Melegítős focisták zavartan topognak - a leghíresebb vb-himnuszok

Vágólapra másolva!
Angliában már 1966 óta készül minden világbajnokságra egy hivatalos dal, azóta több országban is általánossá vált egy vb-induló elkészítése. Több ilyen a szám a slágerlisták éléig jutott, de néhány inkább a gagyi táncmozdulatokat tevő, melegítőben éneklő futballsztárok miatt emlékezetes.
Vágólapra másolva!

Pörgős zene, éneklő focisták, meccsjelenetekkel tarkított klipek és hurráoptimizmus - leginkább ezek jellemzik a labdarúgó-világbajnokságokon résztvevő csapatokat buzdító zeneszámokat. A vb-daloknak több évtizedes hagyománya van, Angliában 1966 óta készülnek a szurkolók lelkesedését meglovagoló számok, amelyeket eleinte maguk a játékosok, az elmúlt húsz évben azonban már profi zenészek adtak elő.

Az egyik legsikeresebb angliai próbálkozás a New Orderhez fűződik, akiket az angol labdarúgó-szövetség (FA) kért fel egy szám megírásához az 1990-es vb előtt. Az eredetileg az 1996-os hazai rendezésű Európa-bajnokságra írt Three Lions a The Lightning Seedstől annyira sikeresnek bizonyult, hogy egy újra felvett változata az 1998-as franciaországi világbajnokág hivatalos angol vb-dala lett. A Three Lionst azóta is rendszeresen éneklik a stadionokban, Anglián kívül is.

A 2002-es vb előtt az angol szövetség egy népszerű komikuspárost, az Ant & Dec duót kérte fel a vb-himnusz eléneklésére. A newcaste-i humoristák közismerten nagy futballrajongók, We're on he Ball című számuk a korábbi Arsenal-himnusz átdolgozása. A szám a könnyen skandálható refrénnek is köszönhetően a harmadik helyig jutott a brit slágerlistán, a dal meghallgatása után azonban az is nyilvánvaló, hogy az éneklés nem tartozik a duó erősségei közé. Nem véletlen, hogy 2006-ban az FA ismét profikhoz fordult, és az Embrace nevű zenekar készítette el a hivatalos angol vb-dalt.

Németországban az 1978-as világbajnokságot megelőzően készítettek először világbajnoki himnuszt. A dal megírására a német nyelvű popzene egyik legnagyobb alakját, az osztrák származású Udo Jürgenst kérték fel. Buenos Dias, Argentina című vb-indulója ugyan csak a német slágerlista harmadik helyéig kapaszkodott fel, de így is Jürgens legsikeresebb kislemeze lett: öt hét alatt aranylemez, két hónap múlva pedig platinalemez volt.

Az 1990-es vb előtt is Jürgens énekelhette a németek vb-himnuszát, a Sempre Roma című dal viszont már kevésbé volt sikeres. 1998-ban Jürgens harmadszorra is világbajnoki indulót énekelhetett, ezúttal azonban az osztrák válogatott tagjaival tette meg. A csodafiúkról szóló Wunderknaben című szám klipjében Jürgens együtt énekel a labdarúgókkal, akik nagy beleéléssel skandálják az angol vb-szerzeményeknél líraibb dal refrénjét.

A németek az 1994-es amerikai világbajnokság előtt egy meglepő húzással a Village People-t kérték fel vb-indulójuk eléneklésére. A klipben egy rendőrből, egy cowboyból, egy indiánból, egy motorosból, egy építőmunkásból és egy tengerészgyalogosból álló banda angolul énekelve, amerikai zászlók előtt buzdította a német szurkolókat, a háttérben pedig a német nemzeti csapat tagjai melegítőben éneklik a szám refrénjét. A válogatott tagjainak szerény tánctudása kidolgozatlan koreográfiával párosult.

Az ilyen típusú futballdaloknak a legklasszikusabb képviselője alighanem a dánok 1986-os vb-re készített száma. Ennek nem csak a refrénjét, hanem az egyes strófákat is a labdarúgók énekelték - a szerzeményt író popzenekar, a Dodo and the Dodos énekesnője, Dodo Gad csak egy kicsit segített be. A klip gólörömökkel kezdődik, majd a tarka melegítőkben daloló válogatottak éneklésével és a dán játékosok ellen elkövetett durva szabálytalanságokkal folytatódik. Preben Elkjaer Larsen, Morten Olsen vagy Sören Lerby láthatóan rendkívül jól érezte magát a felvétel során, de feltűnik a fiatal Michael Laudrup is.

Magyarországon sajnos régóta nincsen lehetőség arra, hogy valamelyik zenekar vb-himnuszt írjon. Legutóbbi világbajnoki szereplésünkkor, 1986-ban a Dolly Roll készített el egy számot a mexikói torna tiszteletére Viva Mexikó címmel, amelynek azonban hangzásvilágát és szövegét is inkább a vb helyszínére hegyezik ki, semmint a magyar válogatottra.