A francia átok újra lecsapott a spanyolokra

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében folytatódott a francia átok a spanyol válogatott számára, a hispánok ugyanis tétmeccsen még sosem győzték le a gallokat, és most sem jártak sikerrel. A 3-1-es győzelem után az 1998-as világbajnok készülhet az akkori finálé visszavágójára a brazilok ellen.
Vágólapra másolva!

nyolcaddöntő:
Spanyolország - Franciaország 1-3 (1-1)
Hannover, 43 ezer néző
v.: Rosetti (olasz)
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Pablo, Pernía - Fabregas, Xabi Alonso, Xavi (Senna, 72.) - Fernando Torres, Raúl (Joaquín, 54.), Villa (Luis García, 54.).
Franciaország: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribéry, Vieira, Makelele, Zidane, Malouda (Govou, 75.) - Henry (Wiltord, 88.).
gól: Villa (28., 11-esből), illetve Ribéry (41.), Vieira (83.), Zidane (93.)
sárga lap: Vieira (67.), Puyol (82.), Ribéry (87.), Zidane (91.)

A spanyolok azzal a lélektani teherrel készülhettek a franciák elleni nyolcaddöntőre, hogy eddig ötször találkoztak tétmérkőzésen a szomszéddal, és mindössze egy döntetlent tudtak felmutatni ezeken. A legutóbbi összecsapásra a 2000-es Európa-bajnokságon került sor, amikor a gallok a negyeddöntőben 2-1-re győztek, napra pontosan 22 évvel ezelőtt pedig a kontinensviadal fináléjában diadalmaskodtak a Platini vezette franciák, vagyis volt miért visszavágni Raúléknak.

A Real Madrid ikonja a várakozásnak megfelelően bekerült a kezdőbe, emiatt Luis García ülhetett le a kispadra, a középpályán pedig Fabregas és Senna közül előbbire szavazott Aragonés. A franciáknál visszatért az eltiltását letöltő Zidane, Domenech pedig megint elfelejtette Trezeguet-t, és Henryt hagyta egyedül elöl, a védelem bal oldalán Abidal foglalhatta el a helyét Silvestre kárára.

Az első percek középpályás ismerkedéssel teltek, a legizgalmasabb esemény egy szöglet volt, ahol másodpercekig senki sem tudta, hogy Zidane miért nem végezheti el, míg végül Rosetti az asszisztenssel konzultálva spanyol szabadrúgássá módosította korábbi ítéletét. Az első felhördülést Pernía veszélyesen csapodó szabadrúgása váltotta ki, de a labda végül elkerülte a jobb felsőt.

A túloldalon Henry jelentkezett elsőként, de szinte hazaadta a labdát Casillasnak. Az eddig a vébén látottakhoz képest örömteli volt, hogy folyamatos játék zajlott a pályán, és bár 25 szabálytalanság került a statisztikába, nem akarták szétrúgni egymást a felek. A 23. percben foghatták a fejüket a francia drukkerek, Henry beadásáról ugyanis Ribéry és Vieira is centikkel maradt le.

Négy perccel később Thuram taposott rá a kapunak háttal álló Ibanez lábára a 16-oson belül, a rutinos hátvéd meggondolatlansága büntetőt ért, és Villa a jobb sarokba gurítva szerzett vezetést csapatának. A spanyolok lendületbe jöttek, a franciák viszont nem sok ötletet vittek a támadásokba, Henryt próbálták hosszú passzokkal beindítani, azonban a pirosmezesek védelme időben lépkedett ki, így az Arsenal csatára Pippo Inzaghi legszebb napjaira emlékeztetően állandóan lesen bóklászott.

A lesreállítás ugyanakkor az a taktika, ami elég, ha egyszer csődöt mond, és erre rá is fizettek az ibériaiak, Vieira pazar labdájával Ribéry meglógott, kicselezte Casillast, és az üres kapuba gurított. Jó tempóban indult a második félidő, elsőként Casillasnak volt dolga, Malouda emelését tolta ki látványos mozdulattal. Aragonésnek nem tetszhetett csapata játéka, mert kilenc perccel az újrakezdés után kettős cserét hajtott végre, lekapta a pályáról Villát és Raúlt, és beküldte Joaquint, valamint Luis Garcíát.

Valami tényleg megtört a spanyol csapatnál, a gól pedig érthetően feldobta a franciákat, akik főleg Ribéryt foglalkoztatták, a Marseille több klub által csábított középpályása nem hagyta unatkozni Perníát. A félidő közepétől kezdve óvatosabbá váltak a csapatok, a védelmek nem adtak esélyt a támadóknak, helyzetek helyett az egyre élesedő párharcok játszották a főszerepet. Joaquin tehetett volna róla, hogy Spanyolország a negyeddöntő küszöbére kerüljön, de csak az oldalhálót találta el, a túloldalon Vieira már nem volt kegyes a spanyolokhoz, közeli fejese végül Sergio Ramos lábáról került Casillas kapujába.

Forrás: MTI
Vieira gólja döntött a továbbjutásról

Hirtelen sürgős lett a hispánoknak, de a görcsös erőlködés már nem vezetett eredményre, sőt, ahogy az lenni szokott egy eladott labda után kontrázhattak a franciák, és bár Puyol a meccs előtt nyugdíjba akarta küldeni Zidane-t, a kopasz karmester küldte nyaralni a spanyolokat, amikor egy csel után az eldőlő Casillast becsapva a kapu közepébe lőtt. Spanyolország tehát a csoportmeccseken látott remeklés ellenére ismét elbukott, a vébét gyengén kezdő Domenech-gárdának pedig jól sikerült a formaidőzítés, és készülhet a brazilok elleni negyeddöntőre.

Raúl Zidane ellenhttp://origo.hu/vb2006/20060626raul.html?pIdx=1