Az [origo] vb-csapatai

Vágólapra másolva!
A világbajnoki nyitány előtt kiengedtük magunkból a nemzetek felett álló szövetségi kapitányt, megtippeltük, mely játékosok domborítják majd a legnagyobbat Dél-Afrikában, hogy aztán a döntő után szembesítsük magunkat tévedéseinkkel.
Vágólapra másolva!

Bordás Gábor

Buffon - Maicon, Terry, Piqué, Lahm - Ribéry, Xavi, Sneijder, Di María - Messi, Villa

Tartok tőle, hogy Messinek sem fog sikerülni az, ami Mardonának 86-ban, vagyis hogy valódi fényében ragyogjon, és vb-győzelemre vezesse az argentinokat. Ennek fő kerékkötője talán maga Maradona lesz, de akkor sem hagyom ki a csapatból a világ legjobb focistáját, aki ráadásul még rokonszenves arc is, ellentétben például C. Ronaldóval, akinek játékába ugyan ostobaság lenne belekötni, a portugálok azonban vele sem mennek semmire a vb-n. Emberi számítás szerint a címvédő olaszok is könnyen leéghetnek, a lemaradozó védők mögött Buffon jól kibravúrkodhatja magát, így ő legalább bekerül majd az All Star-csapatba. Maicónt mintha maga Mourinho tervezte volna, nem lehet benne hibát találni, a védelem tengeléyben Terry célratörő és Piqué elegáns játéka egyaránt érvényesül majd. A németek becsületét Lahm menti meg egy-egy hajrábeli előretöréssel, a franciák szenvedéseit Ribéry szólói enyhítik, Sneijderen pedig már most látszik, hogy a sztároktól megszokott nyári fáradtság helyett egyre jobban bepörög, és szét fogja bombázni a kapukat a szitáló Jabulanival. Robbennek, Ronney-nak helye lenne a csatársorban, de kétlem, hogy sérülés nélkül végig tudják játszani a tornát, így Higuaínt megelőzve Villa lesz a gólkirály, a vb felfedezettje pedig az 22 éves Di María, akinek a csoportmeccsek után már vissza se kell néznie a Benficára.

Dajka Balázs

Júlio César - Maicon, Samuel, Thiago Silva, Malouda - Messi, Yaya Touré, Xavi, Kaká - Villa, Suárez

A 2010-es Intert bajos lenne a leglátványosabban játszó BL-győztesnek nevezni, de hogy a milánóiak nagyon hatékonyak voltak, arról kár lenne vitázni. Valószínűleg még a legelvakultabb, Inter-gyűlölő Milan-drukkerek is elismerik, hogy a fekete-kékek kapusa és jobbhátvédje a világ bármelyik kezdőcsapatába befér, Júlio César ugyanis végképp eloszlatta a tévhitet, hogy a brazilok számára szükséges rossz a kapusposzt, Maicon pedig gyakorlatilag eltüntette a határokat a pályán, egyszerre volt védő, szélső, irányító és befejező csatár. Samuel is élete egyik legjobb szezonján van túl, az argentin hátvéd keménysége semmit sem változott, de nem akar mindent csatár tokától bokáig végigrugdosni, kifejezetten jót tett neki, hogy letisztult a játéka. Hogy létezik Inter-Milan barátság, arról Thiago Silva mesélhetne, aki néha bántóan kilógott felfelé a Milanból, a brazil belső védő technikája és intelligenciája jól érvényesülne Samuel smirlisége mellett. Ha már a jobbhátvéd szeret elkalandozni, kapjon egy méltó társat, Malouda ugyan sokkal inkább szélső, mint balbekk, de mivel a BL-ben ezen a poszton sem égett meg az Inter ellen, itt a helye.

A középpályán Yaya Tourénak jut az a hálátlan feladat, hogy takarítania kell három zsonglőr mögött, de mivel a Barcában is ez a dolga, így egyrészt nem kapkodná a fejét, hogy mit is kell csinálni, másrészt pedig tudná, hogy a szerelés után csak be kell tenni a labdát a Xavi vagy Messi nevű "bankba". A két pöttöm zseni beállítását nem kell indokolni, Kaká viszont nem futott valami veretes szezont Madridban, de a válogatottban azért rendre összekapja magát, meg aztán Mourinho miatt is bizonyítani akar, rajta biztosan nem fog múlni a brazilok sikere.

A középpályáról érkező jobbnál jobb labdákat a Villa, Suárez páros küldi a helyére, a valenciai vércse a válogatottban még durvábban hajszolja a gólokat, mint klubjában, így már csak napok kérdése, mikor előzi meg Raúlt a válogatottban szerzett találatok tekintetében. Suárezzel kapcsolatban pedig elég egyetlen adatot említeni, a 23 éves uruguayi ugyanis 33 holland bajnokin 35-ször küldte középkezdéshez az ellenfeleket.



Dévényi Zoltán

Romero - Johnson, Lúcio, Samuel, Kolarov - Robben, Mascherano, Xavi, Di María - Messi, Rooney

Ez a vb nem a kapusok miatt lesz emlékezetes, így választottam az argentin Romero, mivel csapata sokáig versenyben lesz, az óriás termetű, vidám fickó pedig képességeit tekintve is klasszisokkal jobb a közelmúltban kapuba állt valamennyi honfitársánál.

A védelem összeállítása sohasem hálás feladat, míg a támadók között akár csillagjegyekként is mindenki bombaerős sorokat tud összeállítani, addig a hátvédek kiválasztását célszerűbb lenne Mourinhóra bízni. Lehet a portugál iránti tisztelet jele, de sikerült olyan védelmet megálmodnom, amelyben José egykori és leendő játékosai szerepelnek. A jobbhátvéd Johnson a vb-n terryi, ferdinandi megbecsülést vív ki magának Angliában. Középen az Inter-fal megbonthatatlan: Lúcio és Samuel a két jelölt, akik a fináléban majd eldöntik, hogy melyiküknek sikerült jobban a szezon. A negyedik védő lövőerőben egyedül felveszi a versenyt mindhármukkal. Kolarov bombái ősztől a Real híveinek szereznek örömöt, de előtte még a vébén hördül fel majd egész Szerbia, ha szabadrúgást kapnak az ellenfél térfelén.

A középpályán Van Bommel és Xavi lesz az úr. Előbbit sokan nem kedvelik, de Münchenben bizonyította, hogy milyen jó volt Barcelonában is, de Dél-Afrikára is marad szuflája. A katalánt mindenki szereti, a labda (nem lesz kivétel a Jabulani sem) egyenesen imádja, de hogy ez mennyire nem egyoldalú szerelem arra bizonyíték, Xavi a bajnokság során (közel 50 órát játszott) percenként játékban volt. Középen az irányítókészség, a széleken a zsenialitás, a sebesség. Robben akár sérülten is - kézilabdás módra - csak támadásban. A maradék időben pedig ücsöröghet a fűben, úgysem fut túl esztétikusan. A másik oldalon pedig a következő szezon Robbene, egy szenzációs képességű argentin, Di María, aki volt már junior-világbajnok és olimpiai bajnok.

Elöl Messi helye megkérdőjelezhetetlen, stipi-stopi. Ő és Maradona történelmet írhat, Messi a korszakos futballzsenik sorába léphet, Diego pedig szövetségi kapitányként is vébét nyerhet. Csak együtt sikerülhet nekik a győzelem, miként egy esetleges kudarc után is nekik kell elvinni a balhét. Előbbire szerintem alkalmasabbak. Ha ne adj Isten, utóbbit hozza az élet, még mindig ott van Rooney, hogy megmentse csapatomat, amely vébét ugyan nem nyerhet, de a sportrovat házibajnokságán minimum éremesélyes.

Fabók Bálint

Júlio César - Maicon, Vidic, King, Evra - C. Ronaldo, Xavi, Lampard, Ramires - Milito, Rooney

Ez a csapat nem csak a nevében álom, az összeállításban hemzsegnek a taktikai balfogások, ilyen kezdőcsapat valószínűleg csak egy megalomániás Real Madrid-elnök fejéből pattanhatna ki. A dél-afrikai vb-ről azonban mindenkinek ezek a játékosok fognak beugrani először, egyéni villanásaik vagy a csapatukban betöltött hasznos szerepük miatt. Evra és C. Ronaldo csapatának nem jósolok sem közönségszórakoztató, sem eredményes játékot, azonban ki ne emlékezne Ronaldo észak-koreaiak elleni mesterhármasára vagy néhány látványos sarkazására Elefántcsontpart ellen. Vidic a világ egyik legerősebb védelmét vezetheti, a rozoga King pedig hiba nélkül fogja lehozni ezt a vb-t. Lampardtól és Militótól robotolást és szürke játékot várok, viszont annál több patetikus gólörömöt.
A torna végén Ramires a történelem legsoványabb All Star-csapattagjává avanzsálhat, Xavit senki sem fogja összekeverni többé Vona Gáborral. Rooney-t pedig Ribéry felvillanó rémképe a gólkirályi címig vezeti.



Hegyi Áron

Júlio César - Evra, Puyol, Lúcio, Ivanovic - Cristiano Ronaldo, Xavi, Lampard, Robben - Messi, Rooney

Az idei klubszezon alapján nem lehet kérdés a kapus személye: Júlio Césarnak talán egy-két megingása volt, azokat leszámítva végig parádézott, óriási érdemei vannak az Inter triplázásában. A védelem közepén a rutin pótolhatatlan, ezért ott két kipróbált harcos, Lució és Puyol várja az ellenfeleket - a csatárok némelyike inkább visszafordulna a felezővonalnál, mint hogy velük találkozzon. A két szélen két fiatalabb, de már sokat tapasztalt védő, Evra remekül tudja segíteni a támadásokat, Ivanovic pedig hozza a szokásos szerb keménységet. A középpálya két szélén egy-egy cselkirály, a közepén pedig egy-egy (védekezni is tudó) passzkirály. Olyan álomcsapat ma nincs, amiből az idei szezon két legjobb és legeredményesebb támadóját ki lehetne hagyni. Messi és Rooney - közülük az egyik aranylabdás lesz.

Juha Pál

Schwarzer - Maicon, Carragher, Terry, Ashley Cole - Lennon, De Rossi, Gerrard, Robben - Messi, Torres
szövetségi kapitány: Fabio Capello
cserék: Buffon, C. Ronaldo, Lampard, Drogba, Iniesta, Xavi, Rooney, Saláta.

A győzelemre született Capello ügyesen melózgatott, építsük hát a csapatot az angolokra! Schwarzer az egyetlen kapus, aki nem szidja a vb-labdát, inkább azt ecsetelte, hogy miként lehet felkészülni belőle, a szimpátiám így egyértelműen az övé. Carragher biztos jó formában érezheti magát, ha már engedett a visszacsábításnak, Terry pedig a nőügyei óta jobb, mint valaha. Maicon jobbhátvédként is gólveszélyes, Ashley Cole-t pedig még a fénykorában lévő Dombi sem tudná lefutni. Lennon szintén a gyors futball egyik legnagyobb ásza, Robben pedig a másik oldalon bebizonyíthatja, hogy a saját posztján is világklasszis, nem csak a jobb oldalon, ahol a Bayernben durva volt idén. De Rossinál jobb box-to-box középpályást nehéz találni, Gerrard pedig a liverpooli társak támogatásával élete formájába kerülhet, ha már Benítezzel ennyire nem jött össze neki az idei szezon. Az angol drukkerek Own Goalt is meghívták volna a keretbe, mert japán ellen duplázott, helyette tegyük be inkább Messit, szabad kezet adva neki Torres mögött-mellett (ha bénázik a pici, akkor jön be Rooney azonnal), a spanyol futballkultúra ismerete talán jól összehozza őket. Ha gáz van elöl, beugorhat a padról CR vagy Drogba is, ha pedig az ellenfél taktikája megköveteli, Xavi és Iniesta kezdőbe rakásával máris kész egy alternatív Barcelona. Kétgólos vezetésnél meg beküldjük Saláta Kornélt is, hogy legyen egy kis magyar futballörömünk.



Pincési László

Júlio César - Maicon, Samuel, Piqué, Zambrotta - Muntari, Sneijder, Ribéry - C. Ronaldo, Rooney, Van Persie

Bár évtizedekig a brazil támadójáték határozta meg a labdarúgás szemet kápráztató világát, ezúttal egy kapust és egy védőt kértünk kölcsön a dél-amerikai együttestől Júlio César és Maicon személyében. A védelemben Samuel és Zambrotta a rutint, Piqué a fiatalságot képviseli, a középpálya inkább támadószellemű Sneijder és Ribéry jóvoltából, s felhagyva a népszerű 4-4-2-es formációval inkább a 4-3-3-at választom, csak azért, hogy Rooney és Van Persie mellé valahogy be lehessen tolni C. Ronaldót is. Mivel a szakma a nagy brillírozást Messitől várja, félő, az argentin zsenit úgy nyomják el, mint a csikket - ezért csak kispados.

Ujlaky István

Casillas - Maicon, Lúcio, Piqué, Evra - Robben, Mascherano, Messi, Malouda - Rooney, Eto'o
szövetségi kapitány: Marcello Lippi
cserék: Buffon, Terry, Xabi Alonso, Iniesta, Drogba, Tévez

Kezdjük a kispadnál: a jelenlegi olasz kerettel még Lippi sem tehet csodát, de hány olyan edző van még, aki BL-t és vb-t is nyert már? "Úgy fogok futni, mint egy fekete, hogy úgy élhessek, mint egy fehér" - mondta egykor Eto'o. Rooney ugyanezt teszi, mindketten védekeznek is, rohamoznak is, ellenfél legyen a talpán, aki bírja őket követni. A középpályán Messi azt csinál, amit akar, Robben viszont nem élvezheti ugyanezt a szabadságot: Lippi fő feladata lesz beoltani a hollandot műesés ellen, és a lelkére beszélni, hogy legalább félidőnként egyszer passzoljon is. Mascherano védekezni fog, Maloudát pedig ki tudja, mi okból, de szeretem. A védelemben Maicon és Lúcio folytathatja az Interrel megkezdett sikersorozatot, Piqué lesz a gólerős belső védő, Evra pedig jól megérti majd magát Maloudával a bal szélen. Ha eddig olaszmentes volt a csapat, maradjon is meg annak, Buffonnak sincs kegyelem. Casillas ugyan produkált idén szép nyerő szériákat a Reallal, ám igazi sikerélményt csak válogatott mezben érhet el ebben a szezonban.