"Mi biztos nem kapunk hatot a hollandoktól" - interjú Saláta Kornéllal

Vágólapra másolva!
Úgy készültek az olaszok elleni meccsre a szlovák csapat tagjai, hogy meg akarták mutatni az otthoniaknak, tudnak focizni, és megérdemlik, hogy ott legyenek a focivébén, mondta a csapat magyar nemzetiségű védője, Saláta Kornél. A csapatot most osztatlan lelkesedés kíséri, de azért a játékosok és a szövetségi kapitány viszonya továbbra sem felhőtlen az őket korábban kritizáló újságírókkal. Saláta elismeri, hogy hibázott Paraguay ellen, és sajnálja, hogy a biztonsági óvintézkedések miatt nem tudja átérezni a világbajnokság légkörét.
Vágólapra másolva!

A világbajnokság talán legnagyobb meglepetését okozta a szlovák válogatott azzal, hogy a csoportkör utolsó mérkőzésén 3-2-re legyőzte Olaszországot. Északi szomszédjaink ezzel kiejtették a világbajnokot, ők pedig készülhetnek a Hollandia elleni nyolcaddöntőre. Saláta Kornél eddig egy mérkőzésen, Paraguay ellen játszott 83 percet, mégis elégedett a sorsával.

- Hogy érezték magukat a továbbjutás után?
- Mindenki nagyon örült, mert tisztában voltunk vele, hogy milyen nagyszerű eredményt értünk el.

- Egy döntetlen és egy vereség után a világbajnok ellen játszották a harmadik, sorsdöntő mérkőzést. Nem nyomasztotta önöket a tét?
- Nem, éppen ellenkezőleg. Fel voltunk dobva, hogy a világbajnok ellen játszhatunk. Ráadásul az Új-Zéland és a Paraguay elleni meccs után nagyon sok kritikát kaptunk otthonról, úgyhogy mindenkinek meg akartuk mutatni, igenis tudunk futballozni, és megérdemeljük, hogy itt legyünk a világbajnokságon.

- Bizonyára eljutnak önökhöz a szlovákiai hírek. Milyen a hangulat az országban?
- Fantasztikus. Most mindenki a fociról beszél és szurkol a csapatnak.

- Az újságírók is?
- Szerintem igen, ők is.

- Az olaszok elleni mérkőzés után sem a játékosok, sem Vladimir Weiss szövetségi kapitány nem állt szóba az újságírókkal. Ez tudatos, megtervezett akció volt, vagy csak a pillanat szülte?
- Tudatos volt. Az első két mérkőzésünk után rengeteg, jobbára igazságtalan kritikát kaptunk a szlovák sajtótól. Keményen támadták a csapatot, nem bíztak bennünk. Az olaszok elleni meccs előtt megbeszéltük, hogy ha ők így viselkednek velünk, akkor mi is hasonlóan fogunk, és nem nyilatkozunk a mérkőzés után.

- Meddig fog tartani ez az állapot?
- Most már beszélünk a sajtóval, de igazán szerintem csak a vébé után fog rendeződni a helyzet.

- Vladimir Weissnek volt egy külön afférja is a szlovák újságírókkal, amikor meglehetősen kemény szavakat használt velük szemben.
- Aki ismeri a kapitányt, az tudja, hogy ő egy hirtelen haragú ember, akit nem nehéz kihozni a sodrából. Érthetően elég ideges volt a Paraguay elleni vereség után, és kapott egy olyan kérdést, amivel betelt nála a pohár, azért mondta, amit mondott.

- Az olaszok elleni győzelem és a továbbjutás után bocsánatot kértek önöktől az újságírók?
- Én nem tudok ilyenről.

Így győzte le Szlovákia a világbajnokot

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ThCJ06BJW3Cim2KW

- Eddig egy mérkőzésen, a Paraguay elleni 2-0-s vereség alkalmával játszhatott. Elégedett azzal, amit eddig kapott a világbajnokságtól?
- Én ennek az egy lehetőségnek is örülök. Egész évben úgy edzettem, úgy próbáltam játszani, hogy bekerülhessek a válogatottba, esetleg összejöjjön egy külföldi szerződés. Akik a posztomon játszanak, szerintem ma még jobbak nálam, mert idősebbek, rutinosabbak, erősebb külföldi csapatokban fociznak. Ami pedig konkrétan a játékomat illeti, talán lehetett volna jobb is egy kicsivel. Elégedett semmi esetre sem lehetek, hiszen kaptunk két gólt, márpedig egy védő csak akkor játszik jó meccset, ha a csapata nem kap gólt.

- Ön szerint benne volt a Paraguaytól kapott első gólban?
- Azt hiszem, igen, sajnos pont akkor léptem egyet, amikor az ellenfél játékosa megtolta a labdát, így átment a lábam között. Szóval, kicsit én is benne voltam abban a gólban.

- Az [origo]-n minden meccs után lehet osztályozni a játékosok teljesítményét, ennek alapján két forduló után ön állt a rangsor második helyén Gonzalo Higuaín mögött. Mit szól hozzá?
- Nem gondoltam volna, de örülök neki.

- Hogy készülnek a Hollandia elleni nyolcaddöntőre, edzéssel, lazítással?
- Mind a kettővel. Minden nap van edzés, de a tréningeken kívül sajnos mindig csak bent vagyunk a szállodában, amit fegyveresek őriznek. Nagyon vigyáznak ránk, de ez azzal jár, hogy nem mehetünk sehova. Így igazából nem tudom átérezni a világbajnokság légkörét.

- Tudja már, hogy Hollandia ellen benne lesz-e a csapatban?
- Még nem tudjuk, ezt mindig csak a mérkőzés napján hirdeti ki Vladimir Weiss. Természetesen örülnék, ha kezdő lennék, de tudom, hogy egyszerre csak 11 játékos lehet a pályán, úgyhogy nem elégedetlenkedek.

- Látta a hollandok utolsó felkészülési mérkőzést, amit a magyar válogatott ellen játszottak?
- Csak az első félidőt, mert pont akkor indultunk Dél-Afrikába. A szünetben 1-1 volt, utána hallottam, hogy hatot kapott a végén a magyar válogatott.

- Szlovákia is járhat így hétfőn?
- Nem hinném. Bármi megtörténhet persze, de azt mondom, hogy a szlovák csapat van olyan jó, hogy szoros meccset tudjon játszani Hollandiával. Szerintem egy-két gólos mérkőzés lesz, aminek bármi lehet a vége, de abban biztos vagyok, hogy mi nem fogunk hat gólt kapni Hollandiától.