Ha ők nem futnak be a vébén, akkor senki

170562871 Chelsea's Belgian midfielder Eden Hazard celebrates scoring the opening goal during the English Premier League football match between Chelsea and Newcastle United at Stamford Bridge in west London on February 8, 2014. AFP PHOTO / GLYN KIRK

REST
Chelsea's Belgian midfielder Eden Hazard celebrates scoring the opening goal during the English Premier League football match between Chelsea and Newcastle United at Stamford Bridge in west London on February 8, 2014. AFP PHOTO / GLYN KIRK RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
Mikor virítson igazán nagyot egy fiatal futballista, ha nem a vébén? Van egy sor játékos, akinek nagyon jó esélye van arra, hogy nyáron, Brazíliában a legnagyobb klasszisok közé emelkedjen – bemutatjuk a legígéretesebbeket Zidane kedvencétől Ferguson nagy tévedéséig.
Vágólapra másolva!

Eden Hazard – Mourinho és Zidane rajong érte

"Ő a világ legjobb 24 éven aluli focistája" – méltatta José Mourinho, a Chelsea edzője játékosát, Eden Hazard-t, miután a belga támadó középpályás február elején három góljával egyedül intézte el a Newcastle-t. Mourinho szeret nagyot mondani, de ezt a kijelentését jól megtámogatta a szélen és a csatárok mögött is bevethető belga játékos elmúlt hetekben mutatott teljesítménye.

Hazard-ban megvan minden, hogy felnőjön Cristiano Ronaldo és Messi mellé: gyors, kreatív, jól lát a pályán, jól cselez. Korábbi edzője, Claude Puel már évekkel ezelőtt Messihez hasonlította, Zinedine Zidane pedig személyesen ajánlotta be a Real Madridnak, amikor Hazard még a Lille játékosa volt. Hazájában legtöbbször a 80-as, 90-es évek legendájához, Enzo Scifóhoz szokták mérni, aki a Tubize edzőjeként korán kiszúrta, milyen ügyes az akkor még az ifiknél játszó Hazard.

Hazard a Premier League-ben sem spórol a gólokkal Forrás: AFP/Glyn Kirk

Tehetségére a Lille-nél is felfigyeltek, így Hazard már 14 évesen a francia csapat játékosa lett, és 16 évesen meg is kötötte az első profi szerződését. A felnőtteknél töltött első idényében – 2008–2009 – a francia bajnokság legjobb fiataljának választották, egy évvel később újra megkapta ezt az elismerést, a következő két szezonban pedig már az egész ligában nem találtak jobban teljesítő játékost. A Lille-lel 2011-ben bajnok és kupagyőztes lett, egy évvel később 20 góllal zárt, és a topligákban Messin kívül csak ő mondhatta el magáról, hogy gólból és gólpasszból is tizenötnél többet ért el.

Az évek óta folyamatosan nagycsapatok által fűzött Hazard 2012 nyarán 32 millió fontért cserélt klubot. Első angliai szezonjában még csak kilenc gólt szerzett, ezt már most felülmúlta, pedig még két hónap hátravan a Premier League-ből. A belga válogatottban most egy kivételesen jó generáció jött össze, vele nagy meglepetést is okozhat a csapat a vb-n.

Paul Pogba – Ferguson legnagyobb baklövése

"Amikor megérkezett hozzánk, nem tudtuk, mit várhatunk tőle, aztán három-négy edzés alatt lenyűgözött minket a fantasztikus tudásával. Csak néztünk egymásra, és azt kérdezgettük, ezek vakok a Manchester Unitednél, hogy elengedték?" – mesélte Gianluigi Buffon, a Juventus világbajnok kapusa fiatal csapattársáról, Paul Pogbáról.

A 20 éves középpályás ma már a Juventus és a Serie A egyik kiemelkedő alakja, ami nagy elégtétel lehet a számára azok után, hogy Manchesterben nem tudott gyökeret verni. Pedig nagyon kellett az angoloknak: amikor 2009 nyarán elvitték a Le Havre-tól, a francia klub panaszt tett a FIFA-nál, mondván, Pogba szüleinek ajánlott pénzzel érték el, hogy felbontsa a szerződését. A FIFA végül nem avatkozott be, Pogba így maradt a Unitednél, ahol eleinte az U18-asoknál szerepelt, majd a 2011–2012-es szezonban már a tartalékcsapatban játszott.

Talán már Manchesterben is bánják, hogy elengedték Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A Ligakupában bemutatkozott az első csapatban, majd később a PL-ben is, de állandó helyet nem tudott kivívni magának. 2012 nyarán Torinóba költözött, amin Alex Ferguson alaposan megsértődött. neki viszont bejött a váltás, első olaszországi évében bajnok lett, a bajnokik hetven százalékán pályára lépett. Látszott, hogy igazi univerzális középpályás, aki nemcsak ahhoz ért, hogy elvegye a labdát az ellenféltől, de meg is tudja játszani, ráadásul a kapu elé is odaér.

A fizikai adottságai hihetetlenül jók – hosszú lábai miatt a Polip becenevet kapta az olaszoknál –, a párharcokban agresszív, és fontos gólokat is szerez. Válogatott szinten az U20-asokkal elért vb-győzelem a legnagyobb sikere – ő lett a torna legjobb játékosa is –, de a vb-selejtezők második felében már a felnőtteknél is alapember lett.

Bernard – aki Ronaldinhót is lenyomta

"Kisfiam, menj szépen haza, ehhez a játékhoz túl pici vagy" – a 14 éves, brazil Bernard két alkalommal is ehhez hasonló mondattal szembesült, amikor alacsony termete miatt eltanácsolták az Atlético Mineiro utánpótláscsapatától. Ő azonban kitartónak bizonyult, és mivel a labdával már akkor is jóban volt, a klub végül leigazolta. Igaz, 18 éves korában még kölcsönadták a Democrata nevű fiókcsapatnak, az állami bajnokság harmadosztályába.

Ott 16 meccsen 14 gólt szerzett, így egyből visszakerült az Atlético Mineiróhoz. Első meccsén ugyan – balszélső létére – kényszerből jobbhátvédként vetették be, de aztán visszakerült az eredeti helyére, és azt csinálhatta, amiben igazán jó: cselezett, lefutotta a védőket, és jobbnál jobb beadásokkal tömte a csatárokat.

Bernard (jobbra) a Sahtarnál ismerkedik az európai futballal Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az áttörést a 2012-es brazil bajnokság hozta meg, amelyben az Atlético Mineiro második helyen zárt, Bernard pedig 11 góllal házi gólkirály lett – 11 gólpasszt is kiosztott –, pedig ott volt a csapatban Ronaldinho, valamint az Európában a CSZKA Moszkvában, a Manchester Citynél és az Evertonnál is megfordult Jo. Bernardot választották a bajnokság legjobb fiatal játékosának, és a csapat a klub története során először megnyerte a Libertadores-kupát, az ő négy góljának is köszönhetően.

Ekkorra már túl volt a bemutatkozáson a brazil válogatottban – az akkori kapitány, Mano Menezes 2012 novemberében az argentinok ellen tette be először. Bernardra a kirúgott Menezes utódja, Scolari is számít, a brazil győzelemmel végződő Konföderációs Kupán az olaszok elleni csoportmeccsen és az Uruguay elleni elődöntőben is becserélte. A mostani szezont már Európában kezdte, a brazilokkal felpumpált Sahtar vette meg 25 millió euróért, és a vébére alighanem ukrán bajnokként utazhat majd.

Marco Verratti – a Serie B-ből a mélyvízbe

Tudják mi a közös Marco Verrattiban és Szalai Ádámban? Mindketten úgy debütáltak a saját válogatottjukban, hogy előtte egyetlen felnőttbajnokin sem szerepeltek a hazájuk élvonalában. Olaszországban, úgy tűnik, más elvek mentén válogatják össze a fiatal tehetségeket, mint Brazíliában, Verratti ugyanis még Bernardnál is alacsonyabb, mindössze 165 centi magas, mégsem akarták lebeszélni arról, hogy focistának álljon.

A pescarai Verratti a szülővárosa csapatában kezdett el focizni, 18 évesen már az Adria Messijeként emlegették termete és stílusa miatt. Először támadó középpályást játszott, Zdenek Zemen vitte hátrébb, mélységi irányítónak, amikor a cseh edző irányításával a Pescara megnyerte a 2011–2012-es Serie B-t. Bár a feljutás összejött, Verratti nagy álma nem teljesült, a Serie A-ban nem játszhatott szeretett csapatával, mert a PSG 12 millió euróért megvásárolta.

Nehéz elvenni a labdát a kisembertől Forrás: AFP/Valery Hache

A párizsiak akkori edzője, Carlo Ancelotti jól sejtette, hogy Verratti a világválogatottá combosodó PSG-ben is megállja a helyét. A bajnokcsapatban a 38 meccsből 27-szer szerepet kapott, és a negyeddöntőig tartó BL-menetelésnek is aktív részese volt, a tíz találkozóból mindössze egyet hagyott ki. Az Ancelotti helyére érkező Laurent Blanc is számít rá, a bajnokik nyolcvan százalékán játszatta.

A kreativitása mellett labdaszerzésben is erős Verrattinak leginkább góllövésben kéne feljavulnia, az elmúlt két idényben ugyanis mindössze egyszer volt eredményes, akkor is a válogatottban, ahol egyelőre négy fellépésnél tart.

Alex Oxlade-Chamberlain – a svájci bicska

"Alex előtt óriási jövő áll az angol válogatottban, mert középen és a szélen is tud játszani. Remekül tud hosszú indításokkal operálni, jól osztja el a labdákat, de ahhoz is megvan a lendülete, hogy mélységből indulva áttörjön az ellenfél védelmén. Steven Gerrardhoz tudnám őt hasonlítani" – mondta Alex Oxlade-Chamberlainről Arséne Wenger, az Arsenal edzője.

A most 20 éves Oxlade-Chamberlain hétévesen került a Southampton akadémiára, ahol korábbi válogatott apja is edzősködött. Amikor 16 évesen bemutatkozott a felnőttcsapatban, ő lett a klub második legfiatalabb debütánsa Theo Walcott mögött – aki később az Arsenalnál a csapattársa lett.

Oxlade-Chamberlain a térdsérülése után újra jó formába lendült Forrás: AFP/Ben Stansall

A 2010–2011-es idényben alapemberré vált az akkor harmadosztályú Southamptonban, tíz góllal segítette a feljutáshoz a csapatot, sőt az év csapatába is beválasztották. Az Arsenal 12 millió fontért szerezte meg. A Shrewsbury Town elleni Ligakupa-meccsen lőtte első arsenalos gólját, nyolc nappal később az Olimpiakosz ellen is betalált, így ő lett a BL legfiatalabb angol gólszerzője.

Az angol U21-es válogatottban volt néhány igazán emlékezetes meccse, Izrael ellen csereként beállva három gólpasszal járult hozzá a fordításhoz, Izland ellen pedig az ő mesterhármasával alakult ki a végeredmény. 2012 májusában aztán bemutatkozott az angol válogatottban, Roy Hodgson pedig kivitte az Eb-re, és egyszer kezdő is volt. A mostani idény elején megsérült, csak januárban tért vissza, azóta viszont remekül megy neki a játék.

Julian Draxler – már most eurótízmilliókat ér

"A pillanat el fog jönni, nem tudjuk elkerülni. Már most kiemelkedő játékos, és sajnos el kell fogadnunk, hogy egyszer majd úgy dönt, elhagy minket" – nyilatkozta a téli átigazolási időszak végén Horst Heldt, a Schalke ügyvezetője Julian Draxlerről, akit heteken át kitartóan próbált elcsábítani az Arsenal. A 20 éves támadó középpályás értékét az átigazolásokban mértékadónak számító Transfermarkt.de 30 millió euróra taksálja, de a Schalke vezetői ennél is többre tartják, a kivásárlási ára 37 millió euró.

2011 januárjában, a Hamburg elleni meccsen mutatkozott be a Bundesligában, a negyedik legfiatalabbként. Tíz nappal később győztes gólt szerzett a Nürnberg elleni kupanegyeddöntő hosszabbításában, majd a döntőben ő lőtte a Schalke első gólját (az ötből) a Duisburgnak. A 2011–2012-es szezonban a 34 bajnokiból 30-on pályára lépett, majd a következő idényben ismét 30 meccsen játszott, és a tíz góljával a holland Klaas-Jan Huntelaarral együtt a házi góllövőlista élén végzett.

Lehet, hogy Draxlert már csak nyárig láthatjuk Schalke-mezben Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Draxler nem csak abban erős, hogy az utolsó passzokat odavarázsolja a csatárok fejére, lábára, hanem ő maga is szívesen magára vállalja a befejezést, jobbal-ballal jól lő. Az U19-es válogatottban 15 fellépésén 11 alkalommal talált be, Joachim Löw szövetségi kapitány pedig 2012 nyarán beválogatta a bő Eb-keretbe, bár az Eb-re végül nem vitte magával.

Azóta majdnem két év eltelt, és Draxler annyira érett játékos lett, hogy már nem kérdés: ott a helye a németek vb-keretében. Az pedig már Löw kellemes gondja, hogy a Draxler, Özil, Kroos, Götze, Reus ötösből kiket szerepeltessen majd egyszerre a pályán.