"A futball tartozott Spanyolországnak"

Vágólapra másolva!
Del Bosque semmiképpen nem akart a tizenegyesekre játszani, Casillas élőben csókolózott barátnőjével, Iniesta még fel sem fogta, Busquets elejtett egy frappáns megjegyzést - a spanyol válogatott tagjai a hollandok elleni vb-döntő után.
Vágólapra másolva!

Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya az ország helyzetéről sem feledkezett meg a hollandok ellen hosszabbításban megnyert vb-döntő után: "Spanyolország - úgy értem az ország, nem a válogatott - nagyon megérdemelte ezt a sikert. Így hát a győzelmünket egész Spanyolországnak, a 47 millió spanyolnak ajánlom. De ne feledkezzünk meg ezekről a csodálatos játékosokról sem, ötven nap alatt, beleértve a felkészülést is, semmi probléma nem volt velük, példásan küzdötték végig ezt a nehéz időszakot. Az a mi legnagyobb boldogságunk, hogy egy országot tudtunk boldoggá tenni."

"Andrés Iniestát jogosan választották meg a meccs emberének, de nekem mind a 23 kerettag egyformán kedves" - árulta el a korábbi Real Madrid-tréner. "Cesc Fábregas pályára lépése döntő volt, lendületet hozott a játékunkba, bár az is igaz, addigira a hollandok teljesen kipukkadtak, elkészültek az erejükkel. Mindenképpen győzni akartunk, el akartuk kerülni a tizenegyeseket, azért is vittem le David Villát és Xavi Alonsót, a két legbiztosabb végrehajtómat, mert nem kalkuláltam a tizenegyesekkel."

A kérdésre, hogy mit mondott nekik a királyné az öltözőben, nem nagyon tudott válaszolni a mester: "Nem igazán értettem, mert akkora volt a hangzavar. Azt tudom, hogy János Károly király nevében is gratulált."

Azt is megkérdezték Del Bosquétól, mi volt a legnagyobb fájdalma ezen a vb-n: "Az, hogy nem tudtam pályára küldeni mind a 23 játékosomat" - felelte. Pedig mindegyikük megérdemelte volna. Mint ahogy minden spanyol ember megérdemelte ezt a sikert. A madridi fiestán lehetőleg minél többet meg akarok ölelni közülük."

Casillas élő adásban csókolózott

Iker Casillas, a torna legjobb kapusának megválasztott játékos, a spanyol válogatott csapatkapitánya a vb idején csak riportalanyként közelíthetett barátnőjéhez, a sportújságíró Sara Carboneróhoz. Az öröm pillanataiban azonban a kamerák kereszttüzében csókolta meg szíve választottját.

"Sarának nagyon nehéz volt ez a hosszú várakozás, neki ajánlom ezt a világbajnoki aranyérmet. Neki és a családjának. Sokan azt mondják, szent vagyok, hogy kulcslabdákat fogtam a két utolsó meccsen. Ez nem igaz, nem vagyok szent, csak megtettem a magamét. Ez a kötelességem" - szerénykedett a Real Madrid kapusa.

Iniesta még fel sem fogta

Andrés Iniesta, a gólszerző, egyben a meccs embere így nyilatkozott: "Köszönöm a jókívánságokat. Hatalmas erőfeszítés volt, de megérte. Még nem is tudjuk felfogni a dimenzióit ennek a győzelemnek, annak, hogy mit jelent megnyerni egy Mundialt."

Iniesta atlétatrikóján a "Dani Jarque siempre con nosotros" felirat, azaz "Dani Jarque, örökre velünk maradsz" állt.

"Az Espanyol tavaly augusztus nyolcadikán elhunyt csapatkapitánya volt az egyik legjobb barátom, elhatároztam, ha rúgok egy gólt a döntőben, akkor azt neki ajánlom" - mondta Iniesta. "Olyan volt az egész, mint egy regény. Gólt rúgni egy vb-döntőben, ráadásul az egyetlen gólt és a hosszabbítás vége felé, hát ez tényleg olyan, mint egy megvalósult álom. Alig várom már, hogy hazaérjünk!"

Amilyen tömör, olyan kifejező Sergio Busquets megjegyzése: "A futball tartozott ezzel Spanyolországnak."

Ch. Gáll András