Futballháború portugál továbbjutással

Vágólapra másolva!
Roppant ideges hangulatú, négy piros és tizenhat sárga lappal tarkított mérkőzésen Portugália 1-0-ra legyőzte Hollandiát a németországi labdarúgó-világbajnokság nürnbergi nyolcaddöntőjében. A győztes gólt az a Maniche szerezte, aki a két évvel ezelőtti Eb-n is betalált Van der Sar kapujába. A luzitánok Angliával találkoznak a negyeddöntőben.
Vágólapra másolva!

nyolcaddöntő:
Portugália - Hollandia 1-0 (1-0)
Nürnberg, 41 ezer néző
v.: Ivanov (orosz)
Portugália: Ricardo - Miguel, Fernando Meira, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Cristiano Ronaldo (Simao Sabrosa, 34.), Maniche, Costinha, Deco, Figo (Tiago, 84.) - Pauleta (Petit, 46.).
Hollandia: Van der Sar - Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen (Van der Vaart, 56.), Van Bronckhorst - Van Bommel (Heitinga, 67.), Sneijder, Cocu (Vennegoor of Hesselink, 84.) - Robben, Kuyt, Van Persie.
gól: Maniche (23.)
sárga lap: Van Bommel (2.), Boulahrouz (5., 63.), Maniche (20.), Costinha (31., 45+1.), Petit (50.), Van Bronckhorst (58., 95.), Figo (59.), Deco (73., 78.), Sneijder (73.), Van der Vaart (74.), Ricardo (76.), Nuno Valente (76.)
kiállítva: Costinha (45+1.), Boulahrouz (63.), Deco (78.), Van Bronckhorst (95.)

Hollandia két évvel az elvesztett Eb-elődöntő után megkapta a lehetőséget, hogy visszavágjon Portugáliának, amely akkor 2-1-re győzte le az Oranjét. A németalföldiek a vb előtt halálcsoportnak nevezett négyesből második helyen léptek tovább, de a mutatott játék nem igazán volt meggyőző, igaz, ezen a vébén sokszor beáldozták a csapatok a látványosságot az eredménykényszer miatt.

A portugálok egy viszonylag könnyebb csoportból mentek tovább százszázalékosan, és szembetűnő volt, hogy a hazai Eb-vel ellentétben lendületesebbnek, kreatívabbnak tűnt a Scolari-csapat. Marco Van Basten tartotta magát az eredeti elképzeléséhez, és végül nem nevezte a kezdőcsapatba Ruud Van Nistelrooyt, aki eddig nem nagyon villogott a vébén, és ráadásként még visszaszólt a kapitánynak, aki kritizálta őt a teljesítményéért.

Van Nistelrooy helyére Kuyt került be, a többi poszton a szokásos arcok szerepeltek, egyedül Boulahrouz nem volt eddig állandó csapattag, de most elfoglalta a jobbhátvéd pozícióját, és Heitinga ült a padra. A portugáloknál szinte semmi nem változott a két évvel ezelőtti Eb-elődöntőhöz képest, az akkor látott kezdőtizenegyeből egyedül Jorge Andrade nem volt ott a nürnbergi stadion gyepén, a sérült hátvéd a vb-keretbe sem került be, most Fernando Meira pótolta őt a védelem közepén.

A hollandok kezdték bátrabban és keményebben a meccset, előbbi jelző Van Bommel veszélyes lövésére, utóbbi a két gyorsan begyűjtött sárga lapra vonatkozik, főleg Boulahrouz volt brutális, amikor combon talpalta Cristiano Ronaldót. A portugálok egycsatáros felállása miatt Pauleta viszonylag keveset találkozott volt a labdával, a Figo, Maniche, Cristiano Ronaldo, Deco kvartett viszont annál többet volt játékban, és a gólt is ők hozták össze, Deco beadását Pauleta lekészítette Maniche-nak, aki elég higgadt volt ahhoz, hogy egy cselt is bevessen a lövés előtt.

Aztán meg kellett bontania Scolarinak a jól működő középpályássort, mert Cristiano Ronaldo combját annyira leamortizálta Boulahrouz talpalása, hogy a MU sztárja futás helyett szinte csak sántikált, megható volt, amikor a cserepadra leülő ifjú cselkirály zokogva fogadta a társak biztató pacsizását. A hollandok támadásban elég tanácstalannak tűntek, Kuyt csak őrlődött a védők között, Van Persie és Robben azért próbálkozott, de az Arsenal légiós elpuskázta a legnagyobb holland helyzetet, amikor a fél védelem leültetése után bal külsővel a jobb kapufa mellé helyezett.

A túloldalon Pauleta növelhette volna az előnyt, de közeli löketét Van der Sar nagy bravúrral, lábbal védte, a félidő végén pedig jött egy buta kezezés az idegesen játszó Costinhától, aki ezzel a második sárgát gyűjtötte be, és így 10 emberrel jött ki a portugál válogatott a második játékrészre. Scolari változtatott is a szünetben, lekapta a pályáról Pauletát, és a védekező középpályás Petit-t hozta be, Simao Sabrosát tolta fel csatárnak.

Viharos holland rohamokkal indult a második félidő, Cocu egy lepattanó labdából egyenlíthetett volna, de a léc kisegítette a portugálokat. Két perccel később Ricardónak volt munkája, amikor Van Bommel bombáját kitolta, és állandósult a holland jelenlét portugál 16-os környékén. Figóék szórványos kontrái azért nem hagyták nyugodni a holland védőket, ráadásul az amúgy is ideges hangulatú mérkőzés szép lassan háborúvá változott, szinte percenként lökdösődtek, kakaskodtak a játékosok.

Forrás: EPA
Jellemző jelenet a második félidőből

Az 59. percben Figo bólintotta meg Van Bommelt, de a fonalat teljesen elveszítő Ivanov csak sárgát adott a portugál kapitánynak, ami pár perccel később bizonyult kulcsfontosságúnak, mert a Figót orrbavágó Boulahrouz viszont megkapta második sárgáját, azaz Hollandia is megfogyatkozott. Őrületes csata zajlott a pályán, és egyik gárda sem tudott higgadt maradni, így fordulhatott elő, hogy a hollandok nem adták vissza a labdát egy ápolás után, ami aztán újabb balhéhoz vezetett, és a pár perces küzdősport-bemutató végül Deco kiállításában csúcsosodott ki.

Nagy kérdés volt, hogy vajon behozza -e Van Nistelrooyt Van Basten, de a kapitány úgy tűnik nem bocsátott meg a hangoskodó csatárának, pedig pont egy hozzá hasonló befejezőember hiányzott az Oranjéből. Kuyt így is hős lehetett volna, de lesgyanús helyzetből indulva Ricardóba lőtt, és a végén hiába ívelgettek, lőttek, brusztoltak a hollandok, a portugálok hősiesen kivédekezték a hat perces hosszabbítást is (sőt, egy-két kontra végén örülhettek a hollandok, hogy megúszták gól nékül), és ezzel megnyerték ezt a nem mindennapi mérkőzést, amely az első a vébék történetében, ahol négy piros lap került kiosztásra.

Portugália Angliával találkozik a nyolc között, azaz a történelem megint ismétli önmagát, 1966-ban a vb-elődöntőt a szigetországiak nyerték, két éve az Eb-n a negyeddöntőben akadtak össze, és akkor büntetőkkel Figóék mentek tovább, úgyhogy a hollandokhoz hasonlóan Beckhamék is revánsra készülnek majd.

Visszavágásra készülnek a hollandokhttp://origo.hu/vb2006/20060624egycsataros.html?pIdx=1