Potyagóllal vágott Anglia elé Szlovénia

Vágólapra másolva!
Szlovénia vezeti a labdarúgó-világbajnokság C csoportját, miután vasárnap 1-0-ra legyőzte Algériát. A meccset az algériai kapus, Sausi hibája döntötte el, aki Koren távoli lövésénél csúnyán a labda mellé nyúlt. A csereként beállt Ghezalt egy buta kezezés miatt kiállították, a lefújáskor Zidane a fejét rázta.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, C csoport, 1. forduló:
Algéria - Szlovénia 0-1 (0-0)
Polokwane, Peter Mokaba-stadion, 25 ezer néző
v.: Batres (guatemalai)
Algéria: Favzi Sausi - Antar Jahia, Madzsid Bugerra, Rafik Halisz, Nadir Belad - Foued Kadir (Gediura, 82.), Medi Lacen, Karim Ziani, Haszen Jebda - Karim Matmour (Szajfi, 81.), Rafik Dzsebur (Hezal, 58.)
Szlovénia: Samir Handanovic - Miso Brecko, Marko Suler, Bostjan Cesar, Bojan Jokic - Valter Birsa (Pecnik, 84.), Robert Koren, Aleksander Radosavljevic (Komac, 87.), Andraz Kirm - Zlatko Dedic (Ljubijankic, 53.), Milivoje Novakovic
gól: Koren (80.)
piros lap: Ghezal (73.)

A C csoport nyitómeccsén rögtön borult a papírforma, az Egyesült Államok csapata ugyanis - Green kapus potyagóljával - pontot szerzett Anglia ellen, így az Algéria-Szlovénia mérkőzés résztvevői azzal a tudattal léptek pályára a Peter Mokaba-stadionban, hogy aki nyer, az a csoport élére ugrik.

Pedig nem sztárcsapatok összcsapásáról volt szó, Szlovénia huszonötödik, Algéria pedig harmincadik a FIFA világranglistáján, és a sztárok se nagyon hemzsegtek egyik oldalon sem.

A szlovénoknak volt ugyan a közelmúltban egy nagy csillaguk, Zlatko Zahovic, aki az egyetlen eddigi vb-részvétel során, 2002-ben már egy meccs után lelépett, mivel összekapott az akkori kapitány Srecko Kataneccel.

Zidane-nal biztos jobban ment volna

Az algériai futball legnagyobb egyénisége Zinedine Zidane lehetett volna (a francia aranylabdás szülei 1953-ban, az algériai háborút megelőzően hagyták el az afrikai országot), ha nem dönt úgy, hogy inkább a francia válogatottban csillogtatja tehetségét. De biztosan nem bánta meg a döntését, hiszen így vb-döntőt érő fejesekről és vb-ezüstöt érő lefejelésről is mesélhet majd az unokáinak.

Nem biztos azonban, hogy Zidane és az algír foci nem talál még egyszer egymásra, a Juve és Real és a egykori játékmesterét ugyanis szeretnék szövetségi kapitánynak megnyerni, s a legendát állítólag érdekli a lehetőség.

A mostani vb-nek viszont még Rabah Szadan vezetésével kezdett neki Algéria, és épp a tréner az oka annak, hogy a jelenlegi legnevesebb játékos, a 65-szörös válogatott csapatkapitány, a Lorient-ban profiskodó Jazid Manszuri kimaradt a kezdőcsapatból. Szadan a karszalagot Antar Jahja karjára húzatta fel, aki rögtön kijelentette, hogy a csapat vezére a döntés ellenére Manszuri marad.

Forrás: AFP

A meccs roppant unalmasan indult, az első fél órában egy közepesnél gyengébb magyar NB I-es meccs színvonalát talán elérte, amit a polokwane-i helyszínen 25 ezer néző látott.

A harmadik percben még jó volt nézni Belhadzs léc alá tartó szabadrúgását, illetve Handanovic látványos vetődését, ám ezt követően a vuvuzela dallamosságával vetekedett a meccs változatossága.

A 21. percben Birsa pontrúgása után Sausi öklözött, s ezt az akciót 10 meccsből kilencnél ki sem emelnénk, most kénytelenek vagyunk, mert semmi más nem történt, se egy kakaskodás, de még egy ügyetlen mozdulat sem.

A pálya egyharmada árnyékban volt, s bár Dél-Afrikában tél van, feltűnő volt, hogy mindkét csapat ezen a szélen vezette az akcióit.

A 35. percben aztán megdöbbent a világ, Rafik Hallis fejese épphogy elkerülte a kaput - végre egy helyzet! Algéria ekkor rákapcsolt, Matmour egy jó csel után 17-ről lőtt, a labda 2 méterrel kerülte el a kaput.

A szünet előtt Birsa megpróbálta a Jabulanival átverni Sausit, 19-ről megeresztett, lefelé csapódó lövését bravúrral tornászta fölé az algériai kapus. Így legalább a szlovénok is elmondhatták: volt kapura lövésük az első félidőben.

Buta kezezés, ritkán látható kapushiba

A második játékrészben sem volt veszélyben a drukkerek vérnyomása, folytatódott az unalmas mezőnyjáték, néha egy-két távolról - pontatlanul - kapu felé küldött lövésen kívül nem volt miért nézni a mérkőzést. A szlovénok szinte teljesen csak a védekezéssel voltak elfoglalva, az algériaiak igyekeztek az előrefocival, de Handanovic kapusnak nem volt miért izgulnia.

Forrás: AFP

Az utolsó bő fél órában aztán felgyorsultak az események, a csereként beállt Ghezal legalábbis gondoskodott arról, hogy történjen valami érdekes is. Az 58. percben beállt, egy perc múlva mezhúzásért rögtön sárga lapot kapott, majd hét méterről majdnem fejelt egy gólt. A lényeg azonban eztán következett, a 73. percben egy hosszú indítást nem ért el, és érthetetlen módon kézzel utánakapott a labdának, amiért kiállította őt a guatemalai játékvezető.

A szlovénokon emberelőnyben sem voltak túl bátrak, egyedül Koren, aki 18 méterről rácsavarta a Jabulanit, amely lepattant Sausi előtt, a kapus csúnyán mellényúlt, Szlovénia ezzel vezetést szerzett, és végül meg is nyerte 1-0-ra a meccset.

A lelátón helyet foglaló Zinedine Zidane nem örült a látottaknak, övéi bár jobban nyomtak, végül a kiállítás és a kapushiba eldöntötte a meccset. Szlovénia ezzel - Angliát is megelőzve - a csoport első helyére ugrott.

"Az egyetlen, ami ma számít, hogy Szlovénia megszerezte első győzelmét a világbajnokságok történetében. A hozzáállásunk kitűnő volt" - nyilatkozta Matzaj Kek, a szlovénok szövetségi kapitánya.

"Számunkra innentől kezdve nagyon nehéz lesz. Ma lehetőségünk lett volna a győzelemre, de sajnos ezt elszalasztottuk" - mondta tömören Rabah Szaadane.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!