönbségüket is rendbe hozták a szaúdiak ellen (ezúttal 4-0-s siker), azaz az utolsó meccsen, Tunézia ellen a döntetlen is elég lehetett volna a továbbjutáshoz. Oleg Blohin tartotta magát az ősi elvhez, a győztes csapat összetételéhez nem mert nyúlni, így hiába töltötte le eltiltását Vlagyiszlav Vascsuk, Vjacseszlav Szviderszkij maradt a kezdő tizenegyben.

Tunézia számára csak a győzelem jelentett volna megoldást, Roger Lemerre nem számíthatott a brazil származású Francileudo Santosra, míg a sérült David Dzsemmali posztját Anisz Ajari örökölte.

Az első félidőre csak a biztos védekezés és az alibi futball volt a jellemző. Tunéziai részről szemernyit sem akarták kockáztatni a 0-0-s eredményt, egyértelműen az esetleges gyors kontrában és egy gólban reménykedtek. Ukrajna pedig képtelen volt áthatolni a 6-8 emberes középpályán és védelmen, hiába produkált egy fergetegesnek tűnő tíz percet, még helyzetbe sem tudott kerülni, noha a labda szinte végig az ellenfél büntetőterületén belül pattogott.

Hogy történjen valami izgalmas, arról Ziad Dzsaziri gondoskodott, az arabok egyetlen csatára második buta szabálytalansága után a félidő hosszabbításában megkapta piros kártyáját.

A második játékrészben sem történt gyökeres változás, Tunézia emberhátrányban képtelen volt kibontakozni (nem mintha teljes létszámban olyan elsöprő támadásokat vezetett volna).

A 70. percben aztán Sevcsenko megoldotta a továbbjutás kérdését, Dzsaidi nagy hibájából megszerezte a labdát, elhúzta a kapus mellett, ám a tunéziai Hagui összekoccantotta a bokáját. Tizenegyes! A büntetőt a sértett okosan a kapu közepébe vágta (1-0).

A hajrára ugyan Lemerre még két támadót is csatába dobott, sikertelenül. Tunézia nem tudott, Ukrajna nem akart már futballozni (ugyan a 89. percben Voronyin még kihagyta a meccs helyzetét), maradt az 1-0-s siker, amely az jelenti, egyetlen kelet-európai csapatként Oleg Blohin együttese bejutott a legjobb 16 közé.

Oleg Blohin, az ukrán csapat szövetségi kapitánya: "Ez az idegek játéka volt, én is egészen a lefújásig izgultam. Most azonban már megnyugodtam, és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. A kieséses szakaszban is sokat várok a csapatomtól, egy futballmérkőzésen bármi megtörténhet."

Roger Lemerre, a tunéziaiak szakvezetője: "Nem kell szégyenkeznünk a teljesítményünk miatt. Elkövettünk egy hibát, ami megbosszulta magát és a folytatásban megnehezítette a dolgunkat. Osztozunk minden otthoni csalódottságában."