A világbajnokság felfedezettjei

Vágólapra másolva!
Az a futballista, aki világbajnokságon szerepel, összességében véve nem lehet túlságosan ismeretlen, elvégre csak bekerült hazája válogatottjába. Ezzel együtt mindegyik tornának megvoltak a felfedezettjei, és ez alól a 2006-os viadal sem kivétel. Összeállításunkban azokat a labdarúgókat igyekszünk bemutatni, akik most kerültek a nemzetközi futballközvélemény látókörébe, pedig lehet, hogy már évek óta magas szinten teljesítenek.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Igazolta tehetségét a Bayern balhátvédje

A németországi világbajnokságon csak négy percig kellett várni arra, hogy találkozzunk az első nagy meglepetéssel: a nyitómérkőzésen a germánok balhátvédje, Philipp Lahm akkor bombázott védhetetlenül a Costa Rica-i válogatott kapujának bal felső sarkába (Forrás: [origo]). Azon az összecsapáson még nem őt választották meg a 90 perc legjobbjának, de a következő, Lengyelország elleni találkozón igen, köszönhetően rendkívül lendületes játékának. Az egyébként jobblábas balhátvéd a későbbiekben is hasonlóan energikusan futballozott, és teljesítményét jól jellemzi, hogy a megszerzett labdákat tekintve a tizedik helyen áll a vébén a FIFA statisztikái szerint. Az 1984-es születésű Lahm a Bayern München nevelése, de a VfB Stuttgartnak kölcsönadva futott be, és 23 évesen máris 24-szeres válogatottnak mondhatja magát.

Forrás: EPA
Grosso hátán vitte döntőbe az olaszokat

A balhátvédeknél maradva, az olaszok labdarúgója, Fabio Grosso a torna egyenes kieséses fázisában hívta fel magára a figyelmet. Az előző szezonban a Palermóban szerepelt játékos az ausztrálok ellen az utolsó percben előretörve tizenegyest harcolt ki (Forrás: [origo]), amivel jelentős szerepe volt a taljánok továbbjutásában, majd a németek elleni elődöntőn a 119. percben rúgott szenzációs gólt (Forrás: [origo]) - hogy aztán Marco Tardelli 1982-es gólörömét felidézve fusson ki a világból. Grosso november már 29 éves lesz, tehát ifjú tehetségnek aligha lehet nevezni, de a Serie A-ban is csak 24 évesen mutatkozott be az AC Perugia színeiben, tehát későn érő típus - a következő idényben pedig már az FC Internazionaléban rúgja a labdát, mivel a milánóiak még a torna előtt lecsaptak rá.

Forrás: EPA
Maxi: Óriási gól Mexikó ellen

Ugyancsak gólokkal hívta fel magára a figyelmet az argentinok középpályása, Maxi Rodríguez, aki a szerbek ellen kétszer is eredményes volt (Forrás: [origo]), majd pedig a Mexikó elleni nyolcaddöntőben egy fantasztikus kapásgóllal (Forrás: [origo]) döntötte el a továbbjutás sorsát. Az Atlético Madrid középpályása azért a vb előtt leginkább csak a spanyol (na meg az argentin) labdarúgás avatott tudorai számára volt ismert, pedig a Primera Divisiónban kifejezetten gólerősen játszott, az elmúlt két idényben összesen 25 találatot szerzett. De a 25 éves focista nem csak ezért volt talán az argentinok legjobbja a vb-n, hanem hasznos mezőnymunkája miatt is: az öt találkozón összesen 20 labdát szerzett, 16-szor szabálytalankodtak vele szemben, és 13 beadása is volt.

Forrás: EPA
Az ecuadori futball nagy tehetsége

Csak három mérkőzésen játszott, és még csak gólt sem szerzett az ecuadori középpályás, Luis Valencia, aki ennek ellenére a torna egyik nagy felfedezettjének számít - és versenyben van a világbajnokság legjobb fiatal focistájának járó díjért is. A mindössze 21 éves labdarúgó egy gólpasszt azért adott, többször is próbálkozott gólszerzéssel, és a középpálya jobb oldalán kiválóan futballozott, nagy szerepe volt az ecuadoriak csoportból való továbbjutásában. Aki azonban arra számított, hogy a torna után biztosan egy nagy európai egyesülethez igazol, annak csalódnia kell: Valencia ugyanis már egy nagy európai egyesület játékosa, mégpedig a spanyol Villarreal CF-é, amely még 2005 nyarán vette meg, de az előző szezonra kölcsönadta a másodosztályú Recreativo Huelvának.

Forrás: EPA
Barnetta még a legjobb fiatal játékos is lehet

A FIFA Best Young Player díját a svájci Tranquillo Barnetta is elhódíthatja, ő is ott van a jelöltek között, nem véletlenül. A helvétek mindegyik találkozóját végigjátszotta, egy találattal és egy gólpasszal vette ki a részét a svájci gárda szerepléséből, és az együttes egyik legaktívabb tagja volt, amit a 30 beadás, illetve a 22 megszerzett labda is jól mutat. Barnetta egyébként már a 2004-es Eb-n is kerettag volt, de ott még nem lépett pályára, viszont ez elég volt ahhoz, hogy a német Bayer Leverkusen leigazolja - a gyógyszergyáriak előbb kölcsönadták őt a Hannover '96-nak, majd az előző szezonban már a BayArenában kergette a labdát, nem is rosszul, elvégre alapember lett, és hat gólt ért el.

Forrás: EPA
Gondolták volna? A torna egyik legjobb kapusa

Azt a torna előtt is sejteni lehetett, hogy az angolai hálóőr, Joao Ricardo nem fog unatkozni a vb-n, de kevesen gondolták volna, hogy a világbajnokság egyik legjobb kapusteljesítménye az övé lesz. A mutatott védések számát tekintve azonban a portás jelenleg úgy áll a negyedik helyen, hogy ő csak három összecsapáson szerepelt, és összesen 21, kapujára tartó labdát hárított - kétszer már ő sem tudott segíteni. Mexikó ellen viszont lehúzta a rolót (Forrás: [origo]), és ő lett a 90 perc legjobbja, ami már csak azért is elképesztő, mert az elmúlt szezonban egyáltalán nem volt klubja, és egyedül edzett. A világbajnokságon mutatott teljesítmény alapján aligha kérdéses, hogy a 36 esztendős kapusnak a nyáron nem lesz nehéz csapatot találnia.

Forrás: EPA
A szurkolók a csapatba követelték, Ribery meghálálta

A világbajnokság legnagyobb felfedezettje azonban alighanem a francia középpályás, Franck Ribéry. Róla már a vébé előtt is sejteni lehetett, hogy a nyári játékospiac egyik legkeresettebb focistája lesz, hiszen az előző szezonban a francia pontvadászat legjobbjának választották meg, de a világbajnokságon sikerült megsokszoroznia leendő vételárát. Raymond Domenech szövetségi kapitány szinte a közvélemény nyomására hívta meg a válogatottba Ribéryt, aki két héttel a torna előtt mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, Németországban viszont kulcsfigurává lépett elő. Már Togo ellen sem játszott rosszul, de ott sorra kihagyta a helyzeteit, a spanyolok ellen viszont már betalált (Forrás: [origo]), és azóta is a gallok egyik legjobbja.