Atomjaira szedte Portugália Észak-Koreát

Vágólapra másolva!
Kiütéses győzelmet aratott Portugália Észak-Korea ellen a G csoportban, C. Ronaldóék 7-0-ra kalapálták el a brazilok ellen derekasan küzdő koreaiakat. A portugálok remek focit mutattak be a második félidőben, egymás után rúgták a gólokat, és minimális esélyt is alig adtak Elefántcsontpartnak, hogy megelőzze őket az utolsó fordulóban.
Vágólapra másolva!

Portugália - Észak-Korea 7-0 (1-0)
Fokváros, Green Point Stadion, 60 ezer néző
vezette: Pablo Pozo (chilei)
Portugália: Eduardo - Miguel, Carvalho, Bruno Alves, Coentrao - Tiago, Mendes, Raul Meireles (Veloso 70.) - C. Ronaldo, Hugo Almeida (Liedson, 77.), Simao (Duda, 74.)
Észak-Korea: Ri Mjong Guk - Csa Dzsong Hjok (Nam Szong Csol, 70.), Pak Csol Dzsin, Ri Dzsun Il, Dzsi Jun Nam, Ri Kvang Cson - An Jung Hak, Mun In Guk (Kim Jong dzsun, 61.), Pak Nam Csol (Kim Kum Il., 61.), Hong Jong Dzso - Dzong Te Sze
gól: Raul Meireles (29.), Simao (54.), Almeida (56.), Tiago (61., 89.), Liedson (70.), C. Ronaldo (88.)
sárga lap: Mendes (38.), Hugo Almeida (70.) illetve Pak Dzsol Csin (32.), Hong Jong Dzso (48.)

"Semmi sem állandó, csak a változás" - bölcselkedett egykoron Buddha, de a Portugália - Észak-Korea meccs előtt több szempont miatt is úgy tűnt, nem változott sokat a világ 1966 óta: abban az évben egy világtól elzárt kommunista ország sokak szimpátiáját kivívó válogatottja csapott össze a jóval esélyesebb Portugáliával. A meccset egy korszakos zseni döntötte el, Eusébio négy gólt rúgott, és a portugáloknál hétfőn is pályára lépett egy hozzá mérhető klasszis: Cristiano Ronaldo.

Üde színfoltja volt a dél-afrikai világbajnokságnak Észak-Korea Brazília elleni mérkőzése, amelyen érdekes módon pont a világ legelzárkózottabb országának a válogatottja mutatott rá arra, mennyire áthálózta a futballt a globalizáció. Észrevétlenül eltűntek a stílusbeli különbségek a különböző földrészek válogatottjai közül, nincsenek már szervezetlen afrikaiak, szambázó brazilok vagy ívelgető angolok, csak európai ligákban edződő profik, akik a hatékonyság érdekében uniformizálták a játékot.

Éppen emiatt nyújtanak extra élvezetet a vb-n Észak-Korea meccsei, a többi csapattal ellentétben nem alkalmaznak taktikai szabálytalanságokat, nem használják a széleket, és védekezéskor teljesen átengedik a területüket, egyszóval teljesen más stílusban játszanak, még Dél-Korea játéka is sokkal inkább hasonlít bármelyik más európai csapatéra, mint északi szomszédjaikra. A hétfői meccs amiatt is ígérkezett érdekesnek, mert mindkét csapatnak nagyon kellett a győzelem ahhoz, hogy megmaradjon továbbjutási esélyük. A portugálok ennek érdekében négy helyen is változtattak az Elefántcsontpart elleni kezdőcsapaton: Ferreira, Danny, Deco és Liedson is kikerült a kezdőből, helyükön Miguel, Tiago, Almeida és Simao kezdtek, míg a koreaiak ugyanazzal a tizeneggyel álltak fel, mint Brazília ellen.

Forrás: AFP

Az első félidőben teljesen kiegyenlített játékot láthattunk, az észak-koreaiak sokkal nyíltabban játszottak, mint Brazília ellen, és láthatóan a portugálok is élvezték, hogy nem egy defenzív, kőkemény csapat ellen játszanak, mint amilyen Elefántcsontpart volt. Észak-Korea főleg távoli lövésekkel próbálkozott, a portugálok első nagy helyzete a 8. percben adódott, amikor Ricardo Carvalho egy szöglet után a kapufára bólintott. Komolyabb helyzet nélkül folytatódott a meccs, majd a 29. percben némileg váratlanul megszerezte a vezetést a portugál csapat: Tiago remek labdával ugratta ki Raul Meirelest, aki 15 méterről egyből a hálóba továbbított.

A szünet után rögtön növelték az előnyüket a portugálok, egy ragyogó támadás után Meireles passzolt Simaóhoz, aki 14 méterről a hálóba lőtt. Hiába nyilatkozták az észak-koreaiak a torna előtt, hogy mentálisan mindenkinél erősebbek, ez a következő 15 percben minimum kérdésessé vált, a portugálok gyönyörű támadásokat vezettek, és Simao gólját megtoldották még kettővel a 60. percig. Előbb Contreao bal oldali beadását fejelte a hálóba Almeida, majd C. Ronaldo remek lekészítése után Tiago talált a kapuba.

Forrás: AFP

A koreaiak továbbra is robotoltak, de fegyelmezettségük megbomlott, a portugálok pedig tetszés szerint kerültek lövőhelyzetbe. Nagyon rég nem láttuk ennyire könnyedén, ekkora élvezettel játszani a portugálokat, C. Ronaldóból is előkerült a benne rejlő Ronaldinho, minden kapura lövése után széles mosollyal nyugtázta, hogy tovább tart a 2009 februárja óta tartó góltalansága a nemzeti csapatban.

Négygólos vezetésnél úgy tűnt, hogy a portugálok már nem forszírozzák annyira a gólszerzést, talán ezt vette észre is Queiroz, mielőtt becserélte Liedsont, aki első labdaérintéséből betalált a 70. percben. A 88. percben aztán nagy nehezen megtört a jég, a meccs utolsó kérdése is megválaszolásra került: C. Ronaldo gólt szerzett, így megtörte majdnem másfél éves gólcsendjét a válogatottban. Furcsa gólt szerzett, a Nike reklámokkal ellentétben nem Ronaldo táncoltatta a labdát, hanem a labda Ronaldót, mielőtt a játékos elé került volna.

A 89. percben Tiago ismét betalált egy szép fejessel, megalázóvá téve a különbséget. A 7-0-s végeredmény azt jelenti, hogy Elefántcsontpartnak minimálisra csökkentek a továbbjutási esélyei. Észak-Korea három félidőn keresztül remekül tartotta magát a világ legjobb labdarúgói ellen, de a negyedikben teljesen szétestek.