Donovan lett az amerikaiak megmentője

Vágólapra másolva!
Mindent megpróbált, összesen 41 alkalommal próbálkozott gólszerzéssel az Egyesült Államok és Algéria labdarúgó-válogatottja, ám az összecsapás mindössze egyetlen találatot hozott, azt Landon Donovan a 91. percben szerezte. Így az Egyesült Államok csoportelsőként továbbjutott, kiütve Szlovéniát és Algériát.
Vágólapra másolva!

Eredmény, C csoport, 3. forduló:
Egyesült Államok - Algéria 1-0 (0-0)
Pretoria, Loftus Versfeld-stadion
vezette: De Bleeckere (belga)
Egyesült Államok: Howard - Cherundolo, Bornstein (Beasley, 80.), DeMerit, Bocanegra - Donovan, M. Bradley, Edu (Buddle, 64.), Dempsey - Altidore, Gomez (Feilhaber, 46.)
Algéria: M'Bolhi - Bugerra, Hallis, Jahja, Belhadzs - Laszen, Jebda, Ziani (Gediura, 69.) - Kadir, Matmur (Szajfi, 85.) - Dzsebur (Ghezal, 65.)
gól: Donovan (91.)
piros lap: Jahja (93.)

A C csoport utolsó, 3. fordulója előtt Szlovénia 4 pontot szerezve állt az élen, az Egyesült Államok és Anglia 2-2 pontot szerezve állt a második és harmadik helyen, míg az utolsó helyen Algéria szerénykedett egy pontocskával.

Azt azért lehetett sejteni, hogy Szlovénia nincs angolverő formában, azaz az USA-Algéria összecsapáson a döntetlen mindkét csapat számára a kiesést jelentheti.

Algéria története során korábban mindössze kétszer találkozott CONCACAF-zónából érkezett csapattal: 1970-ben Kubától 1-0-ra, 1985-ben Mexikótól 2-0-ra kapott ki. Az Egyesült Államok utolsó két, afrikai csapat elleni mérkőzését nyerte, s még gólt sem kapott. A két statisztikai adat amerikai sikert ígért.

Az amerikaiak szakvezetője, Bob Bradley lecserélte középső védőjét, Oguchi Onyewu helyett Jonathan Bornstein kezdett, Maurice Edu helyettesítette Jose Torrest, míg az eltiltott csatár, Robbie Findley helyett Hercules Gomez lépett pályára.

Algéria az angolok elleni 0-0-t játszott kezdőcsapathoz képest egy helyen változtatott, a csatársorban ezúttal Rafik Dzsebur kapott helyet.

Az első félidő alapján kiderült, a felek is úgy számolgattak, ezen a meccsen nyerni kell. Elképesztő iramot diktált és számtalan helyzetet dolgozott ki mindkét együttes, a középpálya átjáróháznak bizonyult mindegyik oldalon, vagy azt is lehet mondani, a túl aktív középpályás sorok miatt pillanatok alatt odaértek a játékosok a kapuhoz.

Az amerikaiaknál Donovan, Bradley és Dempsey kiválóan segítették Altidore-t és Gomezt, míg algériai oldalon Ziani veszélyes kísérletei mellett a Kadir, Matmur, Dzsebur trió jelentett állandó veszélyt.

A 6. percben Dzsebur a lécet találta el, erre válaszul a 21. percben az amerikaiak a hálót is megzörgették, de Gomez átadása az asszisztens szerint lesen találta Dempseyt, aki hiába gurított egy lépésről a hálóba, a belga De Bleeckere játékvezető érvénytelenítette a találatot. A visszajátszás alapján tévesen, vagyis nem kis balszerencséje van az amerikai együttesnek, hiszen Szlovénia ellen is elvettek már tőlük egy találatot.

A 35. percben Dempsey 10 méterről M'Boli kapust találta el, de a meccs ziccere két perccel később maradt ki, amikor Altidore 5 méterről az üres kapu fölé bikázott.

A két együttes az első félidőben összesen 22 alkalommal próbálkozott lövéssel, igaz, csupán 6-szor találta el a kaput.

Forrás: AFP

Az amerikaiak cseréltek, Herculez Gomez helyére Benny Feilhaber érkezett, így Donovan kicsit előrébb léphetett. A következő ordító ziccert egy bal oldalon indított támadás idézte elő, Altidore a 16-os vonalával egy magasságban passzolt középre, ahol Hallis lyukat rúgva elesett, Dempsey így teljesen üresen érkezve lőhetett, a labda a bal kapufáról éppen elé pattant vissza, ám az amerikainak másodszorra az üres kaput sem sikerült eltalálnia.

A 68. percben előbb Buddle közeli fejesét fogta nagy bravúrral M'Boli, majd az ellentámadás végén Ziani került helyzetbe, de csúnyán a jobb kapufa mellé lőtt.

Az angolok Szlovénia elleni vezetése ellenére Algéria nem tudott újítani, pedig az afrikai csapat tudhatta, még az esetleges 1-0-s siker sem elegendő a továbbjutáshoz. Az amerikaiak bezzeg próbálkoztak, érkezett Buddle, majd az utolsó tíz percre Beasley is.

A támadószellem meghozta eredményét, a 91. percben Beasley kapott kiváló labdát jobb oldalon, beadását Dempsey belerúgta a kapusba, a kipattanót azonban Donovan a jobb alsóba vágta (1-0).

Forrás: AFP

Az Egyesült Államok ezzel a góllal nemcsak továbbjutott, de megelőzve a szlovéneket 1-0-ra verő Angliát csoportelső lett.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!