Már csak júniusig lehet üzengetni a mez alatt

Andres Iniesta
Andres Iniesta (L) celebrating after scoring during the 2010 FIFA football World Cup final
Vágólapra másolva!
Aki a büntetőterületen belül szándékosan szabálytalankodik, a jövőben is számíthat a tizenegyes, piros lap és eltiltás hármas büntetésére, döntött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályalkotó testülete. Június elsejétől minden mez alatti üzenet tilos lesz, és a videobírók hatáskörét sem bővítik ki.
Vágólapra másolva!

Június elsejétől semmilyen felirat vagy fotó nem szerepelhet a játékosok meze alá húzott pólón, erről döntött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), illetve annak a sportág szabályalkotó testülete (IFAB). A testület korábban már határozott arról, hogy a politikai és vallási üzeneteknek nincs helye a pályán, a mostani döntéssel viszont már a jótékonysági vagy családi üzengetésekre sem lesz lehetőség.

"A szabály június elején lép életbe, tehát a világbajnokság alatt már ehhez kell igazodni. A foci játékosok pólóján található különféle szlogenek, képek vagy más típusú üzeneteket tiltottak lesznek" - mondta Jerome Valcke, a FIFA főtitkára.

Az angol szövetség ügyvezető igazgatója, Alex Horne szerint muszáj volt olyan döntést hozni, amely a következetességet célozta meg. „Nem dönthetünk minden egyes ügyről külön, ezért a legegyszerűbb döntést hoztuk: semmilyen szlogent nem engedünk meg.”

Iniesta négy éve még üzenhetett a vébén, Brazíliában erre nem lesz lehetősége Forrás: AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ráadásul elutasította az UEFA-elnök Michel Platini arra irányuló javaslatát, hogy töröljék el az úgynevezett tripla büntetést. Platini azt akarta elérni, hogy ha valaki szándékosan megakadályozza a gólszerzési lehetőséget, akkor a piros lap és a tizenegyes mellett ne alkalmazzanak plusz eltiltást is.

A videobírók alkalmazásában sem történnek változások, így a nyári világbajnokságon is csak a gólvonal esetében használják majd.