Vágólapra másolva!
Az 1994-es amerikai torna több gólt és magasabb színvonalat hozott, mint az előző vb, az aranyéremről viszont egy 0-0-s meccs után büntetők döntöttek, először a finálék történetében. A rekkenő hőség nem csak a futballistákat zavarta meg, hanem egy-két játékvezetőt is, az orosz Szalenko pedig öt gólt szerzett egy mérkőzésen.
Vágólapra másolva!

Az európai tv-közvetítések miatt a mérkőzések egy részét helyi idő szerint kora délután, rekkenő hőségben rendezték. Az íreket ez igen csak megviselte, az olaszok elleni csoportmérkőzésen játék közben igyekeztek az oldalvonalnál frissítőhöz jutni, amit a játékvezető persze nem engedélyezett. Az ír szövetségi kapitány, Jackie Charlton össze is szólalkozott az egyik partjelzővel, de ez semmiség volt ahhoz képest, ami a Mexikó elleni mérkőzés alatt történt.

A közép-amerikaiak 2-0-s vezetésénél Charlton be akarta cserélni John Aldridge-et. Tommy Coyne le is jött a pályáról, azonban a negyedik játékvezető a csatárt nem engedte be a helyére, mivel még nem könyvelte el a cserét. Aldridge majd hat percen keresztül ácsorgott az oldalvonal mellett, miközben az írek emberhátrányban játszottak. Aldridge ezt az időt végigkáromkodta, ami jól hallható volt a televíziós közvetítésben. A csatár végül bemehetett, de közben végig mutogatott, Charlton pedig a FIFA-ellenőrrel került összetűzésbe. Az edző egy találkozóra szóló eltiltást kapott, Norvégia ellen csak a lelátón foglalhatott helyet, csapata azonban egy gól nélküli döntetlennel kiharcolta a továbbjutást.

Az amerikai világbajnokság a négy évvel korábbihoz képest sokkal kellemesebb emléket jelent, még ha maga a döntő nem is volt túl eseménydús. A torna azonban számtalan emlékezetes pillanatot hozott, kezdve Oleg Szalenko Kamerun elleni mesterötösétől a brazilok gyermekringatós gólörömén keresztül Roberto Baggio remekléséig. Baggio szinte egymaga vitte be a döntőbe az olasz válogatottat, míg a másik ágon Brazília Bebeto és Romário vezérletével masírozott a fináléba, ahol az aranyérem sorsa - a vébék története során először - tizenegyesekkel dőlt el. Magyar szempontból sokkal fontosabb, hogy a mérkőzést Puhl Sándor vezette, aki ezzel játékvezetői karrierje csúcsára ért. A gólkirályi címhez ismét elég volt hat gól, de ezúttal ketten osztoztak a dicsőségen: Szalenko és Hriszto Sztoicskov.

Nem csinált semmit, sárgát kapott érte

A furcsa játékvezetői ítéletekben a Nigéria-Argentína csoportmeccs még az íreknél látott bakin is túltesz. Az afrikai válogatott korán vezetést szerzett, és innentől kezdve minden eszközt bevetve igyekezett megakadályozni ellenfelét a gólszerzésben. A 15. percben Augustine Eguavoen gyalulta a földbe Fernando Redondót, és a játékvezető, a svéd Bo Karlsson le is fújta az esetet: az argentinok villámgyorsan elvégezték a szabadrúgást, az akció végén Gabriel Batistuta gólt szerzett. Öröme azonban korai volt, Karlsson jelezte, hogy még nem adott engedélyt a szabadrúgásra, mivel sárga lapot akart adni - ám időközben elfelejtette, hogy kinek is. Az egy csoportba tömörülő nigériaiak közül végül Sunday Olisehnek mutatta fel, aki előbb meglepődött, majd kézzel-lábbal mutatta, hogy ő még csak az eset közelében sem volt. Mindennek öt perccel később lett jelentősége, amikor Eguavoen valóban sárgát kapott - ami egyben kiállítását jelentette volna, ha a bíró nem hibázik korábban. A hátvéd így végigjátszotta a meccset, de a sors igazságot szolgáltatott, mert az ezt követő szabadrúgásból Argentína betalált, a győztes gólt pedig Claudio Caniggia egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után szerezte újabb nyolc perccel később. Karlsson mindenesetre több mérkőzést már nem vezetett a tornán.

Pályázók: Brazília, Chile, Egyesült Államok, Marokkó.
Odaítélés időpontja: 1988. július 4., FIFA-kongresszus, Zürich.
Nevezési határidő: 1991. szeptember 15.
Nevezett országok száma: 147 (Afrika 40, Európa 39, Ázsia 29, Észak- és Közép-Amerika 23, Dél-Amerika 9, Óceánia 7).
A selejtező sorsolása: 1991. december 8., New York, Madison Square Garden.
Selejtező kezdete: 1992. március 21., Dominika-Puerto Rico.
Selejtező vége: 1993. november 17., Argentína-Ausztrália.
A torna sorsolása: 1993. december 19., Las Vegas.
A torna időpontja: június 17.-július 17.
Helyszín: 9 város (9 stadion).
Kabalafigura: Stryker, egy futballszerelésbe öltözött kutya.
Vb-labda: Adidas Questra.
Vb-dal: Daryl Hall and The Sounds Of Blackness: Gloryland.

Legnagyobb hiányzók: Anglia, Dánia, Franciaország, Skócia.
Hiányzó sztárok: Az Ajax Amsterdan finn klasszisa, Jari Litmanen; az AC Milan szerb zsenije, Dejan Szavicsevics; az 1993-as Aranylabda-szavazás harmadik helyezettje, a francia Eric Cantona; az ugyanitt ötödik dán középpályás, Michael Laudrup; a Lazióban légióskodó angol Paul Gascoigne.
Legnagyobb meglepetés: Románia és Bulgária remek szereplése.
Legnagyobb csalódás: Az előzetesen titkos favoritnak kikiáltott Kolumbia a csoportból sem jutott tovább.
Fő- és mellékszereplők: A tornán 428 futballista lépett pályára, közülük 80-an szereztek gólt.
Nézőszerepre kárhoztatva: A fiatal Ronaldo bekerült ugyan a brazil keretbe, de egyszer sem küldték pályára; a németek egyik cserekapusa Oliver Kahn volt, a hollandoknál pedig Edwin van der Sar ült a kispadon; a nigériai szövetségi kapitány egyszer sem szerepeltette Victor Ikpebát.
Nézőszám: 3 567 415 fő.
Átlagnézőszám: 68 064 fő.
A vb álomcsapata: Preud'homme (belga) - Jorginho (brazil), Márcio Santos (brazil), Maldini (olasz) - Brolin (svéd), Dunga (brazil), Hagi (román), Balakov (bolgár) - R. Baggio (olasz), Romário (brazil), Sztoicskov (bolgár).
Legidősebb játékos: Roger Milla a vébék történetének legidősebb gólszerzője lett, amikor Oroszország ellen 42 évesen és 39 naposan betalált.
Extrák: Ez volt az első vébé, ahol a játékosok nem csak állandó mezszámot viseltek, hanem a nevük is fel volt írva a szerelésre. Az Egyesült Államok ellen öngólt vétett kolumbiai Andrés Escobart tíz nappal a torna után egy bogotái bárban 12 lövéssel meggyilkolták.
Jubileumok: A tornán rendezték a világbajnokságok történetének 500. mérkőzését: a Nigéria-Görögország illetve a Bulgária-Argentína csoportmeccsek egy időben kezdődtek, így a jubileum megosztott lett.
Gólok: A tornán 113 találat született, ez mérkőzésenkénti 2,31-es átlagot jelent.