Spanyol iskolajáték Villa-duplával

Vágólapra másolva!
Remek játékkal, könnyed győzelmet aratott a spanyol labdarúgó-válogatott a dél-afrikai világbajnokság 2. fordulójában Honduras ellen. A David Villa duplájával kialakított 2-0-s végeredmény azt jelenti, az Európa-bajnok ismét saját kezébe vette sorsát.
Vágólapra másolva!

Eredmény, H csoport, 2. forduló:
Spanyolország - Honduras 2-0 (1-0)
Johannesburg, Ellis Park
v.: Nisimura (japán)
Spanyolország: Casillas - Ramos (Arbeloa, 77.), Puyol, Piqué, Capdevila - Navas, Xavi (Fabregas, 66.), Xabi Alonso, Busquets - Villa, Fernando Torres (Mata, 70.)
Honduras: Valladares - Mendoza, Chávez, Figueroa, Izaguirre - Turcios (Nunez, 63.), W. Palacios, Guevara, Espinoza (Welcome, 46.) - Suazo (J. Palacios, 84.), Martínez
gól: Villa (17., 51.)

A spanyoloknál Villa mellett Fernando Torres került be a csapatba, önmagában ez nem lett volna meglepetés, ám a Liverpool támadója sokáig sérüléssel bajlódott, Svájc ellen is csupán csereként lépett pályára. Kimaradt viszont az első mérkőzésén megsérülő Iniesta, a szélen pedig Jesús Navas kezdett. A hondurasi csapatba visszatért a lábsérüléséből felépült Genoa-csatár, David Suazo.

Mintha nem is a johannesburgi Ellis Parkban, hanem a madridi Bernabéuban rendezték volna a meccset, szinte az egész stadion a spanyoloknak szurkolt, ennek megfelelően a vörös szín volt az uralkodó a lelátón.

Európa bajnoka tényleg úgy kezdett, mintha hazai pályán játszana, egymást érték a támadások, a hondurasiak pedig valószínűleg szabálymódosítási kérelem beadásán gondolkoztak, ha két labda lett volna a pályán, akkor talán az egyikkel találkoztak volna.

A spanyoloknak főleg a jobb oldala volt veszélyes, Jesús Navas mellett Sergio Ramos is folyton megbontotta a hondurasiak bal szárnyát, az első igazán nagy lehetőség mégis egy átlövésből született, amikor Villa írta tovább a "A spanyolok kalandjai a kapufával Dél-Afrikában" című sztorit. Honduras kétszer is köszönetet mondhatott a japán bírónak, aki előbb Izaguirre kezezése, majd Sergio Ramos leamortizálása fölött hunyt szemet. A közép-amerikaiak talán kicsit meg is nyugodtak, hogy átvészelték az első negyedórát, amikor Villa bevitte az első döfést, két védőt játszott át, egy harmadikat is beforgatott, aztán a bal felsőbe vágta a labdát.

Hogy nem lett már az első félidőre kiütéses a különbség, arról leginkább a spanyolok Sámsonja, Fernando Torres tehetett, akinek eddig nem hozott szerencsét az új séró, fejjel és lábbal sem tudta oda küldeni a labdát, ahova szerette volna.

Honduras csendben vergődött a spanyol úthenger alatt, ugyanez nem volt elmondható a két hondurasi újságíróról, akik az első félóra két, spanyol kapuig elérő akciójánál egyaránt izgatottan ugráltak a helyükön, majd hevesen gesztikulálva bosszankodtak az elmulasztott lehetőség miatt. Ugyanők az első félidőben egyszer derültek jókedvre, akkor sem volt szép dolog, Piqué férfiasságát ugyanis megcsípte a labda egy beadásnál, úgy látszik, a káröröm arrafelé sem ismeretlen.

Az Edda-rajongó spanyol fanok az első félidőt látva az "Egyirányú út" című dalt dúdolhatták, és ha már a zenei vonalon tartunk, a vuvuzelára érzékenyek számára szomorú fejlemény volt, hogy a sok önkéntes zeneművész egyesítette erejét, és többször is ugyanabban az ütemben emelte szájához a dudát, ráadásul ebben egy spanyol dobszekció is segítségükre volt.

Forrás: AFP

A második félidőben folytatódtak a spanyol rohamok, az 51. percben ismét Villa villant. Egy gyors kontratámadást 4 a 4 ellen úgy oldottak meg a spanyolok, hogy a labda végül az üresen érkező Villa elé került, 17 méteres lövése megpattant Chavezen, s védhetetlenül vágódott a kapu közepébe (2-0).

Egy perc múlva újabb gyors támadás, ezúttal Sergio Ramos lőtt futtából centikkel a bal sarok mellé. Aztán Villa rontotta el addigi teljesítményét, a 61. percben Izaguirre húzta el Jesús Navas lábát a 16-oson belül, a büntetőt az addigi két gól szerzője azonban a bal kapufa mellé lőtte.

Elképesztő fölényben játszott a spanyol válogatott, vízilabdacsapatok megirigyelhették volna azt a labdajáratást, amit Torresék néha bemutattak az ellenfél büntetőterületén belül. A 66. percben Xavi helyére érkezett Fabregas, aki azonnal ziccerbe kerülhetett volna, első érintésre megtolta a labdát, másodikra pedig hiába gurított az üres kapura, Chavez a gólvonal előtt menteni tudott.


Az utolsó negyedórát a két cserejátékos, Mata és Nunez lövései vezették be, az utolsó nagy helyzetet azonban a 87. percben Villa hagyta ki, aki addig várt a lövéssel, amíg Mendoza méterekről berepülve blokkolni tudott.

A 2-0-s győzelem nem tükrözi hűen az elképesztő spanyol fölényt, de Xaviék legalább annyiban javultak az első mérkőzéshez képest, hogy két gólt szereztek.

Spanyolország napra pontosan 46 évvel első Európa-bajnoki aranyérme után győzelemmel ünnepelt, 2-0-s sikerével saját kezébe vette a továbbjutást, Chile legyőzésével ugyanis meglehet a nyolcaddöntő.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!