Ghána továbbírja az afrikai álmot

Vágólapra másolva!
Ghána hosszabbítás után 2-1-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, és ezzel a harmadik afrikai válogatott lett a vébék történetében, amely eljutott a negyeddöntőig. A mérkőzést Kassai Viktor vezette, méghozzá remekül, mindössze egyetlen hibája volt a magyar bírónak, aki könnyen lehet, hogy kap még feladatot a vébén. Ghána ellenfele Uruguay lesz a négy közé jutásért.
Vágólapra másolva!

Nyolcaddöntő:
Egyesült Államok - Ghána 1-2 (0-1, 1-1, 1-2)
Rustenburg, Royal Bafokeng-stadion, 25 ezer néző
v.: Kassai Viktor (Erős Gábor, Vámos Tibor)
Egyesült Államok: Howard - Cherundolo, DeMerit, Bocanegra, Bornstein - Dempsey, Bradley, Clark (Edu, 30.), Donovan - Findley (Feilhaber, 46.), Altidore (Gomez, 91.).
Ghána: Kingson - Inkoom (Muntari, 113.), Pantsil, John Mensah, Jonathan Mensah, Sarpei (Addy, 73.) - K. Asamoah, Annan, Kevin-Prince Boateng (Appiah, 78.), Ayew - Asamoah Gyan.
gól: Donovan (62., 11-esből), illetve Kevin-Prince Boateng (5.), Asamoah Gyan (93.)
sárga lap: Clark (7.), Cherundolo (17.), Jonathan Mensah (61.), Bocanegra (68.), Ayew (90+2.)

Egy nyolcaddöntővel búcsúzott a világbajnokságtól a Johannesburgtól kétórányi autóútra lévő Rustenburg, amely valószínűleg első vb-helyszínként mondhatta el magáról, hogy a stadiontól másfél kilométerre bádogházakban élnek emberek. Igen, ez is Dél-Afrika, amíg Sandtonban, Johannesburg leggazdagabb negyedében egymást érik az üvegpaloták és az emberek minden napszakban nyüzsögnek a plázákban, addig itt a szegényebb rétegek az országút mellett harcolnak a mindennapokkal, és a kereszteződésekben próbálják eladni a portékájukat.

Afrika hatalmas várakozásokkal indult neki a vébének, a szurkolók történelmi lehetőségnek tekintették a földrész első világbajnokságát, ehhez képest a hat reprezentánsból mindössze Ghána élte túl a csoportkört. A ghánai kapitány, Milovan Rajevac óvatosabb taktikára váltott, egy csatárt beáldozva eggyel több védőt küldött fel a pályára, Tagoe került ki a kezdőből, és Inkoomnak kellett stabilizálni a hátsó alakzatot.

Amerikai kollégája, Bob Bradley az Algéria elleni, utolsó pillanatban kicsikart győzelem ellenére hozzányúlt a csapathoz, az eltiltását letöltő Findley Gomezt szorította ki, Clark pedig Edunak intézett egy helyet a padon. A két csapat egyetlen közös futballélményére a ghánaiak emlékeztek vissza szívesebben, a négy évvel ezelőtti torna csoportkörében ugyanis 2-1-re nyertek a Fekete Csillagok, az akkori keretekből hatan-hatan most is itt voltak.

Rengeteg angol szurkoló nézte a helyszínen a rustenburgi meccset

Érdekes látványt nyújtott a Royal Bafokeng-stadion lelátója, az amerikai és ghánai drukkerek mellett ugyanis, a kiaggatott zászlók számából ítélve, rengeteg angol volt a helyszínen, amikor lefoglalták a jegyet erre a meccsre, valószínűleg úgy számoltak, csapatuk lesz az első a C csoportban. Jó volt látni, hogy a csapatok mindenféle finomkodás nélkül kezdték a meccset, a labda keveset töltött a középpályán, és annál többet a két 16-os környékén. Az első lövés Dempsey-é volt, de az ellentámadásból vezetést szerzett Ghána, Kevin-Prince Boateng ritmusváltását nem tudta követni az amerikai védelem, a Ballackot az FA-kupa-döntőn lerúgó középpályás pedig ballal kilőtte a jobb alsót (0-1). Ghána a gól után sem váltott át sündisznóállásba, ami azt eredményezte, hogy folytatódott az ide-oda játék, az első igazán komoly amerikai támadás végén Bradley veszélyes beadását szedte össze kivetődve Kingson.

Forrás: AFP

A gyors ghánaiak nagyon éltek az amerikai védők között, Boateng és Ayew is tarthatatlan volt, előbbi könnyedén duplázhatott volna, de Asamoah Gyan egy egyszerű begurítás helyett feleslegesen emelte fel a labdát, ami így túl magas lett a társnak. Nagyon jó kis meccset játszottak a csapatok, és a félidőben csak azért maradt az 1-0, mert mindkét kapus tartogatott egy-egy bravúrt a játékrész hajrájára, Kingson Findley, Howard K. Asamoah ziccerénél védett nagyot lábbal.

Szinte egyből az újrakezdés után egyenlíthetett volna az amerikai csapat, a 19 éves Jonathan Mensah hibája után a frissen beállt Feilhaber lehetett volna hős, de helyette Kingson kapott újabb pacsikat a társaktól. Az amerikaiak növelték az amúgy sem gyenge tempót, Ghána pedig kissé leült, így jelentősen megnőtt a forgalom az afrikaiak kapuja előtt, amely a 62. percben hozta meg az eredményt: Dempsey kiosztott egy kötényt John Mensahnak, akinek névrokona, Jonathan buktatta a Fulham légiósát, a jogos büntetőt pedig Donovan küldte a helyére a bal kapufa segítségével (1-1).

Az egyenlítés még inkább felpörgette a Team USA-t, amely láthatóan nem akart hosszabbítást, de Bradley Kingson ölébe gurított, a kissé darabos Altidore pedig hosszas brusztolás végén hanyatt esve a bal kapufa mellé maszatolt. Az amerikaiak törekvése hiábavaló volt, újabb gól már nem született a rendes játékidőben, így a két csapat vb-története első hosszabbításában folytatta a tusakodást. Ghána úgy kezdte a túlórát, ahogy a meccset, góllal: Ayew hosszú labdájára Asamoah Gyan indult el, akit az sem zavart, hogy Bocanegra kissé megtaszajtotta, és egy ütemet kivárva ballal a léc alá lőtt (1-2).

Forrás: AFP

Az amerikaiak korábban kétszer is vesztett helyzetből mentettek pontot, Algéria ellen pedig a hosszabbításban csikarták ki a továbbjutást érő győzelmet, úgyhogy Ghána nem dőlhetett hátra, bár Donovanék támadásaiból ekkor már hiányzott az ötlet, jobb híján maradt az ívelgetés. A veszett fejsze nyelét nem sikerült megragadniuk az amerikaiaknak, a legnagyobbat Edu fejesénél és Dempsey blokkolt lövésénél sóhajtották drukkereik, Ghána viszont egy kontinensnek adott okot az ujjongásra, miután harmadik afrikai csapatként jutott el a vb-negyeddöntőig.

Kassai jól dirigált

Kassai Viktor véleményünk szerint jól vezette a meccset, akcióközelben volt, hagyta a test elleni játékot, nem akarta széttördelni a játékot. A sárga lapok jogosak voltak, amit az is jelez, hogy egyik alkalommal sem reklamálták nála a játékosok. A két asszisztens, Erős Gábor és Vámos Tibor jól segítette a játékvezető munkáját, nem hibáztak a leshelyzetek megítélésénél. Kassainak mindössze egyetlen ítélet róható fel, nem sokkal az amerikai tizenegyes előtt Jonathan Mensah a labda helyett Feilhaber lábát rúgta telibe a 16-os vonala előtt, de elmaradt a szabadrúgás. Ha a FIFA illetékesei is hasonlóan látták Kassai teljestményét, akkor lesz még feladata a magyar triónak a vébén.

Értékelje a játékosok és a bíró teljesítményét!