Zidane két lépésből elintézte

Vágólapra másolva!
Zinédine Zidane folytatta remeklését a németországi labdarúgó-világbajnokságon: a francia válogatott a második, müncheni elődöntőben a 34 éves középpályás büntetőjével verte meg Portugáliát, s jutott be ezzel a július 9-ei, berlini fináléba, ahol az ellenfele Olaszország lesz. Figóéknak meg kell elégedniük az előestén rendezendő stuttgarti bronzmeccsel, amelyen az éremre farkaséhes németeket kell(ene) legyőzniük.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Münchenből

Franciaország-Portugália. Nem hangzik rosszul, sőt parázs szereposztás ez, ám Münchent mégsem hozta igazán lázba a németországi labdarúgó-világbajnokság második elődöntője. Brazíliát, Angliát várták sokan a négy közé, a két nemzetnek - bárhogyan is játszik - óriási a rajongótábora. A selecao népszerűségét talán nem is kell magyarázni, az ötszörös világbajnokra mindig esélyesként tekintenek, pláne, ha címvédőként érkezik a tornára. A Ronaldinho, Kaká, Ronaldo, Adriano támadósortól mindenki joga bonitót, álomfocit várt, de a brazilok ezúttal elmaradtak a várakozásoktól, a több helyütt öreg csapatnak nevezett francia válogatott Zinédine Zidane vezérletével kiejtette a dél-amerikaiakat.

Angliában mindig is éltek-haltak a fociért, és nincs is túl messze a szigetország, a nevek alapján, papíron erős csapattal érkeztek Németországba az angolok, mégsem tudtak elődöntőbe jutni. Mi több, sokan úgy vélik, a svéd Sven-Göran Eriksson csapata már azzal is meglepetést okozott, hogy továbbjutott a csoportjából, majd bejutott a nyolc közé. Wayne Rooney, Frank Lampard, Steven Gerrard - remekül csengő nevek, nekik kellett volna a hátukon vinni az együttest, de a MU-csatár nem lőtt gólt, a világ legjobbjának tartott középpályás kettős pedig nemhogy meccseket nem tudott eldönteni, de a Chelsea és a Liverpool futballistája még a büntetőjét sem volt képes gólra váltani (na jó, "Stevie Wonder" legalább kétszer hálót rezgetett a vb során). Tizenegyesekkel így Portugália került be a négy közé, s a tömegek által várt angol-brazil helyett portugál-francia összecsapásra került sor a fináléba kerülésért.

A "programváltozás" meg is hozta a hatását: a két kiesett válogatott szimpatizánsai közül sokan már korábban jegyet váltottak az elődöntőre, de mivel kedvenceik nem lépnek pályára, így a belépő sem kell, a legtöbben meg is próbálták eladni a feleslegessé vált "zöld papírfecnit" a müncheni találkozó napján. Mindezt egy "profi" díler mondta el az [origo]-nak az állomás bejáratánál, aki arról kérdezett minket, mennyit fizetnénk egy tikettért, majd amikor kiderült, hogy egy újságcikk miatt csak kíváncsiskodunk az árfekvés iránt, egyből kertelés nélkül kezdett beszélni a focivébés feketepiac mikéntjeiről. "Most én öntől - ha kuncsaft lenne - 450 eurót kérnék egy darabért, tudni kell azonban, hogy ezúttal rengeteg eladó jegy van a városban, az angol és a brazil drukkerek nem kíváncsiak az elődöntőre, mivel csapatuk nem jutott el odáig. Sajnos ez az én üzletemet is rontja, nem kizárt, hogy akár 150 euróért is be lehet jutni a meccsre, ez pedig nem is több, mint az eredeti ár."

A jegyek amúgy névre szólóak, de a szervezők nem nagyon győzik vizsgálgatni, hogy az eredeti tulajdonos, netán egy új gazda próbál vele bejutni a stadionba, ezért csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik a belépőket. Mindez viszont kedvez a feketepiacnak, hiszen így szinte gond nélkül átruházhatók a vb-jegyek, nem ritka látvány, hogy az állomásokon négy, körben álló figura számolja a száz eurósokat, majd az egyik zsebből átkerül a másikba a zöld biléta is.