Újra megnyitja a videobírós aktát a FIFA

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) októberi szabályalkotó ülésén napirendre kerülhet a videobíró kérdése, Joseph Blatter elnök szerint több technikai újítás lehetőségét is megvizsgálják majd. A ghánaiak által kért szabálymódosítást azonban határozottan elvetette - írja a Guardian című brit napilap.
Vágólapra másolva!

A gólvonalon elkövetett szándékos kezezésért a jövőben sem fog automatikusan góllal bűnhődni a vétkes csapat, mondta Joseph Blatter, a FIFA elnöke. A szabálymódosítási javaslattal a ghánaiak álltak elő, miután az Uruguay elleni negyeddöntő utolsó percében Luis Suarez kézzel állította meg a gólvonalon Dominic Adiyiah fejesét. A megítélt büntetőt Asamoah Gyan kihagyta, a tizenegyespárbajt pedig a dél-amerikaiak nyerték.

Az elnök ugyanakkor már korántsem ennyire elutasító a sokak által követelt videobíró bevezetésével szemben.

"Az októberi ülésen meg fogjuk vizsgálni a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, hogy elkerüljük a vébén tapasztalt eseteket. Ezen a tornán és más nagy versenyeken is láttuk, mennyire nehéz megállapítani, hogy egy labda áthaladt a gólvonalon vagy nem. De, ha nem haladt át, akkor a bíró semmi esetre sem ítélhet gólt. Ez a legfontosabb szabály" - mondta Blatter.

A FIFA első embere itt elsősorban a dél-afrikai tornán a legtöbb vitát kiváltó Lampard-esetről beszélt, amikor a Németország - Anglia mérkőzésen 2-1-es német vezetésnél a középpályás lövése majd egy méterrel a gól vonal mögött pattant le, azonban a labda kifelé pörgött, és a játékvezetők nem adták meg a gólt. A mérkőzést 4-1-re megnyerte Németország.

"A FIFA újra megnyitja a lehetséges technikai módosítások bevezetéséről folytatott vitát, de nem csak a vébén tapasztalt problémák miatt" - mondta Blatter. "Kaptunk javaslatokat több helyről is, ezeket fogjuk megvizsgálni, azt mérlegelve, hogy melyiket a legkönnyebb bevezetni és alkalmazni."

Így a FIFA elé kerülhet a magyar Maruzsi László rendszere, ami már évek óta bevetésre készen várja a nemzetközi szervezet döntését. A rendszer lényege, hogy a mérkőzést kamerák követik, a képeket egy speciális számítógépprogram analizálja, és automatikus jeleket küld, ha a labda elhagyja a játékteret, áthalad a gólvonalon, vagy leshelyzet alakul ki. E jeleket a partjelzők zászlóira helyezett érzékelői fogják, figyelmeztetve a partjelzőket, akik azon nyomban dönthetnek, és jelezhetnek a játékvezetőnek.

A vébé legnagyobb port felvert jelenete 0:45-től

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=EIm3GKQdzKitKK68

Hasonló elven működne Puhl Sándor elképzelése, amely szerint a játékvezetői ellenőr követné monitoron az eseményeket, és ő szólna a bírónak a vitatott szituációkban, miután elemezte a televíziós visszajátszásokat. A négyszer világ legjobb bírójának választott Puhl korábban azt mondta, el fogja juttatni a FIFA-hoz javaslatait.

Szintén szóba kerülhet az Európa Ligában már tesztelt ötbírós rendszer, amikor a két gólvonalat egy-egy plusz asszisztens figyeli, és ők jelzik, ha a labda áthaladt a gólvonalon. Az újítás a következő szezontól a Bajnokok Ligájában és az Eb-selejtezőkön is bevezetik.

Jerome Valcke, a FIFA főtitkára szerint bármilyen döntés is születik, a következő, 2014-es brazíliai világbajnokságon már az új szabályok szerint játszhatnak a csapatok.