Ausztrália magával rántotta Szerbiát

Vágólapra másolva!
Ausztrália izgalmas végjáték után legyőzte Szerbiát a D csoport utolsó körében, így azonban mindkét válogatott elbúcsúzott a világbajnokság további küzdelmeitől. Kétgólos vezetésénél az ausztráloknak is volt esélyük a továbbjutásra, a végén pedig Szerbia lőhette volna magát a nyolcaddöntőbe, de kihagyta a meccslabdát, a bíró pedig megfosztotta egy tizenegyestől.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, D csoport, 3. forduló:
Ausztrália - Szerbia 2-1 (0-0)
Nelspruit, Mbombela-stadion, 35 ezer néző
v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
Szerbia: Stojkovic - Ivanovic, Vidic, Lukovic, Obradovic - Krasic (Tosic, 62.), Stankovic, Kuzmanovic (Lazovic, 77.), Ninkovic, Jovanovic - Zigic (Pantelic, 67.)
Ausztrália: Schwarzer - Wilkshire (Garcia, 82.), Beauchamp, Neill, Carney - Culina, Valeri (Holman, 66.) - Emerton, Cahill, Bresciano (Chipperfield, 66.) - Kennedy
gól: Cahill (69.), Holman (73.), illetve Pantelic (84.)
sárga lap: Beauchamp (49.), Wilkshire (50.), Emerton (67.), illetve Lukovic (18.), Ninkovic (59.)

Ahhoz képest, hogy ausztráloknaknak mindenképpen győzniuk kellett, hogy egyáltalán esélyük legyen a továbjutásra (a nyolcaddöntőhöz még a németekek vereségére is szükségük volt), kezdetben nem igazán erőltették a támadásokat Szerbia ellen, annak ellenére sem, hogy ezúttal bekerült a csapatba az eddig mindössze 22 percet kapott vérbeli középcsatár, Joshua Kennedy is.

A szerbeknek ugyan a saját kezükben volt a sorsuk, de ők is csak a három ponttal mehettek volna biztosra, ennek megfelelően próbálták is már a meccs elején dűlőre vinni a dolgot, s a hatodik percben Krasic közelről meg is eresztette az első veszélyes löketet, Schwarzer jól zárta rövid sarkot.

A frizurájával Pavel Nedvedet idéző Krasic még az egységesen feszült szerb tizenegyből is kitűnt akarásával, minek jutalmaként Ninkovic a 12. percben pazar kiugratással ajándékozta meg, Schwarzer kirontott a kapujából, és bár Krasic el tudta tolni mellette a labdát, már nem tudta azt kapura irányítani.

A szerbek öt középpályással álltak fel, ami ekkor még jó húzásnak bizonyult, a széleken legalábbis elég könnyen átjátszották az ausztrálokat, a 23. percekben pédául addig járatták a lábdát, míg az az ötösnél felbukkant Ivanovic elé nem került, akinek lövését jobb kézzel és nagy bravúrral ütötte ki Schwarzer.

A szerb nyomást átvészelve fellégeztek, és igyekeztük egy-egy támadást is felépíteni az ausztrálok, az egyikből még kisebb helyzet is kialakult, de Cahill mellé fejelt.

Aztán a másik oldalon a keveset mutató Zigic bólintott egyet még kecsegtetőbb pozícióból és még pocsékabbul, így aztán a félidő végét hiába nyomta meg ismét Radomir Antic csapata, Ausztráliának a szünetig annyit sikerült elérnie, hogy legalább a szerbek is kiesésre álltak.

A második félidőben három gól is esett

A szünet után egy még idegesebb szerb válogatott futott ki a pályára, Cahill és Vidic összecsapása után a ManUnited védője látványos pantomimelőadással rukkolt elő, sokkal többet azonban nem mutattak a szerbek a második félidőben. Leszámítva talán az 54. percet, amikor ismét megtalálta egy labda Zigic fejét, a csatár ezúttal a lábára tette, majd nem sokkal tüzelt a keresztléc felé.

Az ausztrálok is mintha a felívelésekbe vetették volna minden hitüket, a Kennedyhez gyéren felrugdosott labdák megjátszásra azonban vajmi kevés esélye volt az átadások címzettjének.

Az ausztrálok egészen addig reménytelen benyomást keltettek, amíg a másik meccsen a németek vezetést nem szereztek, akkor viszont varázsütésre elkezdtek futballozni. Előbb Bresciano, majd Culina, végül megint Bresciano célozta meg a kaput, az utolsó kísérletnél már kapaszkodnia kellett Stojkovicnak.

Forrás: AFP
Pantelic gólja végül semmit sem ért

A 64. percben a vezetést is megszerezték a sárgamezesek, egy jobb oldali beadás után Tim Cahill csúsztatott a kapuba, a továbbjutáshoz azonban még további hármat kellett volna lőnie Ausztráliának.

Ebből a cserejátékos Holman kisvártatva le is tudott egyet, nem is akármilyen találattal, a 73. percben némi labdavezetés után 25 méterről lőtte ki a jobb alsó sarkot.

Noha a szerbek játékában ekkor már nem volt benne a gól, a 84. percben mégis visszakapták az esélyt, egy messzi kísérlet után Schwarzer kapus éppen Pantelic elé ejtette a labdát, amelyet a cserecsatárnak így csak a hálóba kellett pofoznia.

A hajrában Kennedy eldönhette volna a meccset, de ziccerben mellé gurított. És hogy teljes legyen a szerbek drámája, az utolsó percben Cahill kezezett a tizenhatoson belül, a bíró azonban nem adott tizenegyest. A 93. percben még így is Pantelic lábában volt a továbbjutás, ám hat méterről fölé vágta a labdát.

A meccset így az ausztrálok nyerték, viszont mindkét csapat kiesett, a nyolcaddöntőbe Németország és Ghána jutott. A nyolcaddöntőben német-angol és Ghána-USA meccseket rendeznek.