"Hirtelen mindnyájan spanyolok vagyunk" - így ünnepelt Spanyolország az elődöntő után

Vágólapra másolva!
Még hajnali négykor is tömegek ünnepeltek Madrid utcáin a spanyol válogatott szerda esti győzelme után. A barcelonaiak a katalán zászlókat spanyol zászlókra cserélték, a vasárnapi döntő miatt demonstrációkat raktak át másik napra. A spanyol politikusok is meglovagolják a vb-eufóriát, a minszterelnök szerint Puyol szuper volt.
Vágólapra másolva!

Egyszerre örült Madrid és Barcelona - képgaléria

"Szerda este tele volt a város emberrel, alig lehetett autót látni az utcákon, és nagyon sok téren állt kivetítő. A meccs után hatalmas mulatság volt, mi hajnali négykor még mindig mászkáltunk, és még akkor is tele voltak az utcák" - mondta az [origo]-nak a Madridban élő Pablo.

Szerinte a vb egyik hozadéka az, hogy egy csapásra megszűntek az etnikai ellentétek az országban: "Mindegy, hogy valaki katalán vagy az ország északi részén él, mindenki egyfomán örül, és hirtelen mindnyájan spanyolok vagyunk" - magyarázta.

Néhány napja Barcelonában járt, ahol eddig szinte csak katalán zászlókat látott, most viszont tele volt a város spanyol zászlókkal. Az ország északi részein vasárnapra tervezett demonstrációkat a döntő miatt szombatra tették át. "Ezt a hangulatot természetesen a politikusok is kihasználják: krízis ide vagy oda, nálunk most minden csodálatos" - mondta Pablo.

Forrás: AFP

Zapatero: Puyol szuper volt

Nemcsak Spanyolországban, hanem a durbani Moses Mabhida Stadionban is még egy órával a meccs után is vagy kétezren éltették Vicente del Bosque szövetségi kapitány csapatát, az éneklő-táncoló tömeghez szép számban csatlakoztak a spanyoloknak szurkoló dél-afrikaiak is.

A diadal valóságos megdicsőülést hozott a válogatottnak, s kiváltképpen Carles Puyolnak, aki a győzelmet jelentő találatot szerezte. "Puyol juttatott be minket a világbajnoki fináléba" - dicsérte a 32 éves játékost az új csapattárs, a nemsokára induló bajnoki szezont már szintén Barcelonában kezdő David Villa, aki a vasárnapi döntő előtt 5 találatnál jár, így minden esélye megvan rá, hogy a dél-afrikai vb gólkirálya legyen.

Forrás: AFP

A középpályás Xabi Alonso sem hagyta dicséret nélkül Puyol teljesítményét: "Alig több mint tíz perc volt a meccsből hátra, s egészen addig hiába igyekeztünk, nem tudtuk bevenni a németek kapuját. Ekkor érkezett Puyol, mint egy ifjú vadkan, s befejelte a hálóba a labdát."

A közismerten Barcelona-szurkoló spanyol kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero is megszólalt a sikert követően: "Micsoda felugrás, micsoda fejes! Puyol szuper volt!" - lelkendezett a miniszterelnök, majd így folytatta: "Válogatottunk intelligensen, elegánsan, igazi csapatként és szenvedéllyel futballozott. Megérdemeltük a győzelmet, mérhetetlenül boldog ez a nap számunkra."

A mérkőzés legjobbjának választott Xavi már előre is tekintett: "Ezt a győzelmet Spanyolország népének ajánljuk, hihetetlenül boldogok vagyunk. A németek után jöhetnek a hollandok, akiknek szintén kiváló a csapatuk, nagyszerű formában futballoznak, és remek támadó középpályásaik vannak. Nekünk ismét a ránk jellemző játékot kell játszanunk, s akkor a döntőben is nyerhetünk."