Szlovákia: Hamsík és a Weiss család tovább írná a mesét

Vágólapra másolva!
Története első világbajnoki részvételére készül a szlovák válogatott, amely a 2002-es és 2006-os vébé előtt is közel volt a kijutáshoz. A fiatal, rutintalan csapatban kevés nemzetközileg is ismert játékos szerepel, ami nem feltétlenül hátrány, hiszen egy esetleges jó szerepléssel a szlovákok felhívhatják magukra a nagycsapatok figyelmét.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

A magyar-szlovák kapcsolatot bajos lenne ideálisnak nevezni, a jelnelegi állapoton biztos javítana, ha északi szomszédunknak drukkolunk a vébén. Sztrapacska-rajongók előnyben.

Hogyan lehet legyőzni őket?

Nagy nyomás alá helyezve a védelem hajlamos a kapkodásra. Marek Hamsík semlegesítése nagyon fontos, a legtöbb támadás ugyanis tőle indul. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni a csapatot, mert képes a meglepetésekre.

Mit várunk tőlük?

Lendületes szélsőjátékot, távoli bombákat a Napoli sztárjától, Hamsíktól, ugyanakkor némi megilletődöttséget a különleges alkalom miatt.

Kire figyelünk?

Hamsík az olasz bajnokság egyik legjobb középpályásának számít, nem véletlenül érdeklődnek iránta olyan sztárklubok, mint az Internazionale vagy a Chelsea. A 22 esztendős játékos a világbajnokság egyik nagy felfedezettje lehet.

A gyenge pont

A csapat először indul nagy nemzetközi viadalon, ráadásul a keretben rengeteg fiatal játékos szerepel, és a selejtezők során is látszott, hogy a fontos mérkőzéseken még hiányzik a szükséges rutin. Ráadásul jó néhány válogatott futballista klubjában nagyon kevés játéklehetőséget kap.

Róluk mondták

"Szlovákia nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben. Játékosai ismert csapatokban szerepelnek, többen például Német- és Olaszországban, és a selejtezőn elért eredményei figyelmeztetőek a számunkra" - nyilatkozta az olasz szövetségi kapitány, Marcello Lippi

31/50

Kapusok: 5/10
A selejtezők során három kapus is lehetőséget kapott, a legtöbb alkalommal Jan Mucha állt a kapuban. Nagy különbség azonban nincsen közte, vagy Lubos Kamenár, illetve Dusan Pernís között, a nemzetközi színtéren mindannyian rutintalannak számítanak.

Védelem: 6/10
Martin Skrtel személyében egy igazi klasszisuk is van, de a liverpooli hátvéd meglehetősen sérülékeny, ami gondot okozhat a csapatnak. A védelem tengelyében Ján Durica számít még alapembernek, a jobb oldalon pedig Peter Pekarík kihagyhatatlan, a balhátvéd posztjáért viszont Marek Cech és Radoslav Zabavník verseng.

Középpálya: 7/10
A szlovákok sikeres kvalifikációjának kulcsa ez a csapatrész. Hamsík fiatal kora ellenére igazi vezéregyéniség, a csapatkapitányi karszalagot is megkapta, a két szélen pedig a lendületes Vladimír Weiss (a szövetségi kapitánya fia) és Miroslav Stoch egyaránt kiváló teljesítményt nyújtott. A csapatrészből ugyanakkor nagyon fog hiányozni a rutinos Miroslav Karhan, aki sérülés miatt maradt le a tornáról.

Csatársor: 6/10
Stanislav Sesták igazi nyerő emberré lépett elő a selejtezők során, hat mérkőzésen hatszor volt eredményes. A kérdés az, hogy ki legyen a partnere a támadósorban: Erik Jendrísek vagy Robert Vittek. Utóbbinak klubjában nem nagyon megy, viszont a keretben kevés tapasztaltabb futballista van nála.

Szövetségi kapitány: 7/10
Vladimír Weiss játékosként már szerepelt világbajnokságon (1990-ben a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság válogatottjában), és most szakvezetőként készül erre. Legnagyobb erényének azt tartják, hogy remekül képes motiválni játékosait, akik egységes csapatot alkotnak, bárki maximálisan elfogadja, ha esetleg kispadra kerül. Idősebb Weiss azonban hajlamos kockázatos döntéseket is hozni, ami visszaüthet.


Tanácsunk a szövetségi kapitánynak


Vladimír Weiss számára a pszichológiai felkészítés a legfontosabb. Játékosai most először lépnek pályára nagy tornán, többségük még a Bajnokok Ligájában sem szerepelt, így aztán létfontosságú lesz, hogy a szlovákok fejben mennyire tudják feldolgozni a sikert.

Forrás: AFP

Mintal ugyan egyszer már lemondta a válogatottságot, de nem kizárt, hogy meggondolja magát

Nem csak a szépre emlékezünk

A válogatott első hivatalos mérkőzését 1939-ben játszotta, ám a második világháborút követően a szlovák játékosok Csehszlovákia válogatottjában szerepeltek. Az 1962-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett együttesben Villiam Schrojf, Jan Popluhár és Jozef Adamec is kulcsfigura volt, utóbbit minden idők legjobb szlovák futballistájának tartják, később volt szövetségi kapitány is. Az 1990-es világbajnokságon Cseh és Szlovák SZK néven szerepelt együttesben a későbbi szlovák válogatottak közül helyet kapott Lubomír Moravcík és Vladimír Weiss is. Szlovákia önálló országként először az 1998-as vébé selejtezőin indult.

Felejthetetlen pillanatuk

A vb-részvétel végül a lengyelek elleni idegenbeli mérkőzésen dőlt el, ám a szlovákok számára a selejtezősorozat legemlékezetesebb találkozója a Csehország elleni prágai összecsapás volt. A cseh válogatottat sokkal esélyesebbnek tartották, ám Szlovákiának sikerült győznie, köszönhetően Jendrísek góljának. Nem csoda, hogy a szlovák televízió kommentátora extázisban ünnepelte a találatot.


Mi lett volna, ha

A szlovák csapat már a 2002-es világbajnokság előtt is közel került a kvalifikációhoz, azonban hazai pályán képtelen volt rangadót nyerni, és ezért nem utazhatott az ázsiai tornára. A svédek ellen hazai pályán Németh Szilárd például az ötösről lőtt mellé, Karhan pedig az utolsó percben egyedül törhetett kapura, ám elkapkodta a helyzetet: 20 méterről át akarta emelni a kapust, ám éppen a kezébe passzolt, így a végeredmény 0-0 lett. A törökök elleni hazai találkozó 1-0-s vereséggel zárult, így az elvesztegetett pontok miatt Szlovákia csak harmadik lett csoportjában.

Négy évvel később a második helyet szerezte meg a válogatott csoportjában, azaz pótselejtezőt vívhatott a kijutásért. A sorsolásnál azonban nem volt szerencséje, hiszen a bombaerős spanyolokat kapta ellenfélül - bármelyik más együttessel játszanak a szlovákok, sokkal nagyobb sanszuk lett volna a kvalifikációra.

Út Dél-Afrikába

Ugyan a 2006-os torna előtt a szlovákok pótselejtezőt játszhattak, egyáltalán nem számítottak esélyesnek a dél-afrikai kijutásra, hiszen csoportjukban Csehországot és Lengyelországot is előbbre rangsorolták. A sorozat a papírformának megfelelően alakult a csapat számára, a gárda megnyerte az első három hazai meccsét, viszont kikapott Szlovéniában.

A fordulópontot a Csehország elleni idegenbeli diadal jelentette: ez a győzelem meghozta az együttes önbizalmát. Ugyan otthon nem sikerült megverni a cseheket, Észak-Írországból elhozta a három pontot a gárda, és ezzel a továbbjutás elérhető közelségbe került. Az első ziccert kihagyták Hamsíkék, Szlovákiától Pozsonyban kikaptak, ám ezt egy lengyelországi győzelem követte, ami elég volt a csoportelsőséghez.

Csoportellenfelei:Olaszország, Paraguay, Új-Zéland

www.global-soccer.eu