Sokat ér, ha Rooney ágyékba tapos

Vágólapra másolva!
A világbajnokság egy hónapja mind a játékos kedvű szurkolók, mind a fogadóirodák számára az év legfontosabb időszaka. Fogadni - túlzás nélkül - mindenre lehet: Rooney rátapos az ellenfele nemi szervére, az egyik chilei doppingol, Gerrard Torresnek ad gólpasszt, de akár még arra is, hogy cápatámadás lesz Dél-Afrika partjainál.
Vágólapra másolva!

Abban majd mindegyik fogadóiroda megegyezik, hogy a világbajnokság legnagyobb esélyese Spanyolország, és még az oddszokban sincsen nagy eltérés. Ha valaki Xaviék elsőségére fogad, akkor jellemzően négyszeres, négy és félszeres összeget nyerhet. A spanyolokat mindenhol a brazilok követik alig rosszabb esélyekkel, a harmadik helyen pedig jelenleg mindegyik fogadóirodánál az argentinok állnak. Utánuk azonban már változó a sorrend: akad olyan iroda, amelyiknél az angolok, máshol a németek, esetleg a hollandok következnek - itt már általában nyolc-tízszeres pénzt lehet nyerni, ha bejön a tipp. Ha viszont valaki nagyot akar kaszálni, és merész, akkor Új-Zéland, Algéria vagy a Koreai NDK aranyérmével akár ezer- vagy kétezerszeres összeget is kaszálhat.

A gólkirályra is fogadhatunk mindenhol, és itt sincsen nagy különbség aközött, hogy kit tartanak a legesélyesebbnek. A favorit a spanyol David Villa, mindenhol az ő gólkirálysága fizeti a legkevesebbet - de már vele is nyolcszorosát lehet visszanyerni a feltett összegnek. Utána viszont fogadóirodánként más és más következik: van, ahol a brazil Luís Fabiano, máshol Lionel Messi vagy Wayne Rooney jön a sorban. Ha pedig a hondurasi Carlos Pavón szerezné a világbajnokságon a legtöbb gólt, az a rá fogadónak 400-szoros nyereményt jelentene - azaz legalább akkora boldogságot, mint magának a futballistának.

Egy Rooney-taposás sokat érhet

A fenti fogadási események a leggyakoribbak, de természetesen a lehetőségek idén is szinte végtelenek. Arra is lehet például fogadni, hogy mikor fogják betiltani a sokak számára egyre elviselhetetlenebb vuvuzelát. A hangszer ellenzőinek legnagyobb bánatára a bukmékerek úgy vélik, hogy annak a legnagyobb esélye, hogy a vuvuzela marad - ez esetben a feltett összegnek csak 1,25-szörösét lehet nyerni. Ha viszont már a csoportkör során kitiltják a stadionokból a trombitát, akkor háromszoros pénzt lehet kasszírozni.

Rooney esetleges kiállítása is megmozgatta a bukmékerek fantáziáját: ha valaki úgy véli, hogy a támadó képtelen lesz visszafogni magát, és piros lapot kap valamelyik találkozón, akkor 3,2-szeres nyereményre tehet szert. És ha Rooney azért mehet idő előtt zuhanyozni, mert megtapossa valakinek a nemi szervét (ahogy tette azt 2006-ban a németországi vébén a portugálok elleni meccsen), akkor a boldog fogadó máris 150-szeresét nyerheti a feltett összegnek.


A legtöbb különleges tipp az angol válogatottal kapcsolatos - ami érthető, hiszen a sportfogadásnak Angliában van a legnagyobb hagyománya. Arra is sokan várnak, hogy egy esetleges Anglia-Spanyolország mérkőzésen az angolok csapatkapitánya, Steven Gerrard tévedésből vagy megszokásból Fernando Torresnek ad gólpasszt - a liverpooli középpályás hajlamos az óvatlan átadásokra, mint azt korábban a címeres mezben (a 2004-es Eb-n) és klubszinten (tavasszal a Chelsea elleni rangadón) is bizonyította. A sorból természetesen a tizenegyes-párbaj sem maradhat ki, amely nem az angol válogatott erőssége. Ha valaki gondolja, akkor fogadhat arra, hogy melyik játékos hibázik elsőként a büntetőrúgások során: a bukik erre Jermaine Defoe-t tartják a legesélyesebbnek (ezért kilencszeres összeget fizetnek), utána pedig Gerrard, Frank Lampard és James Milner következik - mindhármuk esetében 10:1 az oddsz.

Kinek szól be először Maradona?

Az argentin szövetségi kapitányt, Diego Maradonát illetően a bukmékerek szerint a fő kérdés az, hogy kinek szól be először. A torna előtt úgy vélték, hogy a legnagyobb esélye a játékvezető vagy az asszisztensek inzultálásának van (ezért csak 1,375-szörös pénzt fizetnek), a házigazda Dél-Afrika ellenes nyilatkozat kétszeres, az újságírók elleni kirohanás pedig háromszoros pénzt jelentene. Azzal viszont, ha Maradonát elküldik a kispadról, már a feltett összeg kilencszeresét lehet kasszírozni.

A bukmékerek véleménye szerint a szabálytalanságok terén az argentinok vihetik a prímet: a vébé előtt Javier Mascheranót tartották a legesélyesebbnek arra, hogy a legtöbb szabálytalanságot követi el (6:1), majd Gabriel Heinze következett (9:1), a harmadik helyen pedig Lúcio és John Terry állt holtversenyben (10:1). Szenvedő félként is egy argentin volt a favorit, a bukik úgy vélték, hogy Lionel Messi ellen követik majd el a legtöbb szabálytalanságot, de Cristiano Ronaldo nem sokkal maradt el tőle. A doppingvizsgálatokat illetően a latin-amerikai országokat tartották a leggyanúsabbnak: a torna előtt úgy vélték, hogy a chileiek a legesélyesebbek arra, hogy valamelyik focistájuk pozitív mintát produkál. Erre 16-szoros pénzt fizetnének, míg Mexikó, Argentína és Dél-Afrika esetében 18-szoros a nyeremény.

De nem csak a pályán történtek jelentettek fogadási eseményt a bukmékerek számára. A játékos kedvű futballrajongók fogadhattak arra is, hogy Nelson Mandela hány mérkőzésen lesz ott a lelátón, és hányszor viseli majd a válogatott mezét. Ha pedig valaki úgy gondolta, hogy a vébé idején Dél-Afrikában cápatámadásra kerül sor, arra is tehetett fel pénzt, bár egyetlen ilyen eseményre még nem fizetnének túl sokat, csupán 1,25-szörösét. Ha viszont kétszer is bekövetkezik a tragédia, azért már a feltett összeg 12-szeresét viheti haza a vérszomjas fogadó.

www.global-soccer.eu