Zidane-büntetővel döntősök a franciák

Vágólapra másolva!
Ha nem is sikerült olyan meggyőző teljesítménnyel előrukkolnia a francia labdarúgó-válogatottnak, mint a brazilok elleni negyeddöntőben, Portugália ellen a kevesebb is elegendőnek bizonyult a diadalhoz. A müncheni vb-elődöntőt Zidane tizenegyese döntötte el, így a gallok 1998 után ismét finálét vívhatnak - ezúttal Olaszország ellen.
Vágólapra másolva!

Eredmény, elődöntő:
Portugália - Franciaország 0-1 (0-1)
München, 66 000 néző
v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
Portugália: Ricardo - Miguel (Paulo Ferreira, 62.), Ricardo Carvalho, Fernando Meira, Nuno Valente - Costinha (Helder Postiga, 74.), Maniche, Deco, Luis Figo, Cristiano Ronaldo - Pauleta (Simao Sabrosa, 68.)
Franciaország: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Vieira, Makelele - Ribery (Govou, 72.), Zidane, Malouda (Wiltord, 69.) - Henry (Saha, 85.)
gól: Zidane (33., 11-esből)
sárga lap: Ricardo Carvalho (82.), illetve Saha (87.)

Portugál részről Costinha és Deco eltiltása lejárt, így rájuk ismét számíthatott Luis Felipe Scolari kapitány. Cristiano Ronaldo, illetve Luis Figo kisebb sérüléssel bajlódott, de elképzelhetetlennek tűnt, hogy életük egyik legfontosabb meccsén ne lépjenek pályára. Francia oldalon Raymond Domenechnek semmi oka sem volt a változtatásra.

A két együttes korábban 21 alkalommal találkozott egymással, s amíg a gallok 15-ször, addig a portugálok mindössze ötször tudtak nyerni. Ami rossz hír lehetett a portugáloknak: világversenyen mindössze kétszer futottak össze a franciákkal, s mindkétszer hosszabbításban szenvedtek vereséget. 1984-ben Michel Platini 119. percben szerzett góljával lett 3-2-a végeredmény, míg hat éve Zinedine Zidane a 117. percben szerezte a győztes találatot - mindkétszer Európa-bajnokságon.

Lendületesen kezdett a két együttes, egyik oldalon Malouda melegített be egy nagy sprinttel és egy gyatra lövéssel, a másik oldalon Deco tornásztatta meg Barthezt, majd Maniche bombája zúgott el a kapu felett.

A portugálok bal oldalán minden akció életveszélyt jelentett, Cristiano Ronaldót az sem igazán zavarta, hogy a közönség megkülönböztetett figyelemmel és füttykoncerttel jutalmazta minden mozdulatát. A franciáknál is inkább a balszél tűnt aktívabbnak, Malouda és Ribery meg-megiramodott, ám Zidane-t Costinha elég jól őrizte, egyből kevesebb használhatóbb labda jutott a csatároknak.

A 32. percben megszerezte a vezetést Franciaország. Henry beültette a hintába Ricardo Carvalhót, majd amikor a portugál védő lecsücsült, a francia csatár elakadt a lábában. A tizenegyest Zidane úgy vágta a jobb sarokba, hogy a labda érintette Ricardo kapus kezét. Paprikás lett a hangulat, a másik oldalon Ronaldo librettóját nem ette meg Larrionda játékvezető, Scolari kapitány ettől olyan morcos lett, hogy majdnem felképelte a negyedik játékvezetőt...

Hiába mutatott a statisztika enyhe portugál fölényt, gólt nem sikerült szereznie az együttesnek az első 45 perc során.

Forrás: EPA

Ami mindent eldöntött: Ricardo Carvalho és Henry büntetőt érő összecsapása

Félidőben egyik szakvezető sem érezte szükségét a csereberének, a franciák lendületét nem is lett volna szabad megtörnie Domenechnek. A második játékrész álomszerűen is kezdődhetett volna, előbb Henry csinált (futó)bolondot Meirából, de lövését Ricardo hatalmas szerencsével mentette, majd a Sporting kapusa Ribéry 16 méteres bombáját is hárította.

A húzóemberek közül Deco és Figo gyengélkedése, a sok pontatlan átadás egyértelműen közrejátszott abban, hogy nem sikerült Barthez kapujánál helyzetig sem jutni. Scolari pedig sokáig nem akart cserélni (kivéve szegény Miguelt, aki rosszul lépett, s megsérült), a 68. percben küldte csak pályára egyik pótcsatárát, Simao Sabrosát, s az utolsó negyedórára vetette be Helder Postigát.

A nagy helyzetet mégis Cristiano Ronaldo "dolgozta ki", a MU középpályása 27 méterről kemény szabadrúgással kínálta meg Barthezt, aki csúnyán kiejtette a labdát, a berobbanó Figo pedig túl jól megnézte a hosszú bal sarkot, mert két lépésről a kapu tetejére fejelte a labdát.

A hajrá sem hozott változást, Franciaország egy kevésbé látványos, de nagyon küzdelmes mérkőzésen megérdemelten nyert 1-0-ra, Portugália pedig nem tudta megtörni az 1975 óta tartó rossz sorozatot (akkor nyert utoljára a nemzeti együttes a franciák ellen).