Hisztis sztárok és a fűbe dugott pénz

Vágólapra másolva!
A 2002-es Japánban és Dél-Koreában rendezett vb leginkább a koreaiakat segítő játékvezetői döntések miatt emlékezetes. Szenegál és Törökország bravúrt mutatott be, a németeket pedig a döntőben hagyta cserben szerencsepénzük.
Vágólapra másolva!

2002-ben a német válogatottnak a torna előtt nem sok esélyt adtak, végül mégis beverekedte magát a döntőbe. A siker titka egy szerencsehozó pénzérme volt, amit a legolvasottabb német napilap, a Bild újságírói akkor használtak először, amikor a csapat az ukránok elleni pótselejtezőre készült.

A kijevi találkozó előtt az újság egyik munkatársa egy tízpfennigest dugott a stadion talajába, és a német csapat 1-1-et játszott. A visszavágón a dortmundi Westfalen gyepébe is elásta az érmét, a hazaiak pedig 4-1-re győztek, kijutottak a vébére. A Bild munkatársai ezt követően berakták egy széfbe a pénzdarabot, és a világbajnokságig nem is vették elő - a német csapat pedig az előkészületi meccseken kikapott Argentínától és Walestől is. A vb-re azonban ismét magukkal vitték a tízpfennigest (amely időközben az euró bevezetése miatt már nem számított érvényes fizetőeszköznek), a válogatott pedig bejutott a döntőbe.

A Koreai Köztársaság elleni találkozón a Bild tudósítója, Wolfgang Ruiner majdnem lebukott, amint a szögletzászló közelében megpróbálta a földbe gyömöszölni a pénzdarabot. Az egyik helyi biztonsági ember megpróbálta elkobozni tőle, de az élelmes újságíró egy másikat, egy tízvonost adott oda neki, megmentve a talizmánt, és ezzel továbbjuttatva a németeket. A Bild főszerkesztője, Klaus-Peter Witt kijelentette: az érme a döntőn is ott lesz, de a pontos helyét természetesen nem volt hajlandó elárulni. Az eredmény ismeretében elképzelhető: mégsem sikerült elhelyezniük az érmét a jokohamai stadion gyepe alatt.

A németek döntőbe kerülése meglepetés volt, a braziloké viszont kevésbé, pedig alaposan megszenvedtek a selejtezők alatt. A tornán viszont a sérüléséből nem sokkal korábban felépült Ronaldo bombaformában futballozott (a csatár a tornára érdekes frizurát nyíratott, állítólag azért, hogy kisfia a tévé képernyőjén ne keverje össze Roberto Carlosszal), de nem lehetett panasz Rivaldóra és Ronaldinhóra sem.

A vébé Dél-Korea kiváló rendezése és szereplése miatt is emlékezetes: a házigazda az olaszokat is és a spanyolokat is búcsúztatta, mégpedig jelentős bírói segítséggel, végül Németország állította meg az elődöntőben.

A másik rendező, Japán nem jutott ilyen messzire, de azért a csoportból szintén továbbjutott. Nem Dél-Korea volt a vébé egyetlen meglepetéscsapata: Szenegál rögtön a nyitómeccsen szenzációt okozott azzal, hogy legyőzte a címvédő franciákat, és az afrikai gárda egészen a negyeddöntőig jutott, ahol aztán Törökországtól kapott ki. A törökök végül bronzérmesek lettek, ami szintén váratlan eredmény volt.


Keane és Zahovic kiakad

A vb-vel járó óriási feszültség több csapatnál a szövetségi kapitány és a legjobb játékos vitáját hozta, amiből természetesen a szakvezetők kerültek ki győztesen. Az íreknél a csapatkapitány Roy Keane még a vébé előtt szólt be Mick McCarthynak: a Manchester United középpályása elégedetlen volt az edzőtáborban lévő körülményekkel, és feszültségét egy majd tízperces tirádában vezette le. Ebben nyomdafestéket nem tűrő szavakkal magyarázta, hogy sohasem tartotta jó edzőnek McCarthyt, és már a világbajnokság sem érdekli, majd fogta magát, és hazautazott. Az írek nem is neveztek senkit a helyére, 22-es kerettel szerepeltek Ázsiában.

A szlovénok klasszisánál, Zlatko Zahovicnál a spanyolok elleni csoportmeccsen szakadt el a cérna, amikor Srecko Katanec lecserélte őt a második félidő elején. Zahovic a találkozó után az öltözőben a csapat előtt esett neki a kapitánynak, azzal vádolva, hogy azért cserélte le, mert Szlovénia másik részéből, Stíriából származik. Végül ezzel fejezte be mondókáját: "Ha akarom, megveszlek téged, a családodat, a házadat és azt a hegyet, amelyen az edzőtáborunkat tartottuk Szlovéniában. Játékosként is egy f*szfej voltál, edzőként is az maradtál." Ezt követően a két fél kis híján összeverekedett, a többi játékosnak kellett őket szétválasztani. Zahovicot ezt követően hazaküldték, a hátralévő csoportmeccseken nem játszott, de Katanec sem maradt szövetségi kapitány a torna után.

Odaítélés időpontja: 1996. május 31.
Nevezett országok száma: 193 (Európa 51, Afrika 51, Ázsia 42, Észak- és Közép-Amerika 35, Dél-Amerika 10, Óceánia 10).
Selejtező kezdete: 2000. március 4., Honduras-Nicaragua.
Selejtező vége: 2001. november 25., Uruguay-Ausztrália.
A torna sorsolása: 2001. december 1.
A torna időpontja: május 31.-június 30.
Helyszín: 20 város (20 stadion).
Kabalafigura: Ato, Kaz és Nik, három futurisztikus teremtmény.
Vb-labda: Adidas Fevernova.
Vb-dal: Anastacia - Boom.
Legnagyobb hiányzók: Csehország, Hollandia, Jugoszlávia, Ukrajna.
Hiányzó sztárok: Az AC Milan ukrán csatára, Andrij Sevcsenko; a Manchester United holland gólvágója, Ruud van Nistelrooy; a Brescia veterán olasz támadója, Roberto Baggio; a Juventus cseh középpályása, Pavel Nedved; a franciák sérült játékosa, Robert Pires.
Legnagyobb meglepetés: A Koreai Köztársaság és Törökország is bejutott a legjobb négy közé.
Legnagyobb csalódás: A címvédő Franciaország rúgott gól nélkül esett ki a csoportkörben.
Fő- és mellékszereplők: A tornán 584 futballista lépett pályára, közülük 107-en szereztek gólt.
Nézőszerepre kárhoztatva: Az argentinok csapatkapitánya, Roberto Ayala sérülés miatt egyszer sem lépett pályára; a francia jobbhátvéd, Willy Sagnol is a kispadról nézte végig a tornát.
Nézőszám: 2 705 134 fő.
Átlagnézőszám: 42 268 fő.
A vb álomcsapata: A FIFA egy 16-fős All Star keretet hozott nyilvánosságra a torna után. Kapusok: Kahn (német), Rüstü (török). Hátvédek: Roberto Carlos (brazil), Campbell (angol), Hierro (spanyol), Hong Myung Bo (dél-koreai), Alpay (török). Középpályások: Rivaldo (brazil), Ronaldinho (brazil), Ballack (német), Reyna (amerikai), Yoo Sang Chul (dél-koreai). Csatárok: Ronaldo (brazil), Klose (német), Diouf (szenegáli), Hasan Sas (török).
Legfiatalabb játékos: A torna legifjabb résztvevője a nigériai Femi Opabunmi volt, aki 17 évesen és 101 naposan lépett pályára Anglia ellen - ezzel a vébék történetének harmadik legfiatalabb játékosa lett.
Extrák: Az olasz Paolo Maldini Lothar Matthäus világbajnoki mérkőzésekre vonatkozó rekordját ugyan nem döntötte meg, ám a játszott perceket tekintve új csúcsot állított fel. A brazil Cafú sorozatban a harmadik vb-döntőben játszott.
Jubileumok: A tornán született a vébék történetének 1800. és 1900. gólja is. Előbbit a portugál Beto szerezte az Egyesült Államok, utóbbit pedig az olasz Christian Vieri a Koreai Köztársaság ellen - mindketten vesztes mérkőzésen.
Gólok: A tornán 161 gól esett, ez mérkőzésenkénti 2,52-es átlagot jelent.