Brazilokat vertek a magyarok Berlinben

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság fináléjával párhuzamosan került megrendezésre Berlinben az adidas Challenge Cup döntője, melyre az országos selejtezők után 2 korosztályban, 34-34 csapat jutott be. Magyarországot is 1-1 csapat képviselte a 13-14 és a 15-16 évesek között.
Vágólapra másolva!

A csapatok a csoportmérkőzések során háromszor vívtak meg egymással, 1-1, 3-3 és 5-5 ellen is minden ellenféllel. A nyolcaddöntőktől viszont már egyenes kieséssel csak 5-5 ellen folyt tovább a küzdelem.

A fiatal korosztály a legnehezebb csoportba került, a házigazda Németország, Japán, Ausztrália és Dánia mellé sorsolták őket. A japánok bizonyultak a legkeményebb ellenfélnek, a németek természetesen élvezték a hazai pálya előnyeit, és csoportelsőként végeztek

De a mieinknek sem kell szégyenkezniük, csoportmásodikként jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol a csoportelsőként tovább jutott törököket 6-0-ra verték, a világhírű brazilok ellen is hatalmas küzdelemmel az utolsó pillanatig döntetlent hoztak, de végül a tizenegyesek nem nekünk kedveztek. Így a fiatalabb korosztály a 34 csapat közül a 7. helyen zárt, ami fantasztikus eredménynek számít ebből a csoportból tovább jutva.

A bravúr, ami a kicsiknek sajnos nem, az a nagyoknak sikerült: 3-0-s győzelemmel küldték haza a brazilokat a negyeddöntőbe való jutásért vívott meccsen, miután csoportelsőként, veretlenül bejutottak a nyolcaddöntőbe, annak köszönhetően, hogy itt a "színészcsapat" Mexikót 3-2-re verték.

A legjobb négy közé Magyarország mellett Hollandia, természetesen a házigazda Németország és Ausztria jutott. Itt sajnos a hollandok elleni meccsen nem nekünk kedvezett a szerencse. Több momentum is nehezítette a fiúk dolgát, Simon Ádám, az első gól szerzője, egy kaput védő fejeléskor agyrázkódást kapott, így játékát a 7. perctől mellőzni kellett.

Cserejátékos nélkül és egy meg nem adott szabályos góllal a 15-16 éves fiúk gyönyörű menetelés után a negyedik helyen fejezték be az adidas Challenge kupán való versenyzést. A fiúk büszkék lehetnek, hiszen ezzel az eredménnyel megelőztek számos nagy futball nemzetet, mint pl. Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Brazília csapatát, és újra hitet adtak, hogy a magyar focinak van jövője.

Forrás: [origo]

Simon Attila, a 13-14 évesek edzője a következőképpen kommentálta az eredményt: "Erőn felül teljesítettek a fiúk, a magyarok a legnehezebb csoportból jutottak tovább. Ez a játék forma (1-1, 3-3, 5-5 elleni játék) nem volt új, mert a képzés során ezeket alkalmazzuk. Fegyelemmel és figyelemmel küzdöttek a srácok, az eredmény erőt adhat a további munkához. Büszke vagyok a fiúkra, mert a brazilok elleni győzelem csak hajszálon múlott."

Szokolai László, a 15-16 éves fiúk edzője, így értékelte az eredményt: "Nagy élmény, hogy itt lehettünk, legalább a holt szezonban egy komoly tornán vettünk részt, ráadásul nem vallottunk szégyent. Egy 34 csapatos tornán a negyedik hely szép eredmény. A brazilokat például simán vertük, sajnálom, hogy a döntőbe bírói tévedés miatt nem jutottunk be. A vereség okozta elkeseredés és Simon Ádám sérülése miatt maradtunk le végül a dobogóról."