Az utolsó pillanatban rontották el Szlovákia ünnepét

Vágólapra másolva!
Másodpercekre volt Szlovákia attól, hogy megnyerje története első vb-mérkőzését, ám - az F csoport első körében - Vittek első félidőben szerzett góljára Új-Zéland a 93. percben válaszolt. Vladimir Weiss csapata végigtámadta a meccset, az új-zélandiak a legváratlanabb pillanatban találtak be, így négyes holtverseny alakult ki a csoportban.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, F csoport:
Új-Zéland - Szlovákia 1-1 (0-0)
v.: Jerome Damon (dél-afrikai), 33 820 ezer néző
Rustenburg, Royal Bafokeng-stadion
Új-Zéland: Paston - Reid, Vicelich (Christie, 78.), Nelsen, Smith - Bertos, Killen (Woods, 72.), Elliot, Lochhead - Fallon, Smeltz
Szlovákia: Mucha - Zabavnik, Skrtel, Durica, Cech - Strba, Weiss (Kucka, 91.), Hamsik, Jendrisek - Vittek (Stoch, 84.), Sestak (Holosko, 81.)gól: Reid (93.), illetve Vittek (50.)
sárga lap: Lochhead (42.), illetve Strba (55.)

Nem sztárcsapatok összecsapásáról volt szó, emiatt nem csoda, hogy a 45 ezres rustenburgi stadionban nem volt telt ház, pár ezren még simán befértek volna, pedig a meccset hazai, dél-afrikai bíró vezette, ám úgy tűnik, ez sem volt elég nagy vonzerő.

A világbajnokságon papíron a világ harminckét legjobb csapata küzd a trófeáért, de épp a FIFA papírformája szerint a szlovák és az új-zélandi csapat nem tartozik bele ebbe az elitkörbe, a világranglistán Szlovákia harmincnegyedik, Új-Zéland mindössze hetvennyolcadik (tehát rosszabbul áll, mint az ötvenhetedik magyar válogatott).

Egy magyarnak az elbukott vb-selejtező ellenére is lett volna esélye, hogy játsszon, ám Saláta Kornél már a meccs előtt azt nyilatkozta, nem valószínű, hogy bekerül a kezdőcsapatba. Ami tulajdonképpen nem meglepetés, a Slovan Bratislava védője ugyanis még csak négyszer szerepelt eddig Vladimír Weiss kapitány csapatában, s a keretben rajta kívül csak Kamil Kopunek (Sparta Trnava) szerepel a szlovák bajnokságban, a többiek mind légiósok.

A két csapat vb-esélyeiről sokat elmond még, hogy mennyit lehet nyerni, ha a végső győzelmükre fogadunk: az új-zélandi diadal ezerszeres pénzt érne, a szlovákoké pedig kétszázötvenszerest.

Új-Zéland eleinte megzavarta Szlovákiát

Az első helyzetet Killen hagyta ki, az új-zélandiak csatára 17 méterről megpróbálta átemelni a kapust, de labdája a kapu felett is elszállt. Az óceániaiak egyszerű, ívelgetős futballal rukkoltak elő, amivel sikerült megzavarniuk a szlovákokat, az első tíz perc nem az európai csapaté volt.

A szlovákoknak a mérkőzés első részében egy helyzetük volt, a kapitány fia, Weiss két biciklicselt követően a jobb oldalról, 14 méterről lőtt kapura, s amennyire látványos volt az előkészítés, annyira rossz a befejezés: a laposan meglőtt labdát könnyedén ölelte magához Paston kapus.

A folytatásban nem változott sokat a játék képe, a szlovákok 56 százalékban birtokolták a labdát, ám ettől még nem játszottak fölényben. A kapuk egyike a 22. percben került ismét veszélybe, ekkor a szlovákok sztárja, a Napoli-középpályás Hamsík 14-ről a bal pipát vette célba, de lövése két méterrel elkerülte a kaput.

Forrás: AFP

A vuvuzelákat a 28. percben kezdték el erősebben fújni a nézők, ekkor volt ugyanis a félidő legszebb akciója. Weiss-Sestak kényszerítő után utóbbi ballal átvette a labdát, majd 15-ról, jobbal tüzelt félmagasan, a labda alig kerülte el a bal oldali kapufát.

A félidő második fele egyértelműen a szlovákoké volt, akik főképp távoli lövésekkel próbálkoztak. Vittek 25-ről lőtt kevéssel fölé, majd az új-zélandi Smeltz oldalhálója után Hamsík ismét bebizonyította, hogy nagy lövő, 20 méterről leadott, lefelé csapódó bombáját Paston látványosan védte.

Fejes gólra fejes góllal válaszolt Új-Zéland

A második játékrészben továbbra is a szlovákok voltak jobbak, és fölényük góllá érett: Sestak jobb oldali beadását a berobbanó, egyedül hagyott Vittek fejelte közelről a kapuba az 50. percben.

Az új-zélandiak játékában abszolút nem volt benne a gól, képtelenek voltak eljutni a szlovák kapu közeléig, a Weiss-csapat pedig jól védekezett, és sallangmentes focija tökéletes volt arra, hogy megtartsa egygólos előnyét.

A szlovák csapat támadói meglepően techikásnak tűntek, főleg Sestak, Hamsík és Weiss. A bochumos Sestak a 65. percben futsalos cseleket mutatott be, majd legurította a labdát Hamsíknak, de az akcióból nem lett gól, majd Vitek is rontott egy ziccert.

Forrás: AFP

A 87. percben - szlovák szempontból - rossz előjelnek tűnthetett (volna), hogy Smeltz alig fejelt Mucha kapuja mellé, ám a lefújásra váró szlovákok a 93. percben két pontot veszítettek, miután Smeltz beadását Reid pontosan fejelte a bal kapufa tövébe.

A hétfői Olaszország-Paraguay mérkőzés is 1-1 lett, így a csoportban négyes holtverseny alakult ki.