Vágólapra másolva!
Gerrard már a negyedik percben vezetést szerzett Angliának, Green kapus azonban egy hatalmas potyával segített egyenlíteni a később még egy kapufát is elérő Egyesült Államoknak. Capello csapata a második félidőben már hiába erőlködött, csak döntetlennel kezdte a focivébét.
Vágólapra másolva!

C csoport, 1. forduló:
Anglia - Egyesült Államok 1-1 (1-1)
Royal Bafokeng-stadion, 38 ezer néző
vezette: Simon (brazil)
Anglia: Green - Johnson, King (Carragher, 46.), Terry, A. Cole - Milner (Wright-Phillips, 31.), Lampard, Gerrard, Lennon - Heskey (Crouch, 79.), Rooney
Egyesült Államok: Howard - Bocanegra, DeMerit, Onyewu, Cherundolo - Dempsey, Donovan, Bradley, Clark - Altidore (Holden, 86.), Findley (Buddle, 77.)
gól: Gerrard (4.), illetve Dempsey (39.)
sárga lap: Milner (26.), Carragher (59.), Gerrard (61.), illetve Cherundolo (38.), DeMerit (47.), Findley (74.)

Az Egyesült Államok 1993 óta rendre kikapott Angliától, a két csapat egyetlen tétmeccsét viszont az amerikaiak nyerték, még az 1950-es vébén. Fabio Capello alaposan gyatyába rázta Gerrardékat, így a csapat most vagy soha hangulatban futott neki a vb-nek. Az amerikaiak azonban nem tűntek könnyű ellenfélnek, hiszen a tavalyi Konföderációs Kupán legyőzték az Európa-bajnok spanyolokat, majd a döntőben 2-0-s vezetésről kaptak ki Brazíliától.

Esélyeshez méltón kezdte a vb-t Anglia, amely már a negyedik percben vezetést szerzett, miután Heskey lekészített labdáját Gerrard jobb külsővel a kapuba küldte. Továbbra is fölényben maradt az európai együttes, persze az amerikaiak megtették, ami tőlük telt, Dempsey fejesénél például résen kellett lennie Greennek, majd rövid tűzszünet után Donovan beadásáról éppen csak lemaradt Altidore és Dempsey is. Anglia azonnal ellentámadást vezetett, Rooney tiszta helyzetben a még tisztábban álló Milnert kereste, de az ötösön keresztbe gurított labda elakadt a védőkben.

Aztán az ismert tételek érvényesültek: Anglia - immár olasz mesterük hatására - átadta kicsit a területet, nem ment fejetlenül előre, az USA pedig hajtott, darált keményen, de érződött a klasszis csatárok hiánya. Az első félidőt rövid kényszerszünet szakította félbe: Heskey csúszott rá Howardra, az amerikai kapust hosszan ápolták. Közben az őrjöngő Capello lecserélte Milnert (az Aston Villa középpályása hamar összeszedett egy sárgát), helyére Wright-Phillips érkezett.

És még a félidő vége előtt igazolódott a másik fő tétel: Anglia kapusgondokkal küzd, egyedül ezen a poszton nincs biztos megoldás. Robert Green csúnyán bevédte Dempsey húszról leadott löketét, megszületett a vb első potyája, Beckham viszolyogva nézte a jelenetet a kispadról. Úgy látszik, Anglia miniszterelnöke tévedett, mikor a meccs előtt Fabio Capellót nevezte hazája legfontosabb emberének. Követi a vb-t Barack Obama is, az amerikai elnök Twitteren kívánt sok szerencsét csapatának.

Anglia ideiglenes első embere a szünetben lecserélte egyik belső védőjét, King helyére a 32 éves Carragher érkezett. A liverpooli azonban nem sok szerephez jutott, mert inkább az angolok rohamoztak. Lennon és Johnson nagyon megkavarta az ellenfél bal oldalát, majd Heskey egy az egy elleni helyzetben telibe lőtte Howardot. Az amerikaiak nem ijedtek meg a nagy nyomástól, Cherundolo sárga lapja tudatában is nagyon határozottan szerelte le Wright-Phillipset egy kényes helyzetben.

Forrás: AFP
Onyewu és Heskey is szerezhetett volna gólt

A Liverpooli szekció mélypontra került: Carragher sárgát kapott már negyedóra játék után, két percre rá Gerrard is, mikor Johnsonnal együtt letarolta Dempsey-t. A szabadrúgásból azonban nem lett semmi, az angolok mentek tovább előre, Lampard léc alá tartó lövését tornázta ki Howard, Johnson pedig simán mellé lőtt a szöglet után. Nem késett a tengerentúliak ellencsapása, Altidore lövését reflexből tolta kapufára Green, aztán a védők tisztáztak.

Már csak a meccs negyede volt hátra, Johnsont ápolni kellett, de a jobbhátvéd kendővel a száján is visszatért, hogy segítse csapatát. A két csapat kétségtelenül a vb eddigi legnagyobb iramú és legfeszültebb meccsét játszotta - az első hetven percben 22 kapuralövést láthattunk (12-10 Angliának). Egy ideig Rooney fejét keresték a Gerrardék, aztán a Manchester United támadója inkább azt kezdte gyakorolni, amit saját bevallása szerint a legjobban szeret a fociban: a kapuralövést. Ugyanezt tette Wright-Phillips is, Howard azonban mindig a helyén volt volt.

A hajrára beállt Peter Crouch, Capellónak az utolsó tíz percre nem maradt cseréje, Bob Bradley viszont még két poszton is variálhatott. Rooney erőszakossága majdnem kifizetődött a 83. percben, négy angol vezethette rá a labdát három védőre, de Lennon elcsúszott a beadáskor, Lampard pedig a lövéskor. Az utolsó percekre kissé hitüket vesztették az angolok, mi több, a másik oldalon Donovan eresztett meg egy életerős löketet.

Anglia első vb-meccse után az furcsa benyomásunk támadt, hogy Capellóval nagyjából ugyanolyan maradt a csapat - ám a vb még csak most kezdődik, van lehetőség a javulásra. Az Egyesült Államok a 2006-os vb-n szintén játszott egy értékes 1-1-et, méghozzá a későbbi győztes olaszokkal. Azon a meccsen ugyancsak hátrányból álltak fel Donavanék, szintén segítséggel, Zaccardo öngóljával.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!