Webb tragikus, Iniesta hatalmas - spanyol lapszemle

Vágólapra másolva!
A spanyol újságírók jóval kevésbé voltak kreatívak, mint a válogatott a vb-döntő estéjén, a Marca "Campeones, campeones!", az AS "Campeones!" főcímmel jelent meg. A lapok Howard Webb játékvezetőt tragikusnak, a győztes gólt szerző Iniestát hatalmasnak nevezték.
Vágólapra másolva!

A katalán Sport címlapja a "Hatalmas Iniesta - a világ királyai vagytok!" fejléccel jelent meg. Az újság rámutat, hogy mind a nyolc spanyol gól Barcelona-játékos nevéhez fűződik: David Villa ötöt, Andrés Iniesta kettőt, Carles Puyol egyet szerzett a világbajnokságon. Az igazsághoz tartozik, hogy Iniesta nem katalán, hanem La Mancha-i származású, és ezt sem felejtik el kiemelni. Azt is leírják, hogy Iniestának csodálatos másfél éve volt, a Stamford Bridge-en a BL-elődöntőben a Chelsea-nek rúgott bombagólllal kezdődően, amely a fináléba jutást jelentette akkor a Barcelonának. Azt is megemlíti a lap, hogy a hollandoknál is játszott két egykori barcelonai Van Bommel és Giovanni van Bronckhorst személyében.

Az El Mundo címlapja "Bajnokok vagyunk - és ez nem álom!", míg az El Paísé és az ABC-é ugyanaz: "Világbajnokok".

Webb tragikus volt

A Marca arról cikkez, hogy Spanyolország pocsék játékvezetés mellett nyerte meg a világbajnoki döntőt: "Howard Webb, az angol rendőr két vitathatatlan tizenegyest nem ítélt meg a későbbi győztes javára, s a hosszabbításban nem adott meg egy tiszta tizenegyest sem, amikor Heitinga hátulról akasztotta a lövéshez készülődő Xavit" - véli az újság. Igaz, a cikkíró azt is becsületesen elismeri, hogy a találkozó egyetlen gólja egy olyan spanyol támadás végén született, amelynek nem is lett volna szabad elindulnia: az azt megelőző holland akció után ugyanis Webb elfelejtett szögletet ítélni a naranscsárgák javára.

Az első, piros lapot érő durva belemenés Mark Van Bommelé volt, aki hátulról kirúgta Andrés Iniesta lábát, állítja a Marca: "A szerelési kísérletnek köze sem volt a labdához" - írja az újság. "Pár perccel később De Jong a bíró orra előtt teli talppal mellbe rúgta Xabi Alonsót, ebből is csak sárga lap lett. A második félidőben Van Bommel, a narancsszínű mészáros durván letapossa Iniestát, s bár van már sárga lapja, Howard inkább az enyhe lökéssel törlesztő későbbi gólszerzőt figyelmezteti - szóban."

"A spanyol gól előtt Sneijder szabadrúgása előbb a sorfalat érinti, majd Iker Casillas kapus is beleüt a labdába, mégis kirúgást ítél a teljesen megzavarodott Howard. És Casillas kirúgásából indul a világbajnoki trófea sorsát eldöntő spanyol akció" - elemzi az angol bíró ténykedését a madridi lap.

Ch. Gáll András