Honda-góllal eredtek Hollandia nyomába a japánok

Vágólapra másolva!
Elhalgatott a vuvuzela a Japán-Kamerun meccsen, egy szőke ázsiai pedig gólt talált a semmiben, kiharcolva ezzel hazája első győztes vb-meccsét idegen földön.
Vágólapra másolva!

E csoport, 1. forduló:
Japán - Kamerun 1-0 (1-0)
vezette: Benquerenca (portugál)
Japán: Kavasima - Komano, Nagatomo, Nakazava, Tulio - Abe, Endo, Haszebe (Inamoto, 88.), Honda - Macuii (Okazaki, 69.), Okubo (Jano, 82.)
Kamerun: Souleymanou - Assou-Ekotto, Bassong, N'Koulou, M'Bia - Makoun (Geremi, 75.), Enoh, Matip (Emana, 63.) - Eto'o, Webó, Choupo-Moting (Idrissou, 75.)
gól: Honda (39.)
sárga lap: Abe (91.), illetve N'Koulou (72.)

A vb eddigi egyik leglaposabb mérkőzését játszotta Japán Kamerunnal. Az afrikaiak ugyan valamivel többet birtokolták a labdát, de összességében tompán játszottak, míg a japánoknak a céltudatos foci mellett egy gólra is futotta: Honda Keiszuke egy nappal a 24. születésnapja után talált a hálóba. Japán először nyert vb-meccset nem hazai pályán - 1998-ban és 2006-ban sikertelenül próbálkozott.

Kamerun eddig sosem bírt Japánnal

Ki tudja tartani a lépést Hollandiával az E csoportban - ez volt a Japán-Kamerun meccs nagy kérdése. A dánokat kora délután elverő Sneijderékre elvben a japánok voltak veszélyesebbek, mivel eddig kétszer nyertek Kamerun ellen, egy meccset pedig ikszre hoztak. Hanem Hondáék az utolsó négy mérkőzésüket mind elvesztették, Eto'o pedig égett a vágytól, hogy bebizonyítsa Roger Millának, hogy a válogatottban is képes hajtani.

A kameruni kezdőcsapat átlagéletkora 25 év 166 nap volt, ennél csak a németek álltak ki fiatalabb csapattal eddig a vb-n (átlagban 25 éves, 76 napos játékosok indultak Ausztrália ellen).

Lapos félidő, góllal a végén

Ha más nem is, annyi feltétlenül kiderült az első percekben, hogy a fegyelmezett, óvatos játékot mindkét csapat elsajátította: hét és fél percet kellett várni, mígnem valaki majdnem helyzetbe került. A kulcsfigura Webó volt, aki ügyesen játszott Enohhoz, ám az ötösön álló középpályást megették a kékmezes védők. Egy percre rá Kavasima szaladt alá csúnyán egy beívelésnek, azonban ezzel sem alakult ki helyzet.

Kézilabdameccsre emlékeztetett az első húsz perc, a labdát elvesztő csapat átadta a területet a másiknak, visszazárt a saját kapuja elé, az ellenfél pedig körbejáratta a labdát. A különbség, hogy egy kézilabdameccsen sok gól van, itt viszont még helyzet is alig akadt.

Aztán egy japán támadás után Souleymanou kezéből kicsúszott a Jabulani, a lecsorgóra startoló Honda majdnem legázolta a kapust, ám a portugál bíró ekkora már érvénytelenítette az egész jelenetet, melynek elején Okubo lesen állt.

Először a 29. percben próbálták ki a keletiek, milyen érzés a bal szélen támadni, de csak egy lesre és egy túl hosszú labdára futotta. Épp mikor részvéttel gondoltunk az unatkozó kapusokra, Kavasima másodjára is alászaladt egy ívelésnek, ám ezúttal rosszul ért talajt, és egy ideig súlyos derékfájás gyötörte. Az első félidő végére olyan unalomba süppedt a játék, hogy még a vuvuzelák is elhallgattak - Dél-Afrikában ez jelenti az unalom felső fokát.

Hét perccel a félidő vége előtt végre Enoh lapos kapuralövésének már nem tudott alászaladni Kavasima, mi több, az ellencsapásból vezetést szerzett Japán: Macuii jobbról érkező beadása üresen találta az ötös sarkán Hondát, a CSZKA Moszkva játékosa pedig ilyet nem hibázhatott el egy nappal a 24. születésnapja után.

Az első félidőben összesen háromszor lőttek kapura a csapatok, ebből kétszer a japánok, akik góllal is nyomatékosították enyhe fölényüket.

Forrás: AFP
Komano Choupo-Motinggal a nyakában

Kapufa itt is, ott is

Okubo rögtön a második félidő elején csaknem kiharcolt egy tizenegyest. Benquerenca játékvezető centikkel a kérdéses vonal elé mutatott, a szabadrúgást aztán elrontották a japánok. A túloldalon Eto'o húzott el járom kékmezes között az alapvonalnál, visszagurított labdáját a nürnberg csatára, Choupo-Moting csavarta a hosszú fölső mellé.

Le Guen kapitánynak sikerült felráznia csapatát a szünetben, mert továbbra is támadásban maradtak az afrikaiak: előbb M'Bia beadása okozott némi veszélyt, majd Choupo-Moting tüzelt mellé. A következő percekben pontrúgásokból maradt veszélytelen Kamerun, úgy tűnt, beigazolódnak az előrejelzések, melyek szerint a japán védelmet szinte csak váratlan egyéni húzásokkal lehet feltörni.

Eto'óék egyre többet birtokolták a labdát, egy-egy pontrúgásnál viszont mindkét csapat megmutatta, mennyire nincs még csúcsformában: egyetlen játékos sem ért labdához egy kameruni szöglet, illetve egy japán szabadrúgás után. Le Guen kettőt is cserélt negyedórával a lefújás előtt, érkezett a Real Madridban és a Chelsea-ben összesen hét idényt lehúzott Geremi, valamint a freiburgi Idrissou.

Helyzete mégis japánnak lett: Haszebe erős lövését csak kiütni tudta Souleymanou, az érkező Okazaki teljes erőből kilőtte a jobb kapufát. Válaszul M'Bia is lőtt egy sistergős kapufát 25-ről, a kipattanóból Enoh próbálkozott, de Kavasima-védés lett a vége. Ekkor már az utolsó percekben járt a meccs, a fiúk pedig mintha feledtetni akarták volna a korábbi unalmakat, mert Honda is kapura küldött egy egészséges löketet.

Forrás: AFP
A japánok hősiesen védekeztek a hajrában

A végjátékban japán rutinosan megölte a játékot, bár Eto'o majdnem infarktus okozott a szigetlakóknak: erős fejesénél Kavasimának bravúrra volt szüksége - ám a bíró már fújt előtte, Japán végképp megnyugodhatott. Az E csoportban Hollandia vezet, Japánnak ugyancsak három pontja van, míg Kamerun és Dánia máris győzelmi kényszerbe került.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!