Vágólapra másolva!
A 2006-os foci-vb legemlékezetesebb mozdulatát a torna legjobb játékosa produkálta a döntőben - csak épp a labda nem volt a közelében sem. Szerbia és Montenegró atomjaira hullt a tornán, egy angol kissrác elutasította a németeket.
Vágólapra másolva!

A németországi világbajnokság előtt Szerbia és Montenegrót sokan a torna egyik titkos favoritjának tartották. A válogatott a selejtezők során mindössze egyetlen gólt kapott, a Goran Gavrancsics, Nemanja Vidics, Mladen Krsztajics, Ivica Dragutinovics alkotta védelmet fantasztikus négyesnek nevezte a helyi sajtó. Közvetlenül a torna előtt azonban mintha a csapatnál megnyomták volna az önmegsemmisítő gombot.

Montenegró bő egy hónappal a vébé előtt kinyilvánította függetlenségét, és a keret egyetlen montenegrói játékosa, Mirko Vucsinics váratlanul sérültet jelentett - a pletykák szerint nem akart Szerbia zászlója alatt pályára lépni a vébén. A szövetségi kapitány, Dusan Petkovics nagy meglepetésre saját fiát, Iliját hívta be a helyére, amiért számtalan kritikát kapott a szerb lapoktól. "Öngól", "Rokoni kapcsolatok", "Botrányos válogatás" címekkel reagáltak a lapok a kapitány döntésére. Az ifjabb Petkovics végül az utolsó pillanatban elhagyta a csapat edzőtáborát. "Nem akarunk hazudni, Dusan nem sérült meg, ezért nem is hívhatunk be a helyére senkit" - vallotta be Alekszandar Boszkovics, a szövetség szóvivője. Petkovics helyére nem nevezhettek senkit (elvégre nem sérült meg), a csapaton belül pedig fagyos lett a hangulat, főleg azt követően, hogy Vidics kidőlt a sorból. Szerbia és Montenegró végül három vereséggel búcsúzott a vébétől, Argentínától 6-0-ra kapott ki a teljesen demoralizált gárda.

Utóbbi összecsapás a vébé egyik emlékezetesebb találkozója volt, amely után azt argentinokat egyre többen tartották esélyesnek, de a dél-amerikaiak már a negyeddöntőben kiestek, igaz, csak büntetőkkel. A legjobb négy közé csak európai válogatottak kerültek, mivel Brazíliát a Zinédine Zidane által vezérelt franciák búcsúztatták. Angliát ugyanebben a fázisban Portugália ütötte el a továbbjutástól, Wayne Rooney piros lapot kapott a meccsen. A portugálok az elődöntőben már nem bírtak a franciákkal, míg a másik ágon a németeket az olasz válogatott óriási küzdelemben, hosszabbítás után győzte le 2-0-ra. Fabio Grosso góljánál az olasz kommentátor az elmúlt évek egyik legextatikusabb örömét produkálta.

Pedig a slusszpoén még hátravolt: a döntőben is hosszabbításra került sor, és a korábbi példákból okulva a FIFA egészen a ráadás első félidejéig várt a torna legjobbjára leadott szavazatok összegyűjtésével. A díjat Zidane kapta meg - pedig a második félidőben még lefejelte az őt heccelő Materazzit, amiért piros lapot kapott. Zizou így kimaradt a büntetőpárbajból, amit az olaszok nyertek meg.

Gerrard kellene, Ballack nem

A szurkolók közül nem mindenki örült annak, hogy ott lehet a tornán. Egy angol kisfiú utat nyert a világbajnokságra, nagy bánatára azonban hazája válogatott játékosai helyett a német futballistákat kellett volna kikísérnie a játéktérre. A gyermek a nyitómérkőzésre, azaz a Németország-Costa Rica találkozóra nyerte meg a lehetőséget, de kijelentette: ő csak akkor utazik Németországba, ha az angol válogatott meccsén, nagy kedvencével, Steven Gerrarddal sétálhat ki a pályára.

"Megígértem Louisnak, és a szervezők is segítettek abban, hogy ha Michael Ballack pályára lép, akkor mellé kerüljön, de ez sem segített" - mondta a kissrác édesapja. "Hiába érveltem azzal, hogy Ballack nyártól már kicsit angol lesz, hiszen a Chelsea-ben játszik majd. Louis csak abban az esetben lett volna hajlandó utazni, ha az angol válogatotthoz osztják be. Azt is mondta, hogy a németeket a tévében sem akarja látni, legfeljebb akkor, ha Angliával játszanak."


Pályázók: Anglia, Brazília, Dél-Afrika, Németország, Marokkó.
Odaítélés időpontja: 2000. július 7., Zürich.
Nevezett országok száma: 197 (Európa 51, Afrika 51, Ázsia 39, Észak- és Közép-Amerika 34, Óceánia 12, Dél-Amerika 10).
A selejtező sorsolása: 2003. december 5., Frankfurt.
Selejtező kezdete: 2003. szeptember 6., Argentína-Chile.
Selejtező vége: 2005. november 16., Ausztrália-Uruguay.
A torna sorsolása: 2005. december 8.
A torna időpontja: június 9.-július 9.
Helyszín: 12 város (12 stadion).
Vb-labda: Adidas Teamgeist.
Vb-dal:Herbert Grönemeyer - Zeit, dass sich was dreht.
Legnagyobb hiányzók: Dánia, Oroszország, Románia, Törökország, Uruguay.
Hiányzó sztárok: A válogatottságtól visszavonult olasz hátvéd, Paolo Maldini; az uruguyiak gólvágója, Diego Forlán; a friss BL-győztes FC Barcelona francia támadója, Ludovic Giuly; a BL-fináléban győztes gólt szerzett brazil jobbhátvéd, Belletti; az Internazionale elnyűhetetlen argentin védője, Javier Zanetti.
Legnagyobb meglepetés: A vb-újonc Ukrajna a negyeddöntőig menetelt.
Legnagyobb csalódás: Csehország és Horvátország a csoportjából sem jutott tovább.
Fő- és mellékszereplők: A tornán 601 futballista lépett pályára, közülük 106-an szereztek gólt.
Nézőszerepre kárhoztatva: Az angolok kivitték a tornára a mindössze 17 éves Theo Walcottot, aki egyetlen találkozón sem szerepelt; az ukrán keretben ott volt a fiatal védő, Dmitro Csihrinszkij; a brazilok cserekapusa pedig Júlio César volt.
Nézőszám: 3 352 605 fő.
Átlagnézőszám: 52 384 fő.
A világbajnokság 23 fős álomkerete: Buffon (olasz), Lehmann (német), Ricardo (portugál) - kapusok, Ayala (argentin), Terry (angol), Thuram (francia), Lahm (német), Cannavaro (olasz), Zambrotta (olasz), Ricardo Carvalho (portugál) - hátvédek, Zé Roberto (brazil), Vieira (francia), Zidane (francia), Ballack (német), Pirlo (olasz), Gattuso (olasz), Figo (portugál), Maniche (portugál) - középpályások, Crespo (argentin), Henry (francia), Klose (német), Totti (olasz), Toni (olasz) - csatárok.
Extrák: Az Ausztrália-Horvátország mérkőzés angol játékvezetője, Graham Poll a második sárga lapnál elfelejtette kiállítani a horvát Josip Simunicot, aki így csak a harmadik sárgánál kapta meg a pirosat. A Portugália-Hollandia nyolcaddöntőn az orosz játékvezető, Valentin Ivanov új rekordot állított fel azzal, hogy 16 sárga és négy piros lapot osztott ki.
Jubileumok: Németországban született a vébék történetének 2000. gólja, amelyet a svéd Marcus Allbäck szerzett Anglia ellen.
Gólok: A tornán 147 találat született, ez mérkőzésenkénti 2,3-as átlagot jelent.



www.global-soccer.eu