Megorroltak a brazilok a durvaságokat elnéző bírókra

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság játékvezetői az utóbbi napokban a hibás ítéletek miatt folyamatosan a kritikák kereszttűzében voltak, és a legújabb támadás a brazilok részéről érkezett, akik azt nehezményezik, hogy három játékosuk is olyan durva szabálytalanság miatt sérült meg, amely nem lett megtorolva a bíró által.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése Johannesburgból

Hiába vannak egy kontinensnyi távolságra az otthontól, a brazilok Dél-Afrikában is a saját életmódjukat követik, így aztán keveseket lepett meg, hogy az eredetileg tervezett időpontban még nyoma sem volt a játékosoknak a szerdai sajtótájékoztatón. A lebonyolításért felelős brazil mindenes, aki megszólalásig hasonlít Kakára, folyamatosan nyugtatta a türelmetlen honfitársait, végül 25 perces késéssel befutott Juan, Elano és Jose Luiz Runco csapatorvos.

Rendhagyó módon utóbbi kapta a legtöbb kérdést a sajtótájékoztató elején, Elano sérülése ugyanis nem jött rendbe, így biztosan kihagyja a hollandok elleni, pénteki negyeddöntőt, és az is kérdés, hogy játszhat-e még egyáltalán a tornán.

A vébén eddig két gólt szerző középpályás még az Elefántcsontpart elleni csoportmeccsen sérült meg, és bár nem tört el a bokája, olyan komolyan zúzódott, hogy egyelőre az edzések helyett az orvosi szobát látogatja.

"Sétálni és egyenesen futni tud, a gond az irányváltásoknál van, amikor a sérült bokára helyeződik a testsúlya. Nem tudjuk, hogy mikor térhet vissza, a felépülés eltarthat pár napig, egy hétig, de akár egy hónapig is, Elano és az orvosi stáb mindent megtesz, reméljük, a természet is besegít" - mondta Runco.

A sajtótájékoztatón nem hangzott el, ki helyettesítheti a hollandok ellen, de az általunk megkérdezett brazil újságírók szerint valószínűleg Daniel Alves kap bizalmat Dungától, aki a Chile elleni nyolcaddöntőn Maicon előtt, a középpálya jobb oldalán futballozott.

Elano mellett - aki többször is elmondta, hogy a sérülése ellenére pozitívan áll a dolgokhoz, mert az megkönnyíti a felépülést - Felipe Melo és Júlio Baptista is harcképtelen, mindketten a portugálok elleni utolsó csoportmeccsen kaptak komoly rúgásokat, a brazil táborban pedig nagy a felháborodás, mert úgy érzik, a bírók nem védik meg eléggé a játékosokat.

Ahogy Juan mondta, nem azzal van a bajuk, hogy a csapatuk nagy többsége a bekkelésre rendezkedik be ellenük, hanem azzal, hogy rendszeresen túl agresszíven, a durvaság határát súrolva, vagy éppen átlépve játszanak ellenük, és ebben a játékvezetők is partnerek. Példaként az Elefántcsontpart elleni meccset hozta fel, amelyen az afrikaiak mindenbe belerúgtak, ami mozgott, Elano is akkor sérült meg, de az ellenfél megúszta piros lap nélkül, Kakát viszont jóval kisebb szabálytalanságok után kiállították.

A brazilok irányítója egyelőre elég halovány teljesítményt nyújtott Dél-Afrikában, de Chile ellen már voltak régi önmagára emlékeztető megmozdulásai, Luis Fabianónak például parádés ütemben tolta oda a labdát az első gól előtt.

Forrás: AFP

Dunga kapitánykodása alatt visszatérő téma, hogy csapat játéka nem elég látványos, Juan ezzel kapcsolatban annyit mondott, már hozzászoktak a kritikához, és különösebben nem foglalkoznak vele, a legfontosabb ugyanis az eredmény. "Lehet, hogy nem játszunk úgy, ahogy sokan szeretnék, de még mindig versenyben vagyunk, miközben olyan nagycsapatok, mint Franciaország, Olaszország vagy Anglia már kiestek" - nyilatkozta a Roma hátvédje, aki Chile ellen nagyon fontos fejesgólt szerzett.

Ismerve a hollandok felfogását, a pénteki negyeddöntőben a támadásoké lehet a főszerep, Juan személy szerint nyitott meccset vár sok izgalommal, és Robbent nevezte az ellenfél legveszélyesebb játékosának. A brazilok szerdán délután még Johannesburgban edzenek, aztán elrepülnek Port Elizabethbe, a pénteki mérkőzés színhelyére.