"Rajtunk röhög a világ" - olasz lapok a válogatott bukásáról

Vágólapra másolva!
Az egész olasz focit temetik és az egész válogatottat keményen bírálják a legnagyobb olasz lapok, miután Olaszország csoportutolsóként esett ki a világbajnokságról a Szlovákia elleni 3-2-es vereséggel. A Repubblica szerint az egész világ az olaszokon nevet, Gigi Buffon szerint pedig ilyenek az olasz foci kilátásai.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt ötven év legrosszabb olasz csapata" - kezdi az Olaszország-Szlovákia meccsről szóló beszámolóját a legnagyobb példányszámú olasz napilap, a La Repubblica internetes kiadása. A meccset Szlovákia nyerte 3-2-re, az olasz csapat az utolsó 10 percben kezdett játszani, előtte gyakorlatilag semmit nem mutatott, a játékosok sétálgattak a pályán, támadást is csak véletlenül tudtak indítani.

A Repubblica szerint a meccs egy korosztály és egy illúzió végét hozta el. A Repubblica szerint a meccset végig a szlovákok irányították, a cikk írója nagyon kemény a csapattal, Quagliarella gólvonalról kivágott lövéséről - ami ha bemegy, továbbjutást ért volna az olaszoknak - csak annyit ír: balszerencsés helyzet volt, "de mit számít?"

A Repubblica szerint Marcello Lippi szövetségi kapitány fantáziátlan és tehetségtelen csapatot vitt magával Dél-Afrikába, "még akkor is ha, ha mi focink nem kínál sokkal többet manapság".

"Három meccs után térünk haza, egyik rosszabb volt, mint a másik... Világbajnokok voltunk és kinevettettük magunkat a világgal" - írja a lap.

A cikk a csapat több játékosát - de Rossit, Pepét, Marchettit, di Natalét - is keményen bírálja, Cannavaróról, a csapatkapitányról, a 2006-os vb egyik legstabilabb játékosáról csak annyit jegyeznek meg: egykori focista. A lap szerint az olasz játkosok olyanok voltak, mint a szellemek, az olasz vb-szereplés egyetlen szép pillanata Quagliarella emelése volt.

"Ha három meccsből egyet sem tudsz megnyerni, igazaságos hazatérni" - mondta a meccs után a Corriere della Sera című olasz lap internetes kiadása szerint Gigi Buffon kapus, az olasz válogatott meghatározó egyénisége, aki az első meccsen megsérült, így alig játszott a vb-n. "Meg kell értenünk, miért történt mindez... Semmi olyat nem csináltunk, amiről azt gondolhattuk volna, hogy erősek és versenyképesek vagyunk... Ilyenek az olasz foci kilátásai" - mondta.

Kék összeomlás - írja az olasz kiesésről a Gazzetta dello Sport, a legnagyobb olasz sportnapilap. A Gazzetta a nevetségesnek nevezett franciákhoz hasonlítja az olasz válogatott teljesítményét, és azt írja, hogy a csapatnak nincs jövője. A csapat idegileg és taktikailag is összeomlott, a 20. percben pedig "kinyíltak a pokol kapui" - írja a lap, amely az első félidőt Marcello Lippi kapitánysága legrosszabb félidejének nevezte. Quagliarella gólvonalról kivágott labdája a Gazzetta szerint nem biztató, hanem a sokadik intő jel volt, hogy ez az este rémálom lesz az olaszoknak.

"Pepe akár csodát is tehetett volna" - utal a Gazzetta a rendes játkidő utáni helyzetre, amikor Pepe elé pattant a labda az ötös környékén, de nem találta el estében az üres kaput. Csoda helyett azonban "ez egy temetés" volt. "Most nehéz lesz kitörni a középszerűségből. Július 20-ától Prandelli próbálkozik vele. Minden jót" - írja a Gazzetta az olasz kapitányváltásra utalva.